HÍREK

A MOL jól teljesített

A bizonytalan külső környezet ellenére jó eredménnyel zárt a Mol tavaly

 

A Mol-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 1773,9 milliárd forint (4,7 milliárd dollár) volt tavaly az előző évi 1071,9 milliárd forint (3,53 milliárd dollár) után. Tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

  • A vállalatcsoport a tavalyi utolsó negyedévben 438,8 milliárd forint (1,074 milliárd dollár) újrabeszerzési árakkal becsült tiszta EBITDA-t termelt. Az előző negyedévinél 26 százalékkal alacsonyabb, 2021 utolsó negyedévében ugyanakkor 301,2 milliárd forintot (947 millió dollárt) tett ki az EBITDA.
  • A Mol fő piacának számító Kelet-Közép-Európában az ársapkák és különadók EBITDA-t érintő becsült hatása mintegy 1,6 milliárd dollár volt 2022-ben.

A társaság közleménye idézi Hernádi Zsoltot, a vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki úgy fogalmazott:

  • Az ukrán háború és ellátásbiztonságra gyakorolt hatásai, a szabályozási környezet és a kiszámíthatatlan makrokörülmények példátlan kihívások elé állították a Mol-t.
  • A tavaly elért kimagasló EBITDA még az extrém mértékű adók, ársapkák és szabályozói intézkedések mellett is lehetőséget biztosít a vállalat stratégiájában megfogalmazott transzformáció és fejlesztések végrehajtására.
  • Az elnök-vezérigazgató felidézte, hogy beruházásokat indítottak a zöld hidrogén gyártásának területén, és beléptek a hulladékgazdálkodásba, ami fontos lépés a társaság körforgásos gazdasággal kapcsolatos stratégiai céljainak elérése felé.
  • A tavalyi év minden szempontból próbatétel volt az iparág számára. De a Mol sikerrel vette az akadályokat, és mind működési, mind pénzügyi szempontból jól teljesített. Kommentálta az eredményeket Hernádi Zsolt.
  • Az elnök-vezérigazgató szerint a 2023-as év sem lesz könnyebb. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Mol többszörösen bizonyított rugalmasságával és ellenállóképességével magabiztosan tudnak majd navigálni a bizonytalan időkben.

A Mol-csoport nettó eredménye 628,3 milliárd forint (1,66 milliárd dollár) volt tavaly az előző évi 526,1 milliárd forint (1,74 milliárd dollár) után.

  • Az értékesítés nettó árbevétele meghaladta a 9868 milliárd forintot (26,33 milliárd dollár) 2022-ben. Az egy évvel korábbi 5959 milliárd forint (19,61 milliárd dollár) után.
  • A kutatás és termelés (upstream) üzletág negyedik negyedévi EBITDA-ja 8 százalékkal, 200,2 milliárd forintra (492 millió dollár) nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az üzletág teljes éves EBITDA-ja elérte 827,5 milliárd forintot (2,21 milliárd dollár), 47 százalékát adva a Mol-csoport egész éves eredményének.

A vállalat értékelése szerint az eredményhez az év során végig magas olaj- és gázárak mellett hozzájárult a Mol nemzetközi és hazai portfóliója is. Jelentős negatív hatást gyakorolt viszont az eredményekre a horvátországi gázárszabályozás és a magyarországi bányajáradék.

  • A feldolgozás és kereskedelem (downstream) üzletág negyedik negyedévi EBITDA-ja kissé javult az előző évihez képest, 158,5 milliárd forintot (384 millió dollár) ért el.
  • A finomítói hozzájárulás annak ellenére képes volt mérsékelni a petrolkémia negatív EBITDA-ját, hogy a Dunai Finomító a 2022 novemberére tervezett leállás után csak késve tudott újraindulni.
  • Magyarországon és Szlovákiában tovább csökkent 4 százalékkal az üzemanyag-kereslet az utolsó negyedévben. Miközben a magyar piacra az ársapka miatt még a szűkös ellátási körülmények is hatottak.
  • Az üzletág éves EBITDA-ja 848,4 milliárd forint (2,24 milliárd dollár) volt a jó finomítási teljesítménynek köszönhetően. A Slovnaft finomítójában lezajlott teszteléssel a vállalat felkészült arra, hogy növelje a nem orosz eredetű kőolaj bedolgozását.

A fogyasztói szolgáltatások EBITDA-ja 2022-ben majdnem megfeleződött a 2021-es teljes évi eredményhez képest, a kelet-közép-európai árszabályozások miatt 121,2 milliárd forintot (320 millió dollárt) ért el.

  • A növekvő értékesítés és a lengyelországi terjeszkedés csak részben ellensúlyozta a negatív hatásokat.
  • Tavaly az utolsó negyedévben a Mol sikeresen lezárta a Lotos akvizíciót, amelynek keretében 417 benzinkutat vásárolt meg Lengyelországban.
  • A Fresh Cornerek száma 1130-ról 1179-re nőtt az utolsó negyedévben.

A gázszállítási üzletág 61 milliárd forint (163 millió dollár) EBITDA-t ért el 2022-ben, 20 százalékkal többet az előző évinél.

  • Ezt a belföldi és a határokon átnyúló szállítás iránti kereslet növekedése mellett a tárolók folyamatos feltöltése eredményezte.
  • Az utolsó negyedévben 24,7 milliárd forint (61 millió dollár) volt az EBITDA.
  • Ami 79 százalékos növekedés az előző év azonos időszakában elért eredményhez képest.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír 2792 forinton zárt csütörtökön. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3170, a legalacsonyabb 2300 forint volt.

#MOL #részvény #árfolyam #profit #EBITDA

Forrás: www.mti.hu; MOL, Személyi kölcsön megoldások | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu)

MOL

MTI 2023. február 17., péntek 2:54

Budapest, 2023. február 17., péntek (MTI)

ingatlan

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

kormány
otthonfelújtási

Otthonfelújítási program indítása

Otthonfelújítási program indítását javasolja az ÉVOSZ a lakásvagyon műszaki állagának javításáért A lakásvagyon műszaki állagának javítása érdekében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) otthonfelújítási támogatási

TOVÁBB OLVASOM »
forgalom
gazdaság

A kormány csökkenti a hiányt

PM: a kormány fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt A költségvetés a válságokban is helytállt. A rendkívüli kiadások mellett is biztosította a forrásokat a nyugdíjak és

TOVÁBB OLVASOM »
zöldenergia
fogyasztói árak

A fogyasztói árak 3,7%-kal nőttek

3,7%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest 2024. februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

TOVÁBB OLVASOM »
árak
betét

MNB: betétet kínál a Revolut

MNB: betétet kínál a Revolut, de a magyar betétgarancia védőernyőjén kívül marad Aktív betétgyűjtésbe kezdett a litvániai székhelyű, Magyarországon határon átnyúló szolgáltatóként működő Revolut Bank.

TOVÁBB OLVASOM »
munkaerőpiac
gazdaság

A gazdaság teljesítménye stagnált

2023 IV. negyedévében a gazdaság teljesítménye stagnált, az előző negyedévihez és a 2022. IV. negyedévihez képest sem változott Magyarország bruttó hazai terméke 2023 IV. negyedévében a nyers adatok

TOVÁBB OLVASOM »
átlagkereset
K&H Bank

K&H:nőtt a privátbanki befektetés

K&H: több mint 50 százalékkal nőtt a privátbanki ügyfelek befektetése Jelentősen, több mint 50 százalékkal, 737 milliárd forintra nőtt a K&H privátbanki ügyfelek befektetési alapokban

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -