HÍREK

22,5%-os infláció novemberben

22,5% lett a novemberi infláció, mi előzetesen 22,4%-ot becsültünk. Nem nagyon örömködünk, mert egy GDP növekedésnél magasabb a tény mint amit becsülünk, még adhatna örömöt. Sikerült az 1993-as éves inflációs értéket elérnünk, ami szintén 22,5% volt. Idei átlag persze nem lesz ilyen mértékű. Ha a havi drágulást nézzük, akkor 1996, augusztusáig kell visszarepülnünk az időben.
A tegnapelőtt este bejelentett üzemanyag ársapka eltörlése a decemberi inflációt fogja növelni és várhatóan csak ezzel önmagában a 24%-ot meghaladni. A többi termék esetében az inflációs nyomás miatt még ez az érték is növekedni fog és 25% közlében fogjuk zárni a decembert.

Mi okozta ezt a növekedést?

A novemberi inflációs adatokban az élelmiszerek árnövekedése lassult ugyan, de így is egy év alatt 43,8%-ot mértek a KSH szakértői. A kereskedők ársapkás termékekről kieső bevételüket más termékeken próbálják behozni, ezért az inflációs nyomás az élelmiszereknél meglesz szintén.
Mind a felhasználásban mind a tőzsdei energia árakban csökkenést látunk, így az éves alapon majdnem 66%-os árnövekedésben lassulást feltételezünk.
A ruházati termékek és a szolgáltatások kivételével mindenhol 10% feletti növekedés látható az árakban: tartós fogyasztási cikkek, jövedéki termékek, stb.
Ha megnézünk egy-egy terméket, akkor még inkább húsba vágó amit érzékelünk. Mindenki sokkal nagyobb árnövekedést érez a bőrén. Ha elmegyünk bevásárolni és megnézzük mennyibe került egy éve és ma egy alapvető élelmiszereket tartalmazó kosarunk, akkor 50-100%-os árnövekedés, amivel szembesülünk: tojás, liszt, hús, kenyér, tejtermékek, tészták.
A kosarunkba vagy fele annyit teszünk bele, hogy bírjuk anyagiakkal vagy spórolni próbálunk, mint sokan tesszük így a fogyasztást csökkentjük. Ezt teszik sokan, de még ezzel együtt is legalább harmadával többe kerül a havi bevásárlás.
Folyamatosan fogy a megtakarítása a családoknak, vagy az eddigi jövedelméből kevesebb marad meg.

Mit tehetünk?

A Magyar Nemzeti Bank nem tud érdemben kamatemeléssel hatni az inflációra. Az ársapkák, a háború és szankciók, a Brüsszellel való megegyezés hiánya, az ellátási láncok, a nem lenne feltétlen indokolt de ezekre hivatkozva emelek, stb mind mind hozzájárulnak a kialakult helyzethez.
Jövő évben ezen kérdéseket rendezni kell, hogy vissza tudjunk térni legalább a 15% körüli inflációs sávba. A csökkenés biztosan lassabb lesz Magyarországon.

A gazdaság ciklikus, megvannak a prosperálóbb és kevésbé kedvező időszakok. Megpróbálják az adott ország, országcsoport szintjén ezt befolyásolni. Tompítani lehet, de a nyitott gazdaságok szintjén részlegesen érhetünk el eredményeket.
Tenni mindig kell és lehet is a gazdasági szakemberek és politika összefogásával. Hamár inflációs várakozásokról beszélünk, inkább az összefogás és a döntések terén vannak inkább várakozásaink.
#infláció #rekord #energia #élelmiszer #üzemanyag #jövedékitermékek #KSH #ársapka #EU #politika #szakértők #döntés #összefogás #MNB #bank

Forrás: KSH, www.zoldhitel.hu  Főoldal | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu)

hitelmegoldások

szakértő

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

befektetési
befektetési alap

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Bamosz: tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 445 milliárd forinttal nőtt márciusban. Így a hónap végén

TOVÁBB OLVASOM »
4-keszpenz-befizetes-atmbe
tudástár

Készpénz befizetése ATM-be

Nem minden banknál van lehetőségünk lakossági ügyfélként igénybe venni az ATM-be való befizetést, illetve nem minden ATM-ben van lehetőségünk készpénz befizetésre. Fontos tudnivalók: A bankjegyeket

TOVÁBB OLVASOM »
3-idpontfoglalas-bankfiokba
tudástár

Időpontfoglalás a bankfiókba

A  legtöbb banknál online egyszerűen foglalhatunk időpontot személyes ügyíntézéshez. Persze lehőség van telefonos időpont foglalásra is. Online foglalás menete ( általános ): A bank internetes/mobilbankos

TOVÁBB OLVASOM »
2-folyoszamla-kivonat-igenyles
tudástár

Bankszámlakivonat igénylése

A bankszámlakivonatot több úton is kérhetjük bankunktól, de a legegyszerűbb forma minden bizonnyal az internetbankon lekérdezés. Itt meghatározott ideig visszamenőleg kérdezhető le a kivonat (ez

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -