HÍREK

Visszaesett az építőipar

Az építőipar tavaly sikeres évet zárt, de ez a szárnyalás az állami és a közösségi építkezések elhalasztása miatt megtorpanhat, a KSH friss adatai szerint visszaesett a szektor teljesítménye az előző hónaphoz képest. Az ágazat ennek ellenére nincs elkeseredve, mert a lakosság építkezési és lakásfelújítási kedve a magas árak ellenére sem lankadt. Ráadásul mivel a fa- és acéláruk piacán már érzékelhetően csökkentek az árak, így előreláthatólag az emberek építési kedve nem csökken majd.

 Idén áprilisban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,2%-al meghaladta az egy évvel korábbit, de az előző hónaphoz, márciushoz képest 5,9%-al csökkent a szektor teljesítménye.

Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 1,2%-al csökkent, az egyéb építményeké 11,4 százalékkal nőtt tavaly tavaszhoz képest.

A szektorban például hiányozni fognak az állami és közösségi megrendelések, hiszen ezek nagy részét elhalasztották.

A halasztások miatt tehát az építőipar 2022 és 2023-as években nagyjából 1100-1200 milliárd forintnyi állami megrendeléstől eshet majd el. Ezt a hiányt egyébként az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint a lakossági oldalról lehetne pótolni, de a szektor a jövőben az állampolgárokra csak akkor számíthat, ha a kormány a lakáscélú hitelek kamatát 5% körül befagyasztaná, illetve ha az új építésű családi házaknál is alkalmazható 5% áfát a jövőben határidő nélkülivé tenné.

 Lakásépítés, lakásvásárlás, lakásfelújítás, tanácsadás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői készséggel állnak rendelkezésre legyen szó ingatlan vásárlásról\építésről, kamatkedvezményes hitelfelvételről.

További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#lakáspiac # ingatlanpiac #lakásvásárlás  #építőipar #zöldhitel #Szakértői támogatás
Forrás: KSH, www.zoldhitel.hu

zoldhitel-zold-otthon-energiatakarékos

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

munkanélküli
munkanélküliség

Októberben 4,1% munkanélküli

Októberben 4,1 százalék munkanélküli 2023 októberében 202 ezer munkanélküli volt, ezzel a munkanélküliségi ráta 4,1 százalék volt – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

TOVÁBB OLVASOM »
használtautó
autóvásárlás

Nőtt a használtautó piac

Októberben felfelé mozdult a használtautó piac, az év végére megdőlhet a tavalyi rekord is Az idei év eddigi legnagyobb havi forgalmát könyvelhette el októberben a

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -