HÍREK

22,5%-os infláció novemberben

22,5% lett a novemberi infláció, mi előzetesen 22,4%-ot becsültünk. Nem nagyon örömködünk, mert egy GDP növekedésnél magasabb a tény mint amit becsülünk, még adhatna örömöt. Sikerült az 1993-as éves inflációs értéket elérnünk, ami szintén 22,5% volt. Idei átlag persze nem lesz ilyen mértékű. Ha a havi drágulást nézzük, akkor 1996, augusztusáig kell visszarepülnünk az időben.
A tegnapelőtt este bejelentett üzemanyag ársapka eltörlése a decemberi inflációt fogja növelni és várhatóan csak ezzel önmagában a 24%-ot meghaladni. A többi termék esetében az inflációs nyomás miatt még ez az érték is növekedni fog és 25% közlében fogjuk zárni a decembert.

Mi okozta ezt a növekedést?

A novemberi inflációs adatokban az élelmiszerek árnövekedése lassult ugyan, de így is egy év alatt 43,8%-ot mértek a KSH szakértői. A kereskedők ársapkás termékekről kieső bevételüket más termékeken próbálják behozni, ezért az inflációs nyomás az élelmiszereknél meglesz szintén.
Mind a felhasználásban mind a tőzsdei energia árakban csökkenést látunk, így az éves alapon majdnem 66%-os árnövekedésben lassulást feltételezünk.
A ruházati termékek és a szolgáltatások kivételével mindenhol 10% feletti növekedés látható az árakban: tartós fogyasztási cikkek, jövedéki termékek, stb.
Ha megnézünk egy-egy terméket, akkor még inkább húsba vágó amit érzékelünk. Mindenki sokkal nagyobb árnövekedést érez a bőrén. Ha elmegyünk bevásárolni és megnézzük mennyibe került egy éve és ma egy alapvető élelmiszereket tartalmazó kosarunk, akkor 50-100%-os árnövekedés, amivel szembesülünk: tojás, liszt, hús, kenyér, tejtermékek, tészták.
A kosarunkba vagy fele annyit teszünk bele, hogy bírjuk anyagiakkal vagy spórolni próbálunk, mint sokan tesszük így a fogyasztást csökkentjük. Ezt teszik sokan, de még ezzel együtt is legalább harmadával többe kerül a havi bevásárlás.
Folyamatosan fogy a megtakarítása a családoknak, vagy az eddigi jövedelméből kevesebb marad meg.

Mit tehetünk?

A Magyar Nemzeti Bank nem tud érdemben kamatemeléssel hatni az inflációra. Az ársapkák, a háború és szankciók, a Brüsszellel való megegyezés hiánya, az ellátási láncok, a nem lenne feltétlen indokolt de ezekre hivatkozva emelek, stb mind mind hozzájárulnak a kialakult helyzethez.
Jövő évben ezen kérdéseket rendezni kell, hogy vissza tudjunk térni legalább a 15% körüli inflációs sávba. A csökkenés biztosan lassabb lesz Magyarországon.

A gazdaság ciklikus, megvannak a prosperálóbb és kevésbé kedvező időszakok. Megpróbálják az adott ország, országcsoport szintjén ezt befolyásolni. Tompítani lehet, de a nyitott gazdaságok szintjén részlegesen érhetünk el eredményeket.
Tenni mindig kell és lehet is a gazdasági szakemberek és politika összefogásával. Hamár inflációs várakozásokról beszélünk, inkább az összefogás és a döntések terén vannak inkább várakozásaink.
#infláció #rekord #energia #élelmiszer #üzemanyag #jövedékitermékek #KSH #ársapka #EU #politika #szakértők #döntés #összefogás #MNB #bank

Forrás: KSH, www.zoldhitel.hu  Főoldal | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu)

hitelmegoldások

szakértő

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

SZJA bevallás
SZJA bevallás

SZJA bevallás tudnivalók

A 2022-ben szerzett jövedelem bevallása a NAV oldalának SZJA bevallás témakörében megadott információk szerint 1. Adóbevallási tervezet (SZJA bevallás) Kinek készít a Nemzeti Adó- és

TOVÁBB OLVASOM »
nőttek az ipari termelői árak
KSH jelentés

Nőttek az ipari termelői árak

Nőttek az ipari termelői árak 2022 decemberében az egy évvel korábbihoz képest 34,9%-kal. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,1%-kal mérséklődtek, 2022-ben átlagosan pedig 33,7%-kal emelkedtek 2022

TOVÁBB OLVASOM »
energiahatékonysági beruházások
energiahatékonyság

Energiahatékonysági beruházások jöhetnek

Energiahatékonysági beruházások jöhetnek több mint 3000 milliárd forint összegben   Az energiahatékonysági beruházások, kötelezettségi rendszer által ösztönzött beruházások teljes összege az évtized végéig elérheti Magyarországon

TOVÁBB OLVASOM »
babaváró
babaváró akció

120ezer Ft jóváírás babaváró igényléssel

A Babaváró támogatás/hitel | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) partnerénél, a K&H Banknál, elérhető 120.000 Forint jóváírás 10 millió Forint babaváró támogatás/hitel igénylése és folyósítása esetén!  Az akció

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -