HÍREK

Szigorodó hitelminősítés

Szigorodó hitelminősítés egyes bankoknál.

Érdemes hitelszakértőinket igénybe venni. Nem mindegy hol adjuk be a hitelkérelmet. A kamatok, kedvezmények, az átfutási idő, a buktatók, banki specifikumok ismerete előnyt jelenthet a hiteligénylés során. Ingyenes szakértői segítséggel és a hiteligénylés folyamatos támogatásával állunk az ügyfelek rendelkezésére a Személyi kölcsön megoldások | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) szakértőin keresztül. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) januári Hitelezési felmérést készített. A banki válaszok alapján 2022 negyedik negyedévében a hitelintézetek szűkebb köre tovább szigorított a lakossági- és a vállalati hitelfeltételeken a hitelminősítés rendszerén. Ez a tendencia 2023 első felében is folytatódhat. A vállalati hitelkereslet a rövid lejáratú- és a devizahitelek irányába tolódott el a magasabb forgóeszköz- és likviditási finanszírozás igényével. Az üzleti célú ingatlanhitelek szigorodó sztenderdjei mellett a bankok fele a hitelkereslet visszaeséséről számolt be ezen a piacon. Szinte valamennyi bank a hitelkereslet visszaesését érzékelte a lakáscélú- és fogyasztási hitelek iránt. Előretekintve kisebb arányuk további csökkenésre számít.

A Magyar Nemzeti Bank minden negyedévben kérdőívben keresi meg a hazai bankok hitelezési vezetőit, hogy a hitelkereslet és a hitelkínálat aktuális változásairól beszámoljanak. Az MNB negyedik negyedéves Hitelezési felmérésére a banki hitelezési vezetők 2023. január 1. és 17. között válaszoltak.

A Hitelezési felmérésre adott válaszok alapján 2022 negyedik negyedévében a bankok nettó értelemben vett 23 százaléka szigorított a vállalati hitelfeltételeken. A döntést a romló gazdasági kilátásokra és iparágspecifikus kockázatokra hivatkozva hozták meg. A válaszok alapján a hitelfeltételek szigorítása a szorosabb monitoring tevékenységben, a fedezeti követelmények magasabb elvárt szintjében és a felárak emelésében is tetten érhető volt.

A következő fél évre előretekintve a bankok 29 százaléka helyezett kilátásba további szigorítást a vállalati hitelfeltételekben. A kis-és középvállalatok esetében pedig 40 százalékuk. A negyedik negyedévben a kamatkörnyezet megváltozásával a válaszadó intézmények nettó 10 százaléka a kereslet csökkenését érzékelte a vállalati hitelpiacon, ami elsősorban a forinthiteleket és a hosszú lejáratú hiteleket érintette.

Ezzel szemben a devizahitelek iránt a bankok 70 százaléka, a rövid lejáratú hitelek esetében pedig 31 százaléka számolt be élénkülő keresletről. Úgy vélik 2023 első félévében tovább bővülhet a kereslet.

Ugyanakkor a forinthitelek és a hosszú lejáratú hitelek tekintetében a bankok rendre 73 és 44 százaléka számít további keresletcsökkenésre.

Az emelkedő banki forrásköltségek, valamint a kereskedelmiingatlan piacán jelentkező összetett kihívások miatt az üzleti célú ingatlanhitelek sztenderdjein a bankok nettó 23 százaléka szigorított a negyedik negyedévben. Ez főként a bevásárlóközpontokat és irodaházakat érintette.

A következő fél évben azonban már a lakásprojektek kapcsán is a bankok fele szigorítani tervez. Ezt az iparág-specifikus kockázatok és a bankok megváltozó kockázati toleranciája miatt tervezi megtenni.

A negyedik negyedévben az üzleti célú ingatlanhitelek tekintetében a bankok nettó 54 százaléka, ezen belül az irodaházak esetében 70 százalékuk, a lakásprojektek esetében 59 százalékuk számolt be csökkenő keresletről.

Az üzleti ingatlanpiac egyes szegmensei közül egyedül a logisztikai központok finanszírozása iránt nőtt a kereslet a negyedév során. 2023 első felében az üzleti célú ingatlanhitelek iránti keresletben a bankok 76 százaléka további visszaesésre számít a szigorúbb kamatkörnyezet és a fékezett ingatlanberuházási tervek miatt.

2022 negyedik negyedévében a bankok nettó 17 százaléka a belső adósságfék-szabályokon keresztül szigorított a lakáscélú hitelek sztenderdjein. Ezt a bankok az ügyfelek hitelképességének romlása miatt tették meg. Hasonló arányban helyeztek kilátásba további szigorítást 2023 első félévére is a bizonytalan gazdasági kilátások miatt. 2022 negyedik negyedévében a bankok 92 százaléka érzékelte a lakáshitelek iránti kereslet visszaesését. Előretekintve kisebb arányuk (nettó 30 százalékuk) további csökkenést vár.

A fogyasztási hitelek sztenderdjein a bankok 27 százaléka szigorított a negyedik negyedév során. A szigorítás elsősorban a felárak emelését jelentette. A szigorításhoz a forrásköltségek emelkedése és a negatív gazdasági kilátások járultak hozzá leginkább a válaszadó bankok szerint.

Az ügyfelek hitelképességének romlása miatt előretekintve a bankok nettó 19 százaléka helyezett kilátásba további szigorítást. A szabad felhasználású jelzáloghitelek tekintetében pedig ennél is nagyobb arányuk, 32 százalék szigorítana.

A csökkenő fogyasztói bizalommal ezen hitelek iránti kereslet visszaesését a bankok 80 százaléka érzékelte a negyedik negyedévben, 2023 első és második negyedévében pedig nettó 26 százalékuk számít további keresletcsökkenésre ebben a szegmensben.

A Hitelezési felmérésben a változás jelzésére a válaszadók százalékában kifejezett, úgynevezett nettó változás mutatót használják. Ezt úgy kapják meg, hogy a változást (szigorítást/növekedést/erősödést) jelzők piaci részesedéssel súlyozott arányából levonják az ellenkező előjelű változást (enyhítést/csökkenést/gyengülést) jelzők piaci részesedéssel súlyozott arányát.

A hitelezési felmérés részletes eredményei és ábrakészlete az MNB honlapján elérhető az alábbi linken:

http://www.mnb.hu/penzugyi-stabilitas/publikaciok-tanulmanyok/hitelezesi-felmeres

#hitelminősítés #személyikölcsön #vállalatihitel #jelzáloghitel #MNB #KKV

Forrás: www.mnb.hu; Személyi kölcsön megoldások | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu)

hitelminősítés

ChatGPT

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

ChatGPT
mesterséges intelligencia

Sok fiatal használja a ChatGPT-t

 MCC Ifjúságkutató Intézet: minden második magyar fiatal használta már a ChatGPT-t. A magyar fiatalok több mint fele érzi a mesterséges intelligencia (AI) hatását a mindennapi

TOVÁBB OLVASOM »
pénzügy
pénzügyi csalások

Segítik a pénzügyi csalások áldozatait

Bankszakmai ajánlás segíti az online pénzügyi csalások áldozatainak ügyintézését. Bankszakmai ajánlást fogalmaztak meg az online pénzügyi csalások áldozataitól érkező bejelentések megfelelő fogadásának és kezelésének segítésére

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
kgfb

Kgfb-díjak konszolidációja várható

MNB: az infláció mérséklődésével a kgfb-díjak növekedésének konszolidációja várható. Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos

TOVÁBB OLVASOM »
Erste
Erste Bank

Átadták az Év menedzsere elismeréseket

Átadták az Év menedzsere elismeréseket. Átadták az Év menedzsere elismeréseket: a menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség

TOVÁBB OLVASOM »
személyautók
autóvásárlás

Használt személyautók adás-vétele

JóAutók.hu: először került havi 80 ezer fölé a gazdát cserélő használt személyautók száma. Áprilisban a DataHouse előzetes, becsült adatai szerint a gazdát cserélt személyautók száma

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
átlagkereset

Nőtt a bruttó átlagkereset

A bruttó átlagkereset 658 400 forint volt 2024. márciusban, 13,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. 2024. márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -