HÍREK

Szaldós napelem engedélyezés

A Magyar Közlöny legfrissebb számában(2022/173) megjelent a háztartási méretű kiserőművek, tehát a családi házakra telepített napelemekkel kapcsolatos Kormány rendelet (413/2022 X.26). A rendelet szerint október 31-ig lehet engedély kérelmet beadni az elektromos rendszerre történő rátáplálásos, hétköznapi néven szaldós rendszerbe történő engedélykérelem beadásra.
Az igény bejelentése során a meghatározott folyamat keretében, az azok során alkalmazott dokumentumok benyújtásával lehet kérelmet beadni.
Amennyiben a szolgáltató hibájából nem tudta benyújtani a kérelmet az igénylő és ezt igazolni tudja, abban az esetben október 31 után is lehetséges a kérelem benyújtása.
A rendelet szerint a hálózat fejlesztésének függvényében ezen szabályozás felfüggesztésre kerülhet, melyről a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslatára dönthet a technológia és ipari miniszter. (lehet a jövőben is szaldós rendszer, de az időpontja ez alapján bizonytalan)
Ugyanezen Közlönyben megjelent egy másik Kormányrendelet (414/2022 X.26), amely alapján a beadott napelem engedély kérelmeket 10,8 KVA teljesítményig 3 munkanapon belül kell engedélyezni (megfelelő műszaki dokumentáció, elektronikusan benyújtott kérelem, az adott fogyasztási helyen engedélyezett teljesítmény függvényében).
10,8 KVA és 50 KVA teljesítményű napelemes kiserőművek esetében annyi kiegészítés szerepel a rendeletben, hogy a feltételek teljesítése esetén a kiépítést el lehet kezdeni saját kockázatra, azt 8 napon belüli időpont adással és 30 napon belüli helyszíni ellenőrzéssel kell a hálózati engedélyesnek ellenőrizni.
Önmagában a szaldós rendszer felfüggesztése jelentős érvágás, azonban az engedélykérelmek elbírálásának gyorsítása komoly előre lépés az eddig több hónapos tortúra után. Bízunk benne a gyakorlatban is működni fog ez a folyamat.
A változás érdemi növekedést hozhat a megújuló energia termelésben, felhasználásban. A hatalmas igény miatt az engedélyezésen túl a legnagyobb probléma jelenleg a szükséges inverterek, napelemek, tűzleválasztó kapcsolók, szakaszolók, stb beszerzése a telepítő cégeknek.
Érdemes még most igényelni, mert ez egy környezeti, valamint családi szempontból is fontos döntés. A döntésbe szakértői konzultáció nélkül, mind műszaki, mind hitel kérdésekben nem javasolt belevágni.
Napelem témában szakértőnk elérhetősége: 06707911313
Hiteligények vonatkozásában a 06303732000, 06707080906, 06303426308-as telefonszámokon vagy a www.zoldszemelyikolcson.hu oldalon várjuk az érdeklődőket.
#energia #napelem #háztartásikiserőmű #MagyarKözlöny #Kormányredelet #október31 #változás #szaldóelszámolás #fenntarthatóság #esg
napelem

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

használt autó
használt autó

A használt autó import nőtt

Havi szinten nőtt, éves szinten csökkent a behozott használt autó darabszám májusban Májusban 9234 import használt autó kapott magyar rendszámot, 13 százalékkal több, mint áprilisban.

TOVÁBB OLVASOM »
cetelem
cetelem eladás

A Cetelem Bank is elkelt

A Cofidis Csoport megvásárolja a Magyar Cetelem Bankot   A Cofidis SA megállapodást írt alá a napokban a BNPP PF Group magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról, így

TOVÁBB OLVASOM »
támogatás
vállalkozóvá válási támogatás

Támogatás vállalkozóvá váláshoz

Czomba Sándor: több mint hatmilliárd forintból indul vállalkozóvá válást elősegítő támogatás program   A kormány a háború és az elhibázott szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is

TOVÁBB OLVASOM »
munkanélküliségi ráta
munkanélküliségi ráta

Friss munkanélküliségi ráta adatok

3,9% volt a munkanélküliségi ráta A munkanélküliek száma 2023 áprilisában 190 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,9% volt. 2023. február–április az egy évvel korábbihoz képest: A 2023. február–áprilisi időszakban

TOVÁBB OLVASOM »
diákhitel
Diákhitel

Diákhitel kedvező számlával

A Diákhitel Központ által a pénzintézetek számára meghirdetett nyílt pályázaton hat jelentkezőből négy pénzintézettel, az Erste-, Gránit-, MBH- és az OTP Bankkal szerdán megkötötték a

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -