HÍREK

Nőtt a GDP a IV.negyedévben

A IV. negyedévben 0,4%-kal nőtt a gazdaság teljesítménye (GDP)

A bruttó hazai termék volumene (GDP) Magyarországon 2022 IV. negyedévében 0,4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest 0,8%-kal emelkedett, míg az előző negyedévhez mérten 0,4%-kal csökkent. 2022-ben a gazdaság teljesítménye – a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján egyaránt – 4,6%-kal meghaladta az előző évit.

2022 IV. negyedévében:

A GDP volumene a nyers adatok szerint 0,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,8%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. A második becslés nyers volumenindexe az első becslésben közölt IV. negyedévi adathoz viszonyítva nem változott. Míg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott volumenindex 0,1 százalékponttal mérséklődött.

Termelési oldal:

Az ipar teljesítménye 2,7, ezen belül a feldolgozóiparé 3,3%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a közúti jármű, illetve a villamos berendezés gyártása járult hozzá az ipar növekedéséhez. Míg a vegyi anyag és vegyi termék gyártása fékezte leginkább az ipar bővülését. Az építőipar hozzáadott értéke 0,9%-kal nőtt, a mezőgazdaságé a súlyos aszály következtében 32,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten.

szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 2,8%-kal nagyobb lett. A legerőteljesebb növekedés a szállítás, raktározás, valamint a humán-egészségügyi, szociális ellátás (egyaránt 8,0%) nemzetgazdasági ágban történt. Az ingatlanügyletek teljesítménye 5,9, a pénzügyi, biztosítási tevékenységé 5,3%-kal emelkedett. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység hozzáadott értékének volumene 3,6, a művészet, szórakoztatás, szabadidő, egyéb szolgáltatásé 2,9%-kal nőtt. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás 2,4, az információ, kommunikáció 1,4, az oktatás 3,5%-kal bővült. A kereskedelem teljesítménye 1,3, a közigazgatásé 1,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A bruttó hazai termék 2022. IV. negyedévi, 0,4%-os növekedéséhez a szolgáltatások 1,7, az ipar 0,5, az építőipar pedig 0,1 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül leginkább az ingatlanügyletek, valamint a szállítás, raktározás (egyaránt 0,5 százalékponttal) növelte a GDP-t. A növekedést 1,0 százalékponttal fékezte a mezőgazdaság teljesítményének, valamint 0,9 százalékponttal a termékadók és -támogatások egyenlegének csökkenése.

Felhasználási oldal:

háztartások tényleges fogyasztása 1,7%-kal emelkedett az előző év azonos időszakihoz képest. A tényleges fogyasztás összetevői között legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 2,1%-kal nőtt. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 1,8%-kal nagyobb lett az egy évvel korábbinál. A hazai fogyasztási kiadások volumene a szolgáltatások esetén 5,0, a tartós és féltartós termékek körében 3,4–3,4%-kal bővült, a nem tartós termékek esetén viszont 2,2%-kal csökkent. A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,2%-kal bővült, míg a közösségi fogyasztásé 4,5%-kal kisebb lett. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,6%-kal mérséklődött.

A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 0,7%-kal nőtt.

bruttó állóeszköz-felhalmozás a IV. negyedévben 8,6%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Mind az építési beruházások, mind a gép- és berendezésberuházások volumene csökkent, az előbbi nagyobb mértékben. A beruházásokból legnagyobb arányban részesülő nemzetgazdasági ágak közül a feldolgozóiparban továbbra is emelkedett, az ingatlanügyletek és a szállítás, raktározás területén visszaesett a fejlesztések volumene.

bruttó felhalmozás 2,4%-kal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

A fogyasztási és a felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás a IV. negyedévben összességében 0,2%-kal mérséklődött.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában – folyó áron – 998 milliárd forintos passzívum keletkezett. Az export volumene nagyobb mértékben (9,8%-kal) bővült, mint az importé (9,2%). A külkereskedelem mintegy 84%-át kitevő áruforgalomban a kivitel 8,5, míg a behozatal 8,3%-kal nagyobb lett az egy évvel korábbinál. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve a turizmust is) exportja 15,6, importja 15,4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó hazai termék 2022. IV. negyedévi, 0,4%-os növekedéséhez a végső fogyasztás 0,5 százalékponttal járult hozzá, míg a bruttó felhalmozás 0,6 százalékponttal lassította azt. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 0,5 százalékponttal bővítette a gazdasági teljesítményt.

2022 IV. negyedévében az előző negyedévhez képest, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján:

A gazdaság teljesítménye 0,4%-kal csökkent.

A termelési oldalon a mezőgazdaság teljesítménye 6,6, az építőiparé 2,1, a szolgáltatásoké 0,1%-kal nőtt, az iparé 0,5%-kal mérséklődött.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadásának volumene 0,3%-kal emelkedett. A kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások és a közösségi fogyasztás volumene nem változott. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 5,8%-kal csökkent. A külkereskedelemben az export volumene 0,9, az importé 1,4%-kal csökkent.

2022-ben az előző évhez képest:

Az első becslés szerint a GDP értéke folyó áron 66 387 milliárd forint volt, volumene 4,6%-kal nőtt az előző évhez képest. (A naptárhatással kiigazított adatok alapján is 4,6%-kal emelkedett a gazdaság teljesítménye.)

A termelési oldalon az ipar hozzáadott értékének volumene 5,4, az építőiparé 3,0, a szolgáltatásoké 7,2%-kal emelkedett, a mezőgazdaságé 31,2%-kal kisebb lett.

A GDP növekedéséhez a szolgáltatások 4,1, az ipar 1,0, az építőipar 0,2 százalékponttal járult hozzá. A mezőgazdaság 1,0 százalékponttal csökkentette a GDP növekedését.

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 6,0%-kal emelkedett, a közösségi fogyasztás 0,2%-kal mérséklődött, ezek együttes eredményeként a végső fogyasztás volumene 5,0%-kal magasabb lett. A bruttó felhalmozás 1,4, ezen belül a bruttó állóeszköz-felhalmozás 2,2%-kal bővült. Az export volumene 10,3, az importé 9,5%-kal nőtt.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 3,5, a bruttó felhalmozás 0,4, míg a külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 0,7 százalékponttal járult hozzá a gazdaság növekedéséhez.

#GDP #belföld #külföld #háztartás #fogyasztás #mezőgazdaság #építőipar

Forrás: www.ksh.hu; Személyi kölcsön megoldások | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu)

GDP

infláció

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

betéti kamat
betéti kamat

Marad a betéti kamat sapka

GFM: a kormány meghosszabbítja a betéti kamat sapkát   A kormány a betéti kamatsapka meghosszabbításáról döntött – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szerdán. A kormány

TOVÁBB OLVASOM »
agglomeráció
agglomeráció

Költözési célpont az agglomeráció

Országszerte költözési célpont az agglomeráció Több fővárosi kerületben és a vármegyeszékhelyeken is csökkent az állandó lakosok száma a múlt évben, az agglomeráció települései ugyanakkor szerte

TOVÁBB OLVASOM »
bankszámla
bankszámla

Durva bankszámla díjkülönbségek

MNB: több ezer forintos különbség van a bankszámla csomagok díja között A bankszámla csomagok tudatos megválasztásával jelentősen csökkenthetők a számlavezetési költségek, évente akár több ezer

TOVÁBB OLVASOM »
online
Egyéb kategória

Nyitottság az online megoldásokra

A magyarok több mint háromnegyede nyitott a használt termékeket online vásárlására   A magyarok 77 százaléka nyitott a használt termékek online vásárlására. 64 százalékuk már

TOVÁBB OLVASOM »
betéti kamat
alapkamat

Egyhangú alapkamat döntés

Egyhangúlag döntött az alapkamat tartása mellett a monetáris tanács februárban   Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa február végi ülésén az

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -