HÍREK

Elkezdődött a lakáspiac összeroppanása

A magas kamatok miatt lefullad az ingatlanhitelezés, a gazdasági válság miatt a lakáspiacon zuhan a kereslet, egyre többen nem tudják maguknak megengedni, hogy lakást vegyenek, különösen azok, akik nem jogosultak állami támogatásra. Eközben a kínálat is szűkül. Az árak drasztikus emelkedése is megállt már.

2022 első felében a kedvező makrogazdasági környezetben több éves ciklusának csúcsára ért a lakáspiac. A harmadik negyedévében már több jel is arra mutat, hogy a hazai lakáspiacon fordulat következett be – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Lakáspiaci jelentéséből. A „fordulat” voltaképpen azt jelenti, hogy a lakáspiac megroppanása elkezdődött, szűkül a kereslet, szűkül a kínálat, visszaesik az adásvételek száma.

Az MNB-lakásárindex alapján 2022 második negyedévében még éves alapon 24,8 százalékkal nőttek a lakásárak országos átlagban, ami nominális értelemben a jelenlegi, 9 éve tartó lakáspiaci ciklusban mért legmagasabb áremelkedési-ütemet jelenti. Reálértelemben, vagyis az átlagkereset emelkedéséhez képest ugyanakkor már elmarad a csúcstól. A vidéki városokban az országos átlagot meghaladó mértékű, 31,2 százalékos éves drágulás történt, Budapesten pedig 20,4 százalékkal emelkedtek a lakásárak egy év alatt.

2022 harmadik negyedévében a kereslet mérséklődésével párhuzamosan a tranzakciók száma éves alapon 22,6 százalékkal csökkent az MNB becslése szerint, amin belül szeptember hónapban 34,2 százalékos volt a visszaesés.

2022 második negyedévében a hitelintézetek rekord volumenű lakáshitel-szerződést kötöttek. Ezt követően szeptemberben már 38 százalékkal csökkent éves alapon a kibocsátás. Szeptemberben az új lakáshitel-kibocsátás visszaesésén belül nagy különbségek voltak a hitelfelvétel célját tekintve. Míg az új lakások vásárlására és építésére kibocsátott hitelvolumen nem csökkent annyira jelentősen, a használt lakások vásárlására kibocsátott volumen 50 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban.

Előzetes adatok alapján 2022 harmadik negyedévében várhatóan jelentősen, a második negyedéves 12,8 százalékról 1,7 százalékra lassul a lakásárak reálértelemben vett éves növekedése.

A lakáshitel-kamatok folytatódó emelkedése és a lakáspiaci drágulás következtében a lakásvásárlás elérhetősége az otthonteremtési támogatásokra nem, vagy kisebb mértékben jogosult háztartások számára évek óta nem látott alacsony szintre esett.

Ami a kínálati oldalt illeti, 2022 első három negyedévében 7,7 százalékkal nőtt az átadott új építésű lakások száma a vidéki lakásépítések emelkedésének köszönhetően. Az MNB előrejelzése szerint 2022-ben az elmúlt negyedévekben jelentősen növekvő új építési engedélyszám hatására összességében mintegy 23 ezer új lakás befejezése várható, ami 17 százalékos éves bővülésnek felelne meg.

Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket.

További információ és segítség a www.zoldszemelyikolcson.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#MNB #lakáspiac #kereslet #kínálat #szakértőitámogatás

Forrás: HVG, www.zoldhitel.hu

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

kormány
otthonfelújtási

Otthonfelújítási program indítása

Otthonfelújítási program indítását javasolja az ÉVOSZ a lakásvagyon műszaki állagának javításáért A lakásvagyon műszaki állagának javítása érdekében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) otthonfelújítási támogatási

TOVÁBB OLVASOM »
forgalom
gazdaság

A kormány csökkenti a hiányt

PM: a kormány fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt A költségvetés a válságokban is helytállt. A rendkívüli kiadások mellett is biztosította a forrásokat a nyugdíjak és

TOVÁBB OLVASOM »
zöldenergia
fogyasztói árak

A fogyasztói árak 3,7%-kal nőttek

3,7%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest 2024. februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

TOVÁBB OLVASOM »
árak
betét

MNB: betétet kínál a Revolut

MNB: betétet kínál a Revolut, de a magyar betétgarancia védőernyőjén kívül marad Aktív betétgyűjtésbe kezdett a litvániai székhelyű, Magyarországon határon átnyúló szolgáltatóként működő Revolut Bank.

TOVÁBB OLVASOM »
munkaerőpiac
gazdaság

A gazdaság teljesítménye stagnált

2023 IV. negyedévében a gazdaság teljesítménye stagnált, az előző negyedévihez és a 2022. IV. negyedévihez képest sem változott Magyarország bruttó hazai terméke 2023 IV. negyedévében a nyers adatok

TOVÁBB OLVASOM »
átlagkereset
K&H Bank

K&H:nőtt a privátbanki befektetés

K&H: több mint 50 százalékkal nőtt a privátbanki ügyfelek befektetése Jelentősen, több mint 50 százalékkal, 737 milliárd forintra nőtt a K&H privátbanki ügyfelek befektetési alapokban

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -