HÍREK

Szaldós napelem engedélyezés

A Magyar Közlöny legfrissebb számában(2022/173) megjelent a háztartási méretű kiserőművek, tehát a családi házakra telepített napelemekkel kapcsolatos Kormány rendelet (413/2022 X.26). A rendelet szerint október 31-ig lehet engedély kérelmet beadni az elektromos rendszerre történő rátáplálásos, hétköznapi néven szaldós rendszerbe történő engedélykérelem beadásra.
Az igény bejelentése során a meghatározott folyamat keretében, az azok során alkalmazott dokumentumok benyújtásával lehet kérelmet beadni.
Amennyiben a szolgáltató hibájából nem tudta benyújtani a kérelmet az igénylő és ezt igazolni tudja, abban az esetben október 31 után is lehetséges a kérelem benyújtása.
A rendelet szerint a hálózat fejlesztésének függvényében ezen szabályozás felfüggesztésre kerülhet, melyről a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslatára dönthet a technológia és ipari miniszter. (lehet a jövőben is szaldós rendszer, de az időpontja ez alapján bizonytalan)
Ugyanezen Közlönyben megjelent egy másik Kormányrendelet (414/2022 X.26), amely alapján a beadott napelem engedély kérelmeket 10,8 KVA teljesítményig 3 munkanapon belül kell engedélyezni (megfelelő műszaki dokumentáció, elektronikusan benyújtott kérelem, az adott fogyasztási helyen engedélyezett teljesítmény függvényében).
10,8 KVA és 50 KVA teljesítményű napelemes kiserőművek esetében annyi kiegészítés szerepel a rendeletben, hogy a feltételek teljesítése esetén a kiépítést el lehet kezdeni saját kockázatra, azt 8 napon belüli időpont adással és 30 napon belüli helyszíni ellenőrzéssel kell a hálózati engedélyesnek ellenőrizni.
Önmagában a szaldós rendszer felfüggesztése jelentős érvágás, azonban az engedélykérelmek elbírálásának gyorsítása komoly előre lépés az eddig több hónapos tortúra után. Bízunk benne a gyakorlatban is működni fog ez a folyamat.
A változás érdemi növekedést hozhat a megújuló energia termelésben, felhasználásban. A hatalmas igény miatt az engedélyezésen túl a legnagyobb probléma jelenleg a szükséges inverterek, napelemek, tűzleválasztó kapcsolók, szakaszolók, stb beszerzése a telepítő cégeknek.
Érdemes még most igényelni, mert ez egy környezeti, valamint családi szempontból is fontos döntés. A döntésbe szakértői konzultáció nélkül, mind műszaki, mind hitel kérdésekben nem javasolt belevágni.
Napelem témában szakértőnk elérhetősége: 06707911313
Hiteligények vonatkozásában a 06303732000, 06707080906, 06303426308-as telefonszámokon vagy a www.zoldszemelyikolcson.hu oldalon várjuk az érdeklődőket.
#energia #napelem #háztartásikiserőmű #MagyarKözlöny #Kormányredelet #október31 #változás #szaldóelszámolás #fenntarthatóság #esg
napelem

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

SZJA bevallás
SZJA bevallás

SZJA bevallás tudnivalók

A 2022-ben szerzett jövedelem bevallása a NAV oldalának SZJA bevallás témakörében megadott információk szerint 1. Adóbevallási tervezet (SZJA bevallás) Kinek készít a Nemzeti Adó- és

TOVÁBB OLVASOM »
nőttek az ipari termelői árak
KSH jelentés

Nőttek az ipari termelői árak

Nőttek az ipari termelői árak 2022 decemberében az egy évvel korábbihoz képest 34,9%-kal. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,1%-kal mérséklődtek, 2022-ben átlagosan pedig 33,7%-kal emelkedtek 2022

TOVÁBB OLVASOM »
energiahatékonysági beruházások
energiahatékonyság

Energiahatékonysági beruházások jöhetnek

Energiahatékonysági beruházások jöhetnek több mint 3000 milliárd forint összegben   Az energiahatékonysági beruházások, kötelezettségi rendszer által ösztönzött beruházások teljes összege az évtized végéig elérheti Magyarországon

TOVÁBB OLVASOM »
babaváró
babaváró akció

120ezer Ft jóváírás babaváró igényléssel

A Babaváró támogatás/hitel | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) partnerénél, a K&H Banknál, elérhető 120.000 Forint jóváírás 10 millió Forint babaváró támogatás/hitel igénylése és folyósítása esetén!  Az akció

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -