HÍREK

Minimálbér növekedés részletesen

Megjelent a Magyar Közlönyben a részletes leírás a minimálbérről és a garantált bérminimumról.
December 15-én írtunk nektek a megegyezés tényéről https://lnkd.in/dFRTBHbh, mely a Kormány 573/2022 XII.23 rendelete szerint az alábbiaknak megfelelően alakul majd.

A teljes munkaidős foglakoztatás esetében a minimálbér 2023. január 1-től
– havibér esetén 232.000 Ft
– hetibér esetében 53.340 Ft
– napibér alkalmazásánál 10.670 Ft
– míg órabér esetében 1.334 Ft-ot jelent majd.

A legalább középfokú végzettséget, vagy középfokú végzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállakók részére alapbérként megállapított garantált bérminimum teljes munkaidő esetében 2023. január 1-től:
– havibérnél 296.400 Ft-ot,
– hetibér alkalmazásánál 68.140 Ft-ot
– napibér esetén 13.630 Ft-ot,
– órabérben 1.704 Ft-ot jelent.

Teljesítménybérezésnél a teljesítmény 100%-os és a teljes munkaidő teljesítése esetén a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havi munkabérének összege
– 232.000 Ft minimálbér
– vagy 296.400 Ft garantált bérminimum.
Magyar Közlöny (magyarkozlony.hu)

A bruttó átlagkereset meghaladta a KSH adatai szerint az 500e Ft-ot (medián értéke 369e Ft), amelyben a nonprofit és a költségvetési szektor volt az élenjáró majd a vállalkozások.

Figyelembe véve a várható inflációt https://lnkd.in/dXDFrmY9 a minimálbér 200e Ft-tól 232e Ft-ra növekedése elmarad az infláció mértékétől.
Sajnos reálbér csökkenés fognak érzékelni a minimálbért keresők mellett a garantált bérminimumot keresők is ahol kisebb lesz a változás a 260e Ft-tól 296.400 Ft-ra növekedés mellett.

A december 12-i https://lnkd.in/dFwuKznR postunk szerint április végig a rezsi vonatkozásában fellélegezhetnek a háztartások, mikrovállalkozások, de az elég rossz előjel, hogy felkerült Magyarország a Világbank legnagyobb élelmiszer-árnövekedést produkáló országok listájának 10. helyére.

2023-ban még takarékosabban kell élnünk, hogy az árnövekedések mellett meg tudjunk élni.

Ha hitelt szeretnénk igényelni akkor a bérnövekedés miatt nagyobb összeget kaphatunk (JTM), Személyi kölcsön kalkulátor | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) vagy Hitelkalkulátor | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalakon lehet kalkulálni, bár a bankok rövidesen a hitelminősítésbe a megélhetési költségek miatti változást biztosan át fogják vezetni.

Az örömbe némi üröm is vegyül, de összességében örömteli a megegyezés és a bevezetés ténye.

#ksh #világbank #magyarközlöny #minimálbér #garantáltbérminimum #havibér #hetibér #napibér #órabér #teljesítménybér #növekedés #átlagbér #medián #nonprofit #költségvetés #szektorok #infláció #reálbér #csökkenés #rezsi #hitelképesség #JTM #kalkuláció #bank #minősítés #változás

szabadfelhasználású hitel
magyar gazdaság

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

gazdaság
gazdaság

A gazdaság teljesítménye stagnált

2023 IV. negyedévében a gazdaság teljesítménye stagnált, az előző negyedévihez és a 2022. IV. negyedévihez képest sem változott Magyarország bruttó hazai terméke 2023 IV. negyedévében a nyers adatok

TOVÁBB OLVASOM »
K&H
K&H Bank

K&H:nőtt a privátbanki befektetés

K&H: több mint 50 százalékkal nőtt a privátbanki ügyfelek befektetése Jelentősen, több mint 50 százalékkal, 737 milliárd forintra nőtt a K&H privátbanki ügyfelek befektetési alapokban

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -