HÍREK

Megrohanták a magyarok a bankokat

A személyi hitelesek tavaly még jórészt megúszták az állandó kamatemelés lakossági kölcsönökre gyakorolt hatásait, 2022-re viszont egyértelművé vált, hogy ők is kénytelenek lesznek jó időre lemondani az olcsó hitelek jelentette kényelemről. Ennek ellenére a jegybank májusra vonatkozó statisztikái alapján a hitelek iránti kereslet rég látott tempóban élénkül.

A jegybank friss statisztikái szerint idén májusban rég látott érdeklődés mutatkozott a lakosság részéről a fontosabb hiteltípusok iránt. Az év ötödik hónapjában folyósított hitelek összege nem csak az év eleji alacsony bázishoz, hanem utóbbi évek számaihoz képest is impozánsak. Legutóbb a koronavírus járvány betörése előtt utaltak ugyanis a bankok 50 milliárd forintot meghaladó összegű, ilyen típusú kölcsönt egyetlen hónap alatt a hiteligénylőknek.

Fordulat a törlesztőben, fordulat a keresletben

A személyi hiteleknél jelentkező lakossági kereslet jellemzően nem annyira stabil, mint például a jelzálogkölcsönök esetében. A hitelpiac ezen szegmensét ennek megfelelően az elmúlt években a stabil növekedés helyett inkább egy hullámvasútszerű mozgás jellemezte.

A 2021 téli hónapjaiban megindult legutóbbi visszaesés pedig még év elején is alacsony bázist eredményezett. 2022. februártól azonban már változó tendenciát lehetett látni, így a következő hónapokban az ilyen hitelek a korábbi évektől nem sokkal elmaradó szinten teljesítettek, májusra pedig túl is szárnyalták azt.

A lakosság fizetőképességének növekedése pedig azóta is nagy mértékben kompenzálni tudja a hitelek drágulását, így aki valóban rászorul, azt a magas kamatok önmagában nem feltétlen tartják majd vissza a hiteligényléstől. Ez pedig mostanra hatványozottan igaznak a tűnik.

Pedig a személyi kölcsönök egyáltalán nem indították jól az évet. A januári szezonális visszaesés ugyanis, ami a lakáskölcsönöket idén szinte elkerülte, éppen a lakossági hiteltípusok közül éppen a személyi hiteleket érintette az egyik legnagyobb mértékben.

A személyi kölcsönök mellett egyébként a babaváró is szépen összeszedte magát. A kifutása felé közelítő államilag támogatott kölcsön után valószínűleg nyárra indult meg az utolsó roham. A kedvezményezettek körének szűkülése miatt azonban az ezen hitelek iránti kereslet is fokozatosan átcsatornázódhat majd a lakáshitelek és a személyi kölcsönök piacára.

Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás, tanácsadás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#személyikölcsön #zöldszemélyikölcsön #zöldhitel #Szakértői támogatás
Forrás: Penzcentrum, www.zoldhitel.hu

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

munkanélküli
munkanélküliség

Októberben 4,1% munkanélküli

Októberben 4,1 százalék munkanélküli 2023 októberében 202 ezer munkanélküli volt, ezzel a munkanélküliségi ráta 4,1 százalék volt – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

TOVÁBB OLVASOM »
használtautó
autóvásárlás

Nőtt a használtautó piac

Októberben felfelé mozdult a használtautó piac, az év végére megdőlhet a tavalyi rekord is Az idei év eddigi legnagyobb havi forgalmát könyvelhette el októberben a

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -