HÍREK

Szaldós napelem engedélyezés

A Magyar Közlöny legfrissebb számában(2022/173) megjelent a háztartási méretű kiserőművek, tehát a családi házakra telepített napelemekkel kapcsolatos Kormány rendelet (413/2022 X.26). A rendelet szerint október 31-ig lehet engedély kérelmet beadni az elektromos rendszerre történő rátáplálásos, hétköznapi néven szaldós rendszerbe történő engedélykérelem beadásra.
Az igény bejelentése során a meghatározott folyamat keretében, az azok során alkalmazott dokumentumok benyújtásával lehet kérelmet beadni.
Amennyiben a szolgáltató hibájából nem tudta benyújtani a kérelmet az igénylő és ezt igazolni tudja, abban az esetben október 31 után is lehetséges a kérelem benyújtása.
A rendelet szerint a hálózat fejlesztésének függvényében ezen szabályozás felfüggesztésre kerülhet, melyről a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslatára dönthet a technológia és ipari miniszter. (lehet a jövőben is szaldós rendszer, de az időpontja ez alapján bizonytalan)
Ugyanezen Közlönyben megjelent egy másik Kormányrendelet (414/2022 X.26), amely alapján a beadott napelem engedély kérelmeket 10,8 KVA teljesítményig 3 munkanapon belül kell engedélyezni (megfelelő műszaki dokumentáció, elektronikusan benyújtott kérelem, az adott fogyasztási helyen engedélyezett teljesítmény függvényében).
10,8 KVA és 50 KVA teljesítményű napelemes kiserőművek esetében annyi kiegészítés szerepel a rendeletben, hogy a feltételek teljesítése esetén a kiépítést el lehet kezdeni saját kockázatra, azt 8 napon belüli időpont adással és 30 napon belüli helyszíni ellenőrzéssel kell a hálózati engedélyesnek ellenőrizni.
Önmagában a szaldós rendszer felfüggesztése jelentős érvágás, azonban az engedélykérelmek elbírálásának gyorsítása komoly előre lépés az eddig több hónapos tortúra után. Bízunk benne a gyakorlatban is működni fog ez a folyamat.
A változás érdemi növekedést hozhat a megújuló energia termelésben, felhasználásban. A hatalmas igény miatt az engedélyezésen túl a legnagyobb probléma jelenleg a szükséges inverterek, napelemek, tűzleválasztó kapcsolók, szakaszolók, stb beszerzése a telepítő cégeknek.
Érdemes még most igényelni, mert ez egy környezeti, valamint családi szempontból is fontos döntés. A döntésbe szakértői konzultáció nélkül, mind műszaki, mind hitel kérdésekben nem javasolt belevágni.
Napelem témában szakértőnk elérhetősége: 06707911313
Hiteligények vonatkozásában a 06303732000, 06707080906, 06303426308-as telefonszámokon vagy a www.zoldszemelyikolcson.hu oldalon várjuk az érdeklődőket.
#energia #napelem #háztartásikiserőmű #MagyarKözlöny #Kormányredelet #október31 #változás #szaldóelszámolás #fenntarthatóság #esg
napelem

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

fogyasztói árak
fogyasztói árak

16,4%-kal nőttek a fogyasztói árak

16,4%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, a háztartási energia és a járműüzemanyagok ára jelentős mértékben emelkedett 2023. augusztusban a

TOVÁBB OLVASOM »
alfa biztosító
alfa biztosító

Alfa Biztosító új jövőképet vázolt

Készül a biztosítási piac átalakulására az Alfa Biztosító Az Alfa Biztosító készül a biztosítási piac átalakulására, az értékesítési csatornák változására, fontosnak tartja a gyors alkalmazkodást

TOVÁBB OLVASOM »
casco
casco biztosítás

Kevés autón van casco biztosítást

Biztosítási alkuszok: a forgalomban lévő gépjárművek ötöde rendelkezik casco biztosítással A forgalomban lévő gépjárműveknek csupán az ötöde rendelkezik casco biztosítással, noha például az elemi töréskárokra

TOVÁBB OLVASOM »
használt autó
használt autó

Használt autó a sláger?

JóAutók.hu: augusztusban élénkült a használt autó importja Augusztusban a DataHouse adatai szerint 8977 import használt autó kapott magyar rendszámot, 6 százalékkal több, mint júliusban. Továbbra

TOVÁBB OLVASOM »
K&H kutatás
K&H Bank

K&H elbocsátási kutatás

K&H: nem kell tartani elbocsátási hullámtól a kkv-szektorban   A gazdasági nehézségek ellenére sem kell tartani elbocsátási hullámtól a kkv-szektorban. Tízből hét vállalkozás a jelenlegi

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -