HÍREK

Növekvő autó eladás

Januárban nőtt az új autó forgalomba helyezések száma az EU-ban

 

Januárban 11 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest az újonnan forgalomba helyezett autók száma az Európai Unióban. A növekedés azonban jórészt bázishatásnak tulajdonítható. Az előző havihoz, a decemberihez képest kevesebb autó került forgalomba.

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, a brüsszeli ACEA keddi jelentése alapján januárban 760 ezer új személygépkocsit helyeztek forgalomba az Európai Unióban. 11,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Az előző hónapban decemberben azonban többet, 897 ezret helyeztek forgalomba, ami viszont 12,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Januárban a teljesen elektromos személygépkocsik (BEV) forgalomba helyezett száma 22,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és ezzel 9,5 százalékra emelkedett a piaci részesedésük a 2022 januári 8,6 százalékról.

A piacok többségén nőtt a forgalomba helyezett elektromos autók száma, esetenként kétszámjegyű százalékos mértékben. A legnagyobb volumenű piacokon azonban csökkent:

 • Németországban 13,2 százalékkal,
 • Svédországban 18,5 százalékkal,
 • Olaszországban 8,7 százalékkal.

A hibrid autók forgalomba helyezése szintén nagy növekedést mutatott januárban: 198 ezret helyeztek forgalomba, 22,1 százalékkal többet éves összevetésben.

A négy legnagyobb piacon kétszámjegyű volt a növekedés:

 • Spanyolországban 59,3 százalékos,
 • Olaszországban 24,7 százalékos,
 • Németországban 19,0 százalékos,
 • Franciaországban pedig 12,5 százalékos.

A kategória 26,0 százalékos részesedésre tett szert a teljes forgalomba helyezésekben, arányuk így 2,3 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

A tölthető (plug-in) hibrid autók számbeli forgalomba helyezése viszont 9,9 százalékkal 53,6 ezerre csökkent. A legnagyobb visszaesés Németországban volt, 53,2 százalékos. A kategória piaci részesedése a tavaly januári 8,7 százalékról 7,1 százalékra esett vissza az idén.

A benzines személygépkocsik forgalomba helyezése 12,3 százalékkal nőtt az idén januárban az egy évvel korábbihoz képest, a piaci részesedés pedig 37,9 százalékra emelkedett 37,6 százalékról.

A nagyobb nemzeti piacokon mindenhol nőtt a forgalomba helyezett benzines autók száma.

 • Spanyolországban 59,4 százalékos,
 • Olaszországban 15,5 százalékos,
 • Franciaországban 11,9 százalékos,
 • Németországban pedig 3,5 százalékos növekedést mértek.

A dízeles autók forgalomba helyezése 1,6 százalékkal csökkent januárban az EU egészében annak ellenére is, hogy Olaszországban 21,4 százalékos, Spanyolországban pedig 19,0 százalékos volt a szám szerinti növekedés. A dízeles autók piaci részesedése így az EU egészében 2,0 százalékponttal 15,9 százalékra csökkent 17,9 százalékról.

Magyarországon januárban 8314 személygépkocsit helyeztek forgalomba az ACEA nyilvántartása szerint, 2,8 százalékkal többet mint egy évvel korábban.

 • Teljesen elektromos autót 369-et helyeztek forgalomba, ami 14,2 százalékos növekedés, a piaci részesedés pedig 4,4 százalék lett.
 • Plug-in hibrid autó 367 került forgalomba, 1,3 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban, 4,4 százalékos piaci részesedéssel.
 • Hibrid elektromos autó 9,6 százalékkal több került az utakra, 3598, ami 43,3 százalékos piaci részesedésnek felel meg.
 • Benzines autót 3006-ot helyeztek forgalomba, 6,2 százalékkal kevesebbet, 36,2 százalékos piaci részesedéssel.
 • Dízeles autó 875 került az utakra, 0,1 százalékkal több mint 2022 januárjában, a piaci részesedés pedig 10,5 százalékos lett.

Autót szeretnél vásárolni? Lecserélnéd a régi? Keresd szakértőinket Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalon vagy a +36-30-373-2000; +36-70-791-1313;+36-30-342-6308-as telefonszámokon.

#autó #újautó #használtautó #hibrid #elektromosautó #dízel #benzines

Forrás: www.mti.hu; Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu)

autó

MTI 2023. február 21., kedd 10:25

használt autó

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

munkabér
munkabér

Munkabér növekedés júliusban

Friss munkabér adatok: A bruttó átlagkereset 559 100 forint volt 2023 júliusában, 15,2%-kal magasabb, mint egy évvel korábban 2023 júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók

TOVÁBB OLVASOM »
fogyasztói árak
fogyasztói árak

16,4%-kal nőttek a fogyasztói árak

16,4%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, a háztartási energia és a járműüzemanyagok ára jelentős mértékben emelkedett 2023. augusztusban a

TOVÁBB OLVASOM »
alfa biztosító
alfa biztosító

Alfa Biztosító új jövőképet vázolt

Készül a biztosítási piac átalakulására az Alfa Biztosító Az Alfa Biztosító készül a biztosítási piac átalakulására, az értékesítési csatornák változására, fontosnak tartja a gyors alkalmazkodást

TOVÁBB OLVASOM »
casco
casco biztosítás

Kevés autón van casco biztosítást

Biztosítási alkuszok: a forgalomban lévő gépjárművek ötöde rendelkezik casco biztosítással A forgalomban lévő gépjárműveknek csupán az ötöde rendelkezik casco biztosítással, noha például az elemi töréskárokra

TOVÁBB OLVASOM »
használt autó
használt autó

Használt autó a sláger?

JóAutók.hu: augusztusban élénkült a használt autó importja Augusztusban a DataHouse adatai szerint 8977 import használt autó kapott magyar rendszámot, 6 százalékkal több, mint júliusban. Továbbra

TOVÁBB OLVASOM »
K&H kutatás
K&H Bank

K&H elbocsátási kutatás

K&H: nem kell tartani elbocsátási hullámtól a kkv-szektorban   A gazdasági nehézségek ellenére sem kell tartani elbocsátási hullámtól a kkv-szektorban. Tízből hét vállalkozás a jelenlegi

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -