HÍREK

ATM lefedettség Magyarországon

A járások ATM-lefedettségében tízszeres különbségek is lehetnek

 

A hazai járások között akár tízszeres különbség is lehet a 10 ezer főre jutó bankjegykiadó automaták számában. Tájékoztatta a Helix Consulting az MTI-t legújabb interaktív térképe alapján hétfőn.

A fenti egyenlőtlenségek miatt a jegybank a lakossági érdekeket képviselve nemrég jogszabályban kötelezte a bankokat ATM hálózatuk sűrítésére.

Az interaktív térkép szerint a bankjegykiadó automaták legsűrűbben a siófoki és a keszthelyi járásban érhetők el. Előbbin 9,9, míg utóbbin 8,8 ATM jut 10 ezer lakosra.

A másik véglet a Putnoki járás, ahol tízezer lakosra mindössze 1,1 ATM jut (az egész járásban csak 2 ilyen eszköz működik). De a rétsági járásban is csak 1,2 ez a szám, a csengeri járásban pedig 1,4.

Budapest értéke 7,4, a magas lakosságszám miatt a főváros nincs az élbolyban. Annak ellenére sem, ha itt üzemel a hazai bankjegyautomaták negyede, szám szerint 1225.

A regionális ellátottság különbségei még akkor is nagyjából ötszörösek voltak, miután a cég levonta a főváros és a két legellátottabb járás adatait.

Hegedüs Tamás lokációanalízissel és -optimalizációval foglalkozó Insight üzletágának vezetője a közlemény szerint elmondta: egy ATM üzemeltetése akár veszteséges is lehet, ha a forgalma és a használatáért beszedett díjak nem fedezik az üzemeltetés, helybérlet, pénzszállítás, áram, internet, karbantartás költségeit.

Ennek megfelelően a bankok saját érdekükben az utóbbi években racionalizálták ATM-hálózatukat, és természetesen azokat az egységeket számolták fel, amelyek üzemeltetése a leginkább gazdaságtalan volt.

Előnyös megoldás lehet, ha a bankok a rendelkezésre álló “lokációanalitikai eszközökkel” felkutatják a gyengén ellátott térségekben azokat a helyeket, ahol az eszközt a legtöbben használnák majd. Így téve nyereségessé a működést, vagy minimalizálva a veszteséget, ha az mégis elkerülhetetlen.

#ATM #MNB #bank #térkép #lakosság #lefedettség

Forrás: www.mti.hu; HELIX Consulting; Személyi kölcsön megoldások | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu)

ATM

MTI 2023. február 13., hétfő 13:02

Budapest, 2023. február 13., hétfő (MTI)

pályázat

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

munkabér
munkabér

Munkabér növekedés júliusban

Friss munkabér adatok: A bruttó átlagkereset 559 100 forint volt 2023 júliusában, 15,2%-kal magasabb, mint egy évvel korábban 2023 júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók

TOVÁBB OLVASOM »
fogyasztói árak
fogyasztói árak

16,4%-kal nőttek a fogyasztói árak

16,4%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, a háztartási energia és a járműüzemanyagok ára jelentős mértékben emelkedett 2023. augusztusban a

TOVÁBB OLVASOM »
alfa biztosító
alfa biztosító

Alfa Biztosító új jövőképet vázolt

Készül a biztosítási piac átalakulására az Alfa Biztosító Az Alfa Biztosító készül a biztosítási piac átalakulására, az értékesítési csatornák változására, fontosnak tartja a gyors alkalmazkodást

TOVÁBB OLVASOM »
casco
casco biztosítás

Kevés autón van casco biztosítást

Biztosítási alkuszok: a forgalomban lévő gépjárművek ötöde rendelkezik casco biztosítással A forgalomban lévő gépjárműveknek csupán az ötöde rendelkezik casco biztosítással, noha például az elemi töréskárokra

TOVÁBB OLVASOM »
használt autó
használt autó

Használt autó a sláger?

JóAutók.hu: augusztusban élénkült a használt autó importja Augusztusban a DataHouse adatai szerint 8977 import használt autó kapott magyar rendszámot, 6 százalékkal több, mint júliusban. Továbbra

TOVÁBB OLVASOM »
K&H kutatás
K&H Bank

K&H elbocsátási kutatás

K&H: nem kell tartani elbocsátási hullámtól a kkv-szektorban   A gazdasági nehézségek ellenére sem kell tartani elbocsátási hullámtól a kkv-szektorban. Tízből hét vállalkozás a jelenlegi

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -