HÍREK

Csúcson a magyar foglalkoztatottság

Csúcson a magyar foglalkoztatottság a KSH 2023.január 06-án megjelent adatai szerint. 2022 novemberében a 15–74 éves foglalkoztatottak létszáma 4 millió 706 ezer fő volt. Egy éves visszatekintésben azt láthatjuk, hogy 29 ezerrel nőtt a munkahelyek száma 2021 novemberéhez viszonyítva.

A közfoglalkoztatottak száma 16 ezerrel csökkent, míg ugyanilyen mértékben nőtt a külföldön munkát vállalók száma szeptember-novemberre vonatkoztatva egy éves összehasonlításban.

A 15–64 évesek közül 4 millió 597 ezren minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportra jellemző foglalkoztatási ráta 74,6% volt. A férfiaknál a foglalkoztatottak létszáma lényegében nem változott, 2 millió 434 ezer főt tett ki, foglalkoztatási rátájuk 79,0% volt. A nők esetében a foglalkoztatottak létszáma 10 ezerrel, 2 millió 163 ezer főre, a foglalkoztatási ráta 0,7 százalékponttal, 70,2%-ra emelkedett.

A fiatalok (15–24 éves) korcsoportjában a foglalkoztatottak száma 277 ezer fő volt, foglalkoztatási rátájuk 0,5 százalékponttal, 28,2%-ra emelkedett. Az ún. legjobb munkavállalási korú (25–54 éves) népesség körében a foglalkoztatási ráta 0,2 százalékponttal, 88,0%-ra, míg az idősebb (55–64 éves) korosztályban 2,5 százalékponttal, 66,9%-ra emelkedett.

Amennyiben megnézzük az egyes szektorokat, akkor elmondható kiemelkedően nőtt a foglalkoztatottak száma a szolgáltatások terén (+41e), míg az építőiparban 7ezerrel dolgoznak többen a 3.negyedévben. A mezőgazdaságban, feldolgozóiparban, közszolgáltatások területén 1-3-2 ezer fővel dolgoztak kevesebben.

Az orosz-ukrán háborús helyzet, a rezsiárak, a kamatszintek folyamatos emelkedése, a gazdasági növekedés megtorpanása ellenére nem látszik negatív trend a magyar munkaerőpiacon.

A betöltetlen munkahelyek, a toborzás, az átlagos betöltési idők vonatkozásában továbbra sem láthatóak változások. A munkaerőpiaci helyzetben a 2.negyedévtől várjuk az első látható jeleit a gazdasági megtorpanásnak, melyet kérdés mennyire tudnak a szezonális munkaerőt felvevő szektorok hagyományosan ellensúlyozni.

A hosszú távú munkaerő felvételi kérdésekben már egyre nehezebben hoznak döntést a cégek, nem minden területen természetesen. A változó piaci helyzetnek, az időszakos munkaerőigényeknek való megfelelésben külső segítséggel lehet megoldást találni.

Több  tapasztalatot tudhatunk magunk mögött projekterőforrás biztosításában, mellyel a célok elérése nem lassul, de az átmeneti igények kezelhetőek. Ebben tud segíteni a Zöld Consulting csapata és biztosítani a keresett erőforrásokat. Projekttanácsadás | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

Forrás: KSH, Főoldal | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu)

tanácsadás

projekt erőforrás

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

SZJA bevallás
SZJA bevallás

SZJA bevallás tudnivalók

A 2022-ben szerzett jövedelem bevallása a NAV oldalának SZJA bevallás témakörében megadott információk szerint 1. Adóbevallási tervezet (SZJA bevallás) Kinek készít a Nemzeti Adó- és

TOVÁBB OLVASOM »
nőttek az ipari termelői árak
KSH jelentés

Nőttek az ipari termelői árak

Nőttek az ipari termelői árak 2022 decemberében az egy évvel korábbihoz képest 34,9%-kal. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,1%-kal mérséklődtek, 2022-ben átlagosan pedig 33,7%-kal emelkedtek 2022

TOVÁBB OLVASOM »
energiahatékonysági beruházások
energiahatékonyság

Energiahatékonysági beruházások jöhetnek

Energiahatékonysági beruházások jöhetnek több mint 3000 milliárd forint összegben   Az energiahatékonysági beruházások, kötelezettségi rendszer által ösztönzött beruházások teljes összege az évtized végéig elérheti Magyarországon

TOVÁBB OLVASOM »
babaváró
babaváró akció

120ezer Ft jóváírás babaváró igényléssel

A Babaváró támogatás/hitel | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) partnerénél, a K&H Banknál, elérhető 120.000 Forint jóváírás 10 millió Forint babaváró támogatás/hitel igénylése és folyósítása esetén!  Az akció

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -