HÍREK

Költözési célpont az agglomeráció

Országszerte költözési célpont az agglomeráció

Több fővárosi kerületben és a vármegyeszékhelyeken is csökkent az állandó lakosok száma a múlt évben, az agglomeráció települései ugyanakkor szerte az országban népszerű költözési célpontnak számítottak – írta legfrissebb elemzésében az ingatlan.com.

Az erről a szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményben idézték az ingatlanhirdetési portál vezető gazdasági szakértőjét, Balogh Lászlót. Aki szerint folytatódott a korábbi évekre jellemző trend, azaz az agglomerációs települések erősödtek, a drágább lakásokkal rendelkező nagyobb városokban pedig csökkent a népesség. Sokan a kiköltözéssel válaszoltak a magas lakásárakra, amihez hozzájárult a lakáshitelkamatok emelkedése is.

Egy-egy település lakosságszám-változásánál figyelembe kell venni azt is, hogy nemcsak a be- és kiköltözésekről van szó. A népesség természetes alakulása, azaz a születések és halálozások számának különbsége, valamint az egyéb okokból történő lakcím-bejelentkezések is szerepelnek az adatokban.

Érd lakosságszáma nőtt a legnagyobb mértékben – 821-gyel – egy év alatt. Az érdi átlagos négyzetméterárak a kínálati piacon egy év alatt 16 százalékkal, 753 ezer forintra emelkedtek. Érd után további budapesti agglomerációs települések következnek: a Pest vármegyei Erdőkertesen, Nagytarcsán, Biatorbágyon és Gyömrőn 343-360 fővel nőtt a lakosok száma. Ezeken a településeken az átlagos négyzetméterár 4-21 százalékkal, 661-813 ezer forintra emelkedett.

A lakosságszám szerinti változását nézve a top 10-ben szerepel még többek között a szintén Pest vármegyében lévő Vácrátót. Ezen a településen a lakosság 12 százalékos bővülését 17 százalékos drágulás kísérte. Így a négyzetméterárak 733 ezer forintra nőttek. A legjobb tízben az egyetlen nem Pest vármegyei település Hajdúsámson. A Debrecen vonzáskörzetében található településen a lakosok száma 254-gyel bővült, az átlagos négyzetméterárak pedig 15 százalékkal 439 ezer forintra emelkedtek.

Az elemzés szerint a fővárosi összlakosságszám tavaly 13 ezer fővel tovább csökkent 1,63 millióra. Budapest IV. és XXI. kerületében, Pécsen, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon 1133-2259 lakossal lettek kevesebben. Az ingatlanok viszont a lakosok számának visszaesése ellenére drágultak. Az átlagos négyzetméterár ezekben a városokban és kerületekben 13-21 százalékkal emelkedett, 435-729 ezer forintra.

A szakértő szerint a lakosságszám-csökkenést elkönyvelő budapesti városrészekben és vármegyeszékhelyeken azért drágultak a lakások, mert az arányokat tekintve mindössze 1 százalék körüli mértékben csökkent a népesség. Így marad kereslet az ottani lakásokra. Ráadásul a budapesti kerületek és az egyetemvárosok a befektetési célú vásárlók kedvelt célpontjai, ami szintén felfelé húzza vagy „megtámasztja” az árakat.

Lakáskeresésében szakértői megoldás a Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) kollégáitól! Keress bennünket!

#agglomeráció #lakásár #ingatlan #szakértő #hitel

Forrás: www.mti.hu; Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu)

agglomeráció

MTI 2023. március 22., szerda 11:35

beszerzés

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

átlagkereset
átlagkereset

Nőtt a bruttó átlagkereset

A bruttó átlagkereset 605 100 forint volt 2024. januárban, 14,6%-kal magasabb, mint egy évvel korábban 2024. januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605

TOVÁBB OLVASOM »
foglalkoztatottság
foglalkoztatottság

Nőtt a foglalkoztatottak száma

4 millió 723 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,6%. 2024 februárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos

TOVÁBB OLVASOM »
Babakötvény
babakötvény

Babakötvény után járó támogatás

Varga Mihály: megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás.190 ezer gyermek 1,8

TOVÁBB OLVASOM »
NAV
Egyéb kategória

NAV: online egyszerű az szja-bevallás

NAV: online a legegyszerűbb az szja-bevallási tervezetek elfogadása Online a legegyszerűbb és leggyorsabb a személyijövedelemadó-bevallási tervezetek átnézése, elfogadása – hívta fel a figyelmet a Nemzeti

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
Mobil fizetés

Sok magyar mobillal fizet

Mastercard: minden harmadik magyar kártyabirtokos fizet rendszeresen mobillal A magyar bankkártya használók  digitalizáltsága tovább nőtt, elsősorban a mobilfizetés és az online vásárlás terén. A külföldi

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -