HÍREK

Szaldós napelem engedélyezés

A Magyar Közlöny legfrissebb számában(2022/173) megjelent a háztartási méretű kiserőművek, tehát a családi házakra telepített napelemekkel kapcsolatos Kormány rendelet (413/2022 X.26). A rendelet szerint október 31-ig lehet engedély kérelmet beadni az elektromos rendszerre történő rátáplálásos, hétköznapi néven szaldós rendszerbe történő engedélykérelem beadásra.
Az igény bejelentése során a meghatározott folyamat keretében, az azok során alkalmazott dokumentumok benyújtásával lehet kérelmet beadni.
Amennyiben a szolgáltató hibájából nem tudta benyújtani a kérelmet az igénylő és ezt igazolni tudja, abban az esetben október 31 után is lehetséges a kérelem benyújtása.
A rendelet szerint a hálózat fejlesztésének függvényében ezen szabályozás felfüggesztésre kerülhet, melyről a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslatára dönthet a technológia és ipari miniszter. (lehet a jövőben is szaldós rendszer, de az időpontja ez alapján bizonytalan)
Ugyanezen Közlönyben megjelent egy másik Kormányrendelet (414/2022 X.26), amely alapján a beadott napelem engedély kérelmeket 10,8 KVA teljesítményig 3 munkanapon belül kell engedélyezni (megfelelő műszaki dokumentáció, elektronikusan benyújtott kérelem, az adott fogyasztási helyen engedélyezett teljesítmény függvényében).
10,8 KVA és 50 KVA teljesítményű napelemes kiserőművek esetében annyi kiegészítés szerepel a rendeletben, hogy a feltételek teljesítése esetén a kiépítést el lehet kezdeni saját kockázatra, azt 8 napon belüli időpont adással és 30 napon belüli helyszíni ellenőrzéssel kell a hálózati engedélyesnek ellenőrizni.
Önmagában a szaldós rendszer felfüggesztése jelentős érvágás, azonban az engedélykérelmek elbírálásának gyorsítása komoly előre lépés az eddig több hónapos tortúra után. Bízunk benne a gyakorlatban is működni fog ez a folyamat.
A változás érdemi növekedést hozhat a megújuló energia termelésben, felhasználásban. A hatalmas igény miatt az engedélyezésen túl a legnagyobb probléma jelenleg a szükséges inverterek, napelemek, tűzleválasztó kapcsolók, szakaszolók, stb beszerzése a telepítő cégeknek.
Érdemes még most igényelni, mert ez egy környezeti, valamint családi szempontból is fontos döntés. A döntésbe szakértői konzultáció nélkül, mind műszaki, mind hitel kérdésekben nem javasolt belevágni.
Napelem témában szakértőnk elérhetősége: 06707911313
Hiteligények vonatkozásában a 06303732000, 06707080906, 06303426308-as telefonszámokon vagy a www.zoldszemelyikolcson.hu oldalon várjuk az érdeklődőket.
#energia #napelem #háztartásikiserőmű #MagyarKözlöny #Kormányredelet #október31 #változás #szaldóelszámolás #fenntarthatóság #esg
napelem

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

casco
casco biztosítás

Emelkedtek a casco díjak

5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt. 5,9 százalékkal magasabb,

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
kgfb

Biztosítás kell a robogókra

A segédmotoros kerékpárra is kell kötelező gépjármű-biztosítás kötése. A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítás  nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre kell.

TOVÁBB OLVASOM »
üzemanyagár
üzemanyag

KSH: Kísérleti üzemanyagár-statisztika

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját.

TOVÁBB OLVASOM »
befektetési
befektetési alap

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Bamosz: tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 445 milliárd forinttal nőtt márciusban. Így a hónap végén

TOVÁBB OLVASOM »
bankszámla nyitás
tudástár

Bankszámla nyitás tippek

A legtöbb banknál már online/szelfizve is van lehetőség bankszámla nyitásra. Ma már  léteznek olyan kalkulátorok amik segítenek összehasonlítani a felmerülő költségeket bankszámla nyitás eseténi. Néhány

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -