HÍREK

MNB: rengeteg kárt okoz a kamatstop

Stabil és erős a magyar bankrendszer, még egy jelentősebb gazdasási visszaesést is minimális tőkehiánnyal vészelne át – állapítja meg az MNB közzétett Pénzügyi stabilitási jelentése. Egyelőre nem nő a nem teljesítő hitelek aránya a szektorban, és még az energiaválság miatt is csak korlátozott portfólióromlásra számít a jegybank, miközben a hitelkihelyezés jelentősen visszaeshet, ami a lakosságnál már elkezdődött. Az új kormányzati intézkedések idén mintegy 500 milliárd forintot vesznek ki a bankok kasszájából, ezek közül a csak idén 195 milliárdos terhet jelentő kamatstopot számos kritikával illette a jegybank elemzése.

MNB Pénzügyi stabilitási jelentés főbb megállapításai:

  • A magyar bankrendszer stabil, erős tőkehelyzettel és jelentős likviditási tartalékokkal érkezett a jelenlegi komplex, kihívásokkal teli időszakba. A szektor sokk ellenálló képessége megfelelő, likviditása és tőkehelyzete egy az aktuális előrejelzéseknél jóval súlyosabb válsághelyzetet feltételezve is robusztus.
  • A turbulens gazdasági környezetben tovább nőttek a hitelkockázatok, kiemelten az energiaárakra érzékeny portfóliókban. Országos szinten magas szintre emelkedett a lakáspiaci túlértékeltség, a harmadik negyedévben azonban már látszódnak a lakáspiaci fordulat első jelei.
  • Az emelkedő kamatkörnyezet és a háború okozta bizonytalanság következtében a hitelbővülés dinamikájának visszaesésére számít az MNB a vállalati és háztartási szegmensben egyaránt, különösen reálértelemben.

A világgazdaság egészében a rendkívül magas energiaárak csökkentik a rendelkezésre álló jövedelmet, ami kihat a bankok működésére. Az inflációs kockázatokra a jegybankok monetáris szigorítással reagáltak, a kamatemeléseknek pedig tovagyűrűző hatásaik vannak: a feltörekvő piacokon a forrásköltségek emelkedését és a devizák leértékelődését okozza, a hitelpiacokon pedig lassulás, illetve visszaesés várható

Háztartási hitelpiac 2022 harmadik negyedévének végére 8% alá csökkent a háztartási hitelállomány éves dinamikája, ennek okai között említhető, hogy 1. a moratóriumban a lakossági hiteleknek már csak a 3%-a vesz részt, 2. a hitelkihelyezések volumene a harmadik negyedévében már 25%-kal csökkent, 3. megugrottak az előtörlesztések: elsősorban az áruhiteleknél és a lombardhiteleknél, valamint a változó kamatozású állományon (utóbbinál 0,7%-ról 1,3%-ra).

Vállalati hitelpiac a vállalati hitelállomány éves alapon 15%-kal, a kötvényállománnyal együtt 20%-kal nőtt szeptember végére, a kkv-k esetében ez 10% volt. A Széchenyi Kártya Program igénylések jelentős része még nem vált szerződéssé, így a negyedik negyedévben még erősebb maradhat a kkv-hiteldinamika.

Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket.

További információ és segítség a www.zoldszemelyikolcson.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#MNB #háztartásihitelpiac #vállalatihitelpiac #szakértőitámogatás #áruhitel #lombardhitel  #bankrendszer #KAVOSZ

@zoldlakashitel

#szabad felhasználású hitelek www.zoldszemelyikolcson.hu

♬ original sound – Zöldhitel –

 

Forrás: Portfolio, www.zoldhitel.hu

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

munkanélküli
munkanélküliség

Októberben 4,1% munkanélküli

Októberben 4,1 százalék munkanélküli 2023 októberében 202 ezer munkanélküli volt, ezzel a munkanélküliségi ráta 4,1 százalék volt – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

TOVÁBB OLVASOM »
használtautó
autóvásárlás

Nőtt a használtautó piac

Októberben felfelé mozdult a használtautó piac, az év végére megdőlhet a tavalyi rekord is Az idei év eddigi legnagyobb havi forgalmát könyvelhette el októberben a

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -