HÍREK

Növekvő autó eladás

Januárban nőtt az új autó forgalomba helyezések száma az EU-ban

 

Januárban 11 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest az újonnan forgalomba helyezett autók száma az Európai Unióban. A növekedés azonban jórészt bázishatásnak tulajdonítható. Az előző havihoz, a decemberihez képest kevesebb autó került forgalomba.

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, a brüsszeli ACEA keddi jelentése alapján januárban 760 ezer új személygépkocsit helyeztek forgalomba az Európai Unióban. 11,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Az előző hónapban decemberben azonban többet, 897 ezret helyeztek forgalomba, ami viszont 12,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Januárban a teljesen elektromos személygépkocsik (BEV) forgalomba helyezett száma 22,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és ezzel 9,5 százalékra emelkedett a piaci részesedésük a 2022 januári 8,6 százalékról.

A piacok többségén nőtt a forgalomba helyezett elektromos autók száma, esetenként kétszámjegyű százalékos mértékben. A legnagyobb volumenű piacokon azonban csökkent:

 • Németországban 13,2 százalékkal,
 • Svédországban 18,5 százalékkal,
 • Olaszországban 8,7 százalékkal.

A hibrid autók forgalomba helyezése szintén nagy növekedést mutatott januárban: 198 ezret helyeztek forgalomba, 22,1 százalékkal többet éves összevetésben.

A négy legnagyobb piacon kétszámjegyű volt a növekedés:

 • Spanyolországban 59,3 százalékos,
 • Olaszországban 24,7 százalékos,
 • Németországban 19,0 százalékos,
 • Franciaországban pedig 12,5 százalékos.

A kategória 26,0 százalékos részesedésre tett szert a teljes forgalomba helyezésekben, arányuk így 2,3 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

A tölthető (plug-in) hibrid autók számbeli forgalomba helyezése viszont 9,9 százalékkal 53,6 ezerre csökkent. A legnagyobb visszaesés Németországban volt, 53,2 százalékos. A kategória piaci részesedése a tavaly januári 8,7 százalékról 7,1 százalékra esett vissza az idén.

A benzines személygépkocsik forgalomba helyezése 12,3 százalékkal nőtt az idén januárban az egy évvel korábbihoz képest, a piaci részesedés pedig 37,9 százalékra emelkedett 37,6 százalékról.

A nagyobb nemzeti piacokon mindenhol nőtt a forgalomba helyezett benzines autók száma.

 • Spanyolországban 59,4 százalékos,
 • Olaszországban 15,5 százalékos,
 • Franciaországban 11,9 százalékos,
 • Németországban pedig 3,5 százalékos növekedést mértek.

A dízeles autók forgalomba helyezése 1,6 százalékkal csökkent januárban az EU egészében annak ellenére is, hogy Olaszországban 21,4 százalékos, Spanyolországban pedig 19,0 százalékos volt a szám szerinti növekedés. A dízeles autók piaci részesedése így az EU egészében 2,0 százalékponttal 15,9 százalékra csökkent 17,9 százalékról.

Magyarországon januárban 8314 személygépkocsit helyeztek forgalomba az ACEA nyilvántartása szerint, 2,8 százalékkal többet mint egy évvel korábban.

 • Teljesen elektromos autót 369-et helyeztek forgalomba, ami 14,2 százalékos növekedés, a piaci részesedés pedig 4,4 százalék lett.
 • Plug-in hibrid autó 367 került forgalomba, 1,3 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban, 4,4 százalékos piaci részesedéssel.
 • Hibrid elektromos autó 9,6 százalékkal több került az utakra, 3598, ami 43,3 százalékos piaci részesedésnek felel meg.
 • Benzines autót 3006-ot helyeztek forgalomba, 6,2 százalékkal kevesebbet, 36,2 százalékos piaci részesedéssel.
 • Dízeles autó 875 került az utakra, 0,1 százalékkal több mint 2022 januárjában, a piaci részesedés pedig 10,5 százalékos lett.

Autót szeretnél vásárolni? Lecserélnéd a régi? Keresd szakértőinket Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalon vagy a +36-30-373-2000; +36-70-791-1313;+36-30-342-6308-as telefonszámokon.

#autó #újautó #használtautó #hibrid #elektromosautó #dízel #benzines

Forrás: www.mti.hu; Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu)

autó

MTI 2023. február 21., kedd 10:25

OTP

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

betéti kamat
betéti kamat

Marad a betéti kamat sapka

GFM: a kormány meghosszabbítja a betéti kamat sapkát   A kormány a betéti kamatsapka meghosszabbításáról döntött – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szerdán. A kormány

TOVÁBB OLVASOM »
agglomeráció
agglomeráció

Költözési célpont az agglomeráció

Országszerte költözési célpont az agglomeráció Több fővárosi kerületben és a vármegyeszékhelyeken is csökkent az állandó lakosok száma a múlt évben, az agglomeráció települései ugyanakkor szerte

TOVÁBB OLVASOM »
bankszámla
bankszámla

Durva bankszámla díjkülönbségek

MNB: több ezer forintos különbség van a bankszámla csomagok díja között A bankszámla csomagok tudatos megválasztásával jelentősen csökkenthetők a számlavezetési költségek, évente akár több ezer

TOVÁBB OLVASOM »
online
Egyéb kategória

Nyitottság az online megoldásokra

A magyarok több mint háromnegyede nyitott a használt termékeket online vásárlására   A magyarok 77 százaléka nyitott a használt termékek online vásárlására. 64 százalékuk már

TOVÁBB OLVASOM »
betéti kamat
alapkamat

Egyhangú alapkamat döntés

Egyhangúlag döntött az alapkamat tartása mellett a monetáris tanács februárban   Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa február végi ülésén az

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -