HÍREK

Megint belenyúlna a kormány…

Egyrészt a jövedelemarányos törlesztőrészlet, másrészt a lakásfedezet-arányos hitelösszeg korlátozásával akadályozta meg eddig az MNB a lakosság túlzott eladósodását. A jelenlegi formájában 2015 óta meglévő és 2018-ban szigorított kötelező adósságfék-szabályozás meglehetősen jól működik, a kormány most mégis úgy módosítaná a jegybanktörvény, hogy egy harmadik adósságfékszabályt is beépítene: ezentúl a jövedelemarányos tartozás (loan to income, LTI) felső korlátját is meghatározhatná az MNB elnöke. Európában tudomásunk szerint sehol sincs példa arra, hogy mindhárom mutatót kötelező érvénnyel szabályoznák.

A mostani adósságfékszabályozás ingatlan- és gépjárműhitelekre, fedezetlen fogyasztási hitelekre valamint lízingtermékekre egyaránt vonatkozik.

Az adósságfékszabályoknak két fő funkciójuk van jelenleg:

  • a JTM elsősorban az adóst védi, hiszen megakadályozza, hogy a jövedelmét túlzottan nagy arányban hiteltörlesztésre fordítsa, ráadásul a 2018-as szigorítás óta kamatkockázattól is véd: a magasabb kamatkockázatú (rövidebb kamatperiódusú) hitelek esetében alacsonyabban (25%, illetve 35%) húzza meg a jövedelemarányos törlesztőrészlet felső határát,
  • a HFM pedig elsősorban a bankot védi az ügyfél csődje esetére: a lakásfedezet hitelfelvételkori forgalmi értéke arányában 80%-ban húzza meg a felvehető hitelösszeget, korlátozva a bank nemteljesítés és fedezetérvényesítés esetén várható veszteségét.

Mindkét szabály érthető hiányossága az, hogy egy pillanatnyi adottsághoz (aktuális jövedelem és aktuális forgalmi érték) igazítja a maximális eladósodást.

A kormány által közzétett indoklásban az szerepel, hogy „a nemzetközi tapasztalatokat és a hazai piaci folyamatokat figyelembe véve az MNB adósságfék jellegű eszközeinek jövedelemarányos adósságfék limitek bevezetésével történő kibővítése indokolt, összhangban az Európai Rendszerkockázati Testület Európai Bizottság részére eljuttatott jogharmonizációs javaslatával is.

Hazánk élen jár az adósságfékszabályok alkalmazásában, hiszen az EU számos országában nincs is érvényben ilyen szabály, ahol pedig van, ott a három fajtából csak egy, és még a meglévő szabályok sem feltétlenül kötelező érvényűek, csak ajánlásként vannak érvényben.

2017-ben egyébként Európában Csehország, Észtország, Írország, Nagy-Britannia, Norvégia és Ukrajna alkalmazott LTI-korlátot, jellemzően az ügyfél éves jövedelmének 3,5-8-szorosa körül meghúzva az eladósodás abszolút mértékét.

A három adósságfékszabály egyidejű alkalmazására egyedül Csehországban van példa, de nem kötelező jelleggel, és például Nagy-Britanniában is csak ajánlásként létezik az LTI-szabályozás alkalmazása.

Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket.

További információ és segítség a www.zoldszemelyikolcson.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#EU #adósságfék #lakáshitel #JTM #HFM #szakértőitámogatás

Forrás: Portfolio, www.zoldhitel.hu

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

árak
fogyasztói árak

A fogyasztói árak 7,9%-kal nőttek

7,9%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, a járműüzemanyagok ára októberhez viszonyítva csökkent 2023 novemberében a fogyasztói árak átlagosan 7,9%-kal

TOVÁBB OLVASOM »
forgalom
kiskereskedelmi forgalom

Csökkent a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom 6,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 0,3%-kal mérséklődött az előző hónaphoz képest 2023. októberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a

TOVÁBB OLVASOM »
diákhitel
Diákhitel

Diákhitel: marad kedvező feltélekkel

Jövőre is rendkívül kedvező feltételekkel lesz elérhető a szabad felhasználású diákhitel, marad a 7,99 százalékos kamat A kormány döntése értelmében 2024-ben is rendkívül kedvező feltételek

TOVÁBB OLVASOM »
BUX
tőzsde

BÉT: A BUX 3,3%-kal emelkedett

BÉT: Novemberben 3,3 százalékkal emelkedett a BUX októberhez képest Az előző hónap záróértékéhez képest a budapesti tőzsde elsődleges részvénymutatója, a BUX 57 878,43 ponton fejezte

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
kgfb

1% alatti a kgfb díjnövekedés

Egy százalék alatti a negyedéves kgfb díjnövekedés Tovább mérséklődött, s immár nyolc százalék a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítói kárráfordítások éves növekedési üteme a harmadik negyedévben az előző

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -