HÍREK

Tanulmányt készített a GKI

Mélypontra került a magyarok fizetőképessége a GKI friss felmérése alapján, mivel 2021 azonos időszakához képest 71 százalékkal csökkent a háztartások fizetőképességi indexe. Leginkább az rezsiköltség emelkedése és az infláció terheli a háztartásokat.

Az elszálló infláció miatt évtizedek óta nem látott mértékben romlik a pénz Magyarországon, ez pedig a korábbinál is jobban a figyelem középpontjába helyezi a takarékosságot: már nyár közepén spórolni kezdett a magyar lakosság az áramon, idővel pedig az élelmiszeren és a fűtésen is.

A GKI felmérése megerősítette, egyre többen spórolnak, és egyre több háztartást visel meg a magas energiaárak és az infláció mindenre termékre kiterjedő hatása, emiatt mélypontra süllyedt a családok fizetőképessége.

Az életszínvonal visszaesése számokkal szemléltethető: tavalyhoz képest 71 százalékkal csökkent a magyarok fizetőképességi indexe 2022-ben, az előző negyedévhez viszonyítva pedig 64 százalékkal zuhant.

Az élelmiszerek az elmúlt egy évben átlagosan 35,2 százalékkal drágultak: a kenyér csaknem 92, a sajt 95 százalékkal kerül többe. A háztartások fizetőképességét az infláció is fokozatosan megtépázta, mivel a drágulás mértéke szeptemberben már elérte a 20 százalékot.

Mindez az eurózónában jóval alacsonyabb, 10 százalék körül alakult.

Az egy főre jutó vásárlóerő tekintetében Magyarország az utolsó előtti Európában.

A tavalyi évben is a lista aljáról a negyedik, most pedig a második helyen áll az ország. Jelenleg csak Bulgária követ minket rosszabb adatokkal. A GKI szerint a rezsicsökkentés részleges megszüntetése veszélyezteti a magyar háztartások negyedének költségvetését.

Aki gázzal fűt, és meghaladja a 63 645 Megajoule-t egy évben – a rezsicsökkentés felső határát Magyarországon –, annak nyolcszoros árat kell fizetnie. A szakértők szerint horribilis számlákat kapnak a háztartások.

A rezsi átalakulása az ingatlanpiacon is felfordulást okozott: többen keresik az olcsóbban fűthető, kisebb lakásokat. Budapesten már egymillió forint körüli összeget kérnek a negyven négyzetméter alatti lakások négyzetméteréért.

Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket.

További információ és segítség a www.zoldszemelyikolcson.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#GKI #energiaár #élelmiszerár #fizetőképesség #szakértőitámogatás

Forrás: Index, www.zoldhitel.hu

csökkent a kincstárjegy átlaghozama

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

átlagkereset
K&H Bank

K&H:nőtt a privátbanki befektetés

K&H: több mint 50 százalékkal nőtt a privátbanki ügyfelek befektetése Jelentősen, több mint 50 százalékkal, 737 milliárd forintra nőtt a K&H privátbanki ügyfelek befektetési alapokban

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
munkaerőpiac

Sokan munkahely váltást terveznek

A versenyszféra munkavállalóinak csaknem kétharmada az idén munkahely váltását tervezi A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésével. A munkahely váltását 63 százalékuk

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -