HÍREK

ATM lefedettség Magyarországon

A járások ATM-lefedettségében tízszeres különbségek is lehetnek

 

A hazai járások között akár tízszeres különbség is lehet a 10 ezer főre jutó bankjegykiadó automaták számában. Tájékoztatta a Helix Consulting az MTI-t legújabb interaktív térképe alapján hétfőn.

A fenti egyenlőtlenségek miatt a jegybank a lakossági érdekeket képviselve nemrég jogszabályban kötelezte a bankokat ATM hálózatuk sűrítésére.

Az interaktív térkép szerint a bankjegykiadó automaták legsűrűbben a siófoki és a keszthelyi járásban érhetők el. Előbbin 9,9, míg utóbbin 8,8 ATM jut 10 ezer lakosra.

A másik véglet a Putnoki járás, ahol tízezer lakosra mindössze 1,1 ATM jut (az egész járásban csak 2 ilyen eszköz működik). De a rétsági járásban is csak 1,2 ez a szám, a csengeri járásban pedig 1,4.

Budapest értéke 7,4, a magas lakosságszám miatt a főváros nincs az élbolyban. Annak ellenére sem, ha itt üzemel a hazai bankjegyautomaták negyede, szám szerint 1225.

A regionális ellátottság különbségei még akkor is nagyjából ötszörösek voltak, miután a cég levonta a főváros és a két legellátottabb járás adatait.

Hegedüs Tamás lokációanalízissel és -optimalizációval foglalkozó Insight üzletágának vezetője a közlemény szerint elmondta: egy ATM üzemeltetése akár veszteséges is lehet, ha a forgalma és a használatáért beszedett díjak nem fedezik az üzemeltetés, helybérlet, pénzszállítás, áram, internet, karbantartás költségeit.

Ennek megfelelően a bankok saját érdekükben az utóbbi években racionalizálták ATM-hálózatukat, és természetesen azokat az egységeket számolták fel, amelyek üzemeltetése a leginkább gazdaságtalan volt.

Előnyös megoldás lehet, ha a bankok a rendelkezésre álló “lokációanalitikai eszközökkel” felkutatják a gyengén ellátott térségekben azokat a helyeket, ahol az eszközt a legtöbben használnák majd. Így téve nyereségessé a működést, vagy minimalizálva a veszteséget, ha az mégis elkerülhetetlen.

#ATM #MNB #bank #térkép #lakosság #lefedettség

Forrás: www.mti.hu; HELIX Consulting; Személyi kölcsön megoldások | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu)

ATM

MTI 2023. február 13., hétfő 13:02

Budapest, 2023. február 13., hétfő (MTI)

bankszámla

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

betéti kamat
betéti kamat

Marad a betéti kamat sapka

GFM: a kormány meghosszabbítja a betéti kamat sapkát   A kormány a betéti kamatsapka meghosszabbításáról döntött – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szerdán. A kormány

TOVÁBB OLVASOM »
agglomeráció
agglomeráció

Költözési célpont az agglomeráció

Országszerte költözési célpont az agglomeráció Több fővárosi kerületben és a vármegyeszékhelyeken is csökkent az állandó lakosok száma a múlt évben, az agglomeráció települései ugyanakkor szerte

TOVÁBB OLVASOM »
bankszámla
bankszámla

Durva bankszámla díjkülönbségek

MNB: több ezer forintos különbség van a bankszámla csomagok díja között A bankszámla csomagok tudatos megválasztásával jelentősen csökkenthetők a számlavezetési költségek, évente akár több ezer

TOVÁBB OLVASOM »
online
Egyéb kategória

Nyitottság az online megoldásokra

A magyarok több mint háromnegyede nyitott a használt termékeket online vásárlására   A magyarok 77 százaléka nyitott a használt termékek online vásárlására. 64 százalékuk már

TOVÁBB OLVASOM »
betéti kamat
alapkamat

Egyhangú alapkamat döntés

Egyhangúlag döntött az alapkamat tartása mellett a monetáris tanács februárban   Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa február végi ülésén az

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -