HÍREK

Már megmozdult az ingatlanpiac a rezsiárak miatt

Nagy elmozdulás nem, de finomhangolás már látszik a rezsiárak emelkedése miatt az új időszak előtt álló ingatlanpiacon: a keresési mutatók augusztusi statisztikáinak összegzése után érezni némi elmozdulást, a nagy költségigényű családi házak iránti kereslet mérséklődik és a téglalakás lehet az új sláger.

 Szeptemberben kapják kézhez az ingatlantulajdonosok az új elszámolási alapra helyezett rezsiszámlákat. A gáz-, illetve áramár tetemes emelkedése nyilván hatással lesz az ingatlanpiacra is. Egyelőre nincs drámai elmozdulás a korábbiakhoz képest, de az már most látszik, hogy sokakat foglalkoztat az új helyzet.

Az előző évek keresési átlagprofiljához képest – amely az elhelyezkedést, az ingatlantípust, a méretet, állapotot, valamint az árat veszi alapul – nincs nagy változás, de azt már augusztusban látni lehetett, hogy egyre többen érdeklődnek az energetikai jellemzőkről, valamint a fűtési mód iránti lehetőségekről. A Covid után az agglomerációs családi házak voltak a favoritok, ezek fenntartása azonban most költségesebb lesz, ami sokakat váltásra ösztönözhet.

 Ellentétes hatású szempontok is vannak, ugyanis a paneleknél egyelőre nem változik a távhő rezsi, de az ötvenes-hatvanas évek 3-5 emeletes paneljeinél a hőszigetelés teljes hiánya okozhatja azok leértékelődését.

Ezzel szemben a vidéki kádárkockát lehet fával is fűteni, tehát hiába korszerűtlen és nem szigetelt, ezeknél az ingatlanoknál nagyobb a tulajdonos mozgástere, mint egy társasházi lakásban lakónak. A szakember szerint a split (hűtő és fűtő) klímák fognak elszaporodni, mert az áramár (mai ismereteink szerint) nem emelkedik olyan mértékben, mint a gáz ára, és ez a megoldás a társasházakban sem kivitelezhetetlen.

Egyelőre csak számolgatnak az emberek, de a nagy családi házakban élők jellemzően most ott tartanak, hogy beárazzák tulajdonukat. Mivel tudják, hogy nehezebb lesz eladni a jövőben, ezért azt is vizsgálják, hogy kisebb-nagyobb befektetéssel miként tudják hőszivattyúval vagy napelemmel csökkenteni fenntartási költségeiket.

A keresések alapján az arányok Budapesten és Pest megyében a téglalakások felé tolódnak. Tavaly augusztusban a böngésző ügyfelek 56,6 százaléka keresett önálló házat, míg 43,4 százalékuk társasházi lakást. Ez az arány idén augusztusra lényegében kiegyenlítődött.

Az önálló házak iránti keresési igény 51,5 százalékra csökkent, míg a lakásokat keresők aránya 48,5 százalékra nőtt.

 Budapest és az agglomeráció viszonylatában is hasonló tendencia figyelhető meg: míg egy éve ilyenkor a kifejezetten a közép-magyarországi régióra fókuszálók 68 százaléka keresett Budapesten és 32 százaléka Pest megyében ingatlant, addig idén augusztusban a fővárosban keresők aránya 73,7 százalékra nőtt, míg a Pest megyében keresőké 26,3 százalékra csökkent.

 Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldlszemelyikolcson.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#ingatlanpiac #budapestlakás  #energiaárak  #vidékház  #szakértőitámogatás

Forrás: Portfolio, www.zoldhitel.hu

 

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

otthonfelújítás
otthonfelújtási

Otthonfelújítási program indítása

Otthonfelújítási program indítását javasolja az ÉVOSZ a lakásvagyon műszaki állagának javításáért A lakásvagyon műszaki állagának javítása érdekében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) otthonfelújítási támogatási

TOVÁBB OLVASOM »
kormány
gazdaság

A kormány csökkenti a hiányt

PM: a kormány fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt A költségvetés a válságokban is helytállt. A rendkívüli kiadások mellett is biztosította a forrásokat a nyugdíjak és

TOVÁBB OLVASOM »
árak
fogyasztói árak

A fogyasztói árak 3,7%-kal nőttek

3,7%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest 2024. februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

TOVÁBB OLVASOM »
Revolut
betét

MNB: betétet kínál a Revolut

MNB: betétet kínál a Revolut, de a magyar betétgarancia védőernyőjén kívül marad Aktív betétgyűjtésbe kezdett a litvániai székhelyű, Magyarországon határon átnyúló szolgáltatóként működő Revolut Bank.

TOVÁBB OLVASOM »
gazdaság
gazdaság

A gazdaság teljesítménye stagnált

2023 IV. negyedévében a gazdaság teljesítménye stagnált, az előző negyedévihez és a 2022. IV. negyedévihez képest sem változott Magyarország bruttó hazai terméke 2023 IV. negyedévében a nyers adatok

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -