HÍREK

IMF friss előrejelzése Magyarországról

Az idén a korábban vártnál lényegesen erősebb lehet a magyar gazdaság növekedése, 2023-ban viszont ez jelentősen lelassulhat – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden megjelent előrejelzéséből. A szervezet szakemberei magasabban tetőző és tartósan fennmaradó inflációra és jelentős folyó fizetési mérleg hiányra számítanak.

A 2022-es 5,7%-os gazdasági növekedés után jövőre jelentősen lassulhat az aktivitás, csak 1,8%-os növekedésre számít az IMF. Persze a friss World Economic Outlook (WEO) kiadvány előrejelzései így is magasabbak, mint az MNB nemrég közölt inflációs jelentésében szereplő számok. A jegybank idén 3-4%-os, 2023-ban pedig 0,5-1,5%-os gazdasági növekedésre számít, ehhez képest a valutaalap prognózisa kifejezetten optimista.

Az éves átlagos inflációt tekintve az IMF szerint alig lesz csökkenés jövőre, az idei 13,9% után még mindig 13,3%-os lehet az áremelkedés. Ez egyébként beleesik az MNB által becsült viszonylag széles sávba is.

A lassuló növekedés és a magas infláció mellett az IMF előrejelzése szerint a folyó fizetési mérleg hiánya is komoly probléma lehet. Az idén a GDP 6,7 százaléka lehet a deficit, ami kifejezetten konzervatívnak mondható becslése, hiszen sok szakember már a 10 százalékos értéket sem tartja irreálisnak a megemelkedett energiaszámla miatt. Ráadásul a Valutaalap szerint még jövőre is a nemzeti összetermék 3 százaléka lehet a folyó fizetési mérleg hiánya, ezeket az előrejelzéseket jelentősen rontották tavaszhoz képest.

A magyar munkaerőpiaccal kapcsolatban viszont optimistábbak lettek a szervezet közgazdászai, hiszen a korábbi 4% feletti munkanélküliségi ráta helyett idén 3,4%-os, jövőre pedig 3,8%-os aránnyal számolnak.

 Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket.

További információ és segítség a www.zoldszemelyikolcson.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#IMF #GDP #Valutaalap #munkaerőpiac #szakértőitámogatás

Forrás: Portfolio, www.zoldhitel.hu

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

átlagkereset
K&H Bank

K&H:nőtt a privátbanki befektetés

K&H: több mint 50 százalékkal nőtt a privátbanki ügyfelek befektetése Jelentősen, több mint 50 százalékkal, 737 milliárd forintra nőtt a K&H privátbanki ügyfelek befektetési alapokban

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
munkaerőpiac

Sokan munkahely váltást terveznek

A versenyszféra munkavállalóinak csaknem kétharmada az idén munkahely váltását tervezi A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésével. A munkahely váltását 63 százalékuk

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -