HÍREK

Lakásbiztosítás piacon nagy a verseny

Mabisz: 7,6 százalékkal nőtt a biztosítási szektor díjbevétele tavaly, legnagyobb a versen a lakásbiztosítás területén

 

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tagjainak díjbevétele (lakásbiztosítás, élet, nem-élet, casco, KGFB, stb) meghaladta az 1467 milliárd forintot tavaly, ez 7,6 százalékkal több az előző évinél. Mondta a szövetség elnöke a szervezet szerdai budapesti sajtóbeszélgetésén.

Erdős Mihály jelezte, a magyar biztosítási piac díjbevételének több mint 95 százalékát a Mabisz-tagok adják.

Változatlanul a nem-élet üzletág díjbevételei nőttek nagyobb ütemben, 12,7 százalékkal, 821 milliárd forintra. Az élet területen a díjbevételek 1,9 százalékkal, 646 milliárd forintra emelkedtek tavaly. Ezen belül a rendszeres díjbevétel 9,2 százalékkal nőtt, miközben az egyszeri és eseti díjbevétel 8,6 százalékkal csökkent.

A szektor több mint 169 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe biztosítási és extraprofit adó formájában 2022-ben. Erdős Mihály közölte: előzetes várakozásai szerint a biztosítási szektor nyeresége 10 és 20 milliárd forint között lehetett tavaly, a 2021-es 82 milliárd forint után.

A Mabisz adatai szerint tavaly a lakossági vagyonbiztosítások 10 százalékkal nőttek, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) 7,9 százalékkal, a casco 14,1 százalékkal.

Az átlagnál jóval magasabb volt az ipari biztosítások bővülése, a kgfb és casco díjak esetében pedig látható a magas kárrendezési költségek beépülése a díjakba.

A szövetség elnöke kitért arra, hogy a lakásbiztosítások piacán erős a verseny. Évente mintegy 350-550 ezer szerződéskötés történik, ami a 3,3 milliós biztosítási állományhoz képest jelentős forgásnak számít.

Továbbra is kiugró az egészségbiztosítási díjbevétel növekedése, ami tavaly 34,6 százalékos volt. A nyugdíjbiztosítások díjbevétele 9,95 százalékkal nőtt.

A biztosítási szerződések száma egy év alatt enyhén, 0,16 százalékkal csökkent. Ami az életbiztosítások 3,67 százalékos csökkenésének és a nem-életbiztosítások 0,44 százalékos növekedésének eredménye.

Idén a magas kárinfláció és adóterhelés mellett várhatóan tovább csökken a szektor jövedelmezősége, és veszteségessé is válhat. – fejtette ki Erdős Mihály. Hozzátette: szükséges lehet a tulajdonosok bevonása például tőkeemelések, illetve az osztalékok ki nem fizetése formájában.

Dinsdale Julianna, a Mabisz elnökhelyettese elmondta, hogy a szervezet az ágazat legnagyobb kihívásainak kezelése érdekében stratégiai ajánlásokat fogalmazott meg.

Mészáros László, a szövetség informatikai főosztályvezetője közölte: 2018 óta működik és fejlődik a Mabisz E-kárbejelentő alkalmazása, amelyet minden magyarországi biztosító elfogad és támogat. Az ingyenes digitális szolgáltatás indulása óta a kárbejelentőt több mint 480 ezer alkalommal töltötték le. Tavaly csaknem 12 ezer kárbejelentés történt ezen a csatornán keresztül, 10 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A gyorsított azonosítás bevezetése tovább egyszerűsítette a kárbejelentést, mert a biztosítási kötvény adatai automatikusan kitöltődnek, így a kitöltési idő is lecsökkent – hívta fel a figyelmet.

#lakásbiztosítás #biztosítás #kárbejelentő #MABISZ #Ekárbejelentő

Forrás: www.mti.hu; Személyi kölcsön megoldások | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu)

lakásbiztosítás

MTI 2023. március 1., szerda 13:13

árak

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

kgfb
kgfb

Biztosítás kell a robogókra

A segédmotoros kerékpárra is kell kötelező gépjármű-biztosítás kötése. A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítás  nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre kell.

TOVÁBB OLVASOM »
üzemanyagár
üzemanyag

KSH: Kísérleti üzemanyagár-statisztika

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját.

TOVÁBB OLVASOM »
befektetési
befektetési alap

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Bamosz: tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 445 milliárd forinttal nőtt márciusban. Így a hónap végén

TOVÁBB OLVASOM »
bankszámla nyitás
tudástár

Bankszámla nyitás tippek

A legtöbb banknál már online/szelfizve is van lehetőség bankszámla nyitásra. Ma már  léteznek olyan kalkulátorok amik segítenek összehasonlítani a felmerülő költségeket bankszámla nyitás eseténi. Néhány

TOVÁBB OLVASOM »
ATM
ATM

Készpénz befizetése ATM-be

Nem minden banknál van lehetőségünk lakossági ügyfélként igénybe venni az ATM-be való befizetést, illetve nem minden ATM-ben van lehetőségünk készpénz befizetésre. Fontos tudnivalók: A bankjegyeket

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -