HÍREK

Egyszámjegyű infláció 2023-ban?

A Személyi kölcsön megoldások | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) partnere a Takarékbank és azon belül az ország talán legjobb elemzője Suppán Gergely és kollégái részéről készített Negyedéves Makrogazdasági Kitekintőben részletesen megvizsgálták mire lehet számítani infláció tekintetében.

Ha röviden akarjuk összefoglalni, akkor 2023-ban csökkenő, év végére egyszámjegyű inflációt feltételeznek. 

A Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) szakértői hasonlóan pozitívan látják az infláció alakulását, de véleményünk szerint év végére 10% közelében lesz az infláció, egy-két tized %-kal felette, de nem fogjuk elérni az egyszámjegyű inflációt.

24,5%-ra ugrott az infláció decemberben, amit elsősorban a hatósági üzemanyagárak eltörlése okozott, azonban az élelmiszerárak emelkedése is tovább gyorsult.

Tavaly átlagosan 14,5%-kal nőttek a fogyasztói árak. Mivel a hatósági üzemanyagárak kivezetésének hatása decemberben még csak részben jelentkezett, a teljes hatás a januári inflációban fog megjelenni, ezért januárban még kismértékben tovább gyorsulhat az infláció.

A következő hónapokban azonban bázishatások miatt már az infláció eleinte fokozatos, majd az év közepétől meredek mérséklődésére számítunk.

A bázishatásokat felerősítheti, hogy a nemzetközi nyersanyag-, termény-, és energiaárak jelentősen visszaestek az utóbbi hónapokban, így újabb külső ársokkra nem számítunk, a forint erősödése pedig szintén mérsékelheti az inflációt.

Az élelmiszerárak további emelkedését a visszaeső kereslet is fékezni fogja.

A jövedéki adóemelés a dohánytermékek és szeszesitalok, a chipsadó (neta) emelése számos feldolgozott élelmiszer árát emelte a tavalyi év során, idén azonban ezek az intézkedések kiesnek a bázisból.

Az ár-bér spirál kialakulása egyes ágazatokban megfigyelhető, ami lassíthatja az infláció mérséklődésének ütemét, azonban az idei év végére így is egyszámjegyű inflációra számítunk, idén éves átlagban 17,5% lehet az infláció.

#infláció #Takarékbank #Forint #alapanyag #energiaár #élelmiszerár

Forrás: Takarékbank Negyedéves Makrogazdasági Kitekintő 2023 január; Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

infláció

üzemanyag

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

átlagkereset
átlagkereset

Nőtt a bruttó átlagkereset

A bruttó átlagkereset 605 100 forint volt 2024. januárban, 14,6%-kal magasabb, mint egy évvel korábban 2024. januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605

TOVÁBB OLVASOM »
foglalkoztatottság
foglalkoztatottság

Nőtt a foglalkoztatottak száma

4 millió 723 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,6%. 2024 februárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos

TOVÁBB OLVASOM »
Babakötvény
babakötvény

Babakötvény után járó támogatás

Varga Mihály: megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás.190 ezer gyermek 1,8

TOVÁBB OLVASOM »
NAV
Egyéb kategória

NAV: online egyszerű az szja-bevallás

NAV: online a legegyszerűbb az szja-bevallási tervezetek elfogadása Online a legegyszerűbb és leggyorsabb a személyijövedelemadó-bevallási tervezetek átnézése, elfogadása – hívta fel a figyelmet a Nemzeti

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
Mobil fizetés

Sok magyar mobillal fizet

Mastercard: minden harmadik magyar kártyabirtokos fizet rendszeresen mobillal A magyar bankkártya használók  digitalizáltsága tovább nőtt, elsősorban a mobilfizetés és az online vásárlás terén. A külföldi

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -