HÍREK

KSH heti makronaptár

KSH Heti makronaptár – A fogyasztói árakról, valamint az ipari és az építőipari termelésről jelennek meg adatok a jövő héten

 

A jövő héten jelennek meg adatok a fogyasztói árak márciusi alakulásáról, a februári építőipari és ipari termelésről, illetve a kereskedelmi szálláshelyek februári forgalmáról, valamint az államháztartás központi alrendszerének március végi helyzetéről.

Szerdán közli a Pénzügyminisztérium az államháztartás központi alrendszerének március végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatóját. A márciusban közzétett februári részletes tájékoztató szerint február végéig az államháztartás központi alrendszere 1525,1 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 1532,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 58,1 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 50,6 milliárd forintos hiányt mutattak. A központi alrendszer február végi 5363,4 milliárd forintos bevételei az előző év azonos időszakához képest mintegy 733 milliárd forinttal, 15,8 százalékkal magasabb összegben alakultak. A központi alrendszer február végi 6888,5 milliárd forint összegű kiadásai mintegy 825 milliárd forinttal, 13,6 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszaki adatát.

Ugyancsak szerdán teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fogyasztói árak márciusi alakulását. Februárban a fogyasztói árak átlagosan 25,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett leginkább, előbbi 49,0, utóbbi 43,3 százalékkal. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,8 százalékkal nőttek.

Csütörtökön az építőipar februári adatait közli a KSH. Januárban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 4,0, az egyéb építményeké 2,1 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,0 százalékkal kisebb volt a decemberinél.

Szintén csütörtökön adja ki az ipari termelés februári adatait második becslése alapján a statisztikai hivatal. Az első becslés szerint februárban az ipari termelés volumene 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 januárjához mérten 0,3 százalékkal emelkedett. A termelés az év első két hónapjában 2,4 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

Pénteken a kereskedelmi szálláshelyek februári forgalmának adatait közli a KSH. Januárban a kereskedelmi szálláshelyeken 570 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 18 százalékkal emelkedett 2022 januárjához viszonyítva. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,2, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 34 százalékkal nőtt.

#KSH #adat #infláció #építőipar #költségvetés #vendéglátás

Forrás: www.mti.hu; Személyi kölcsön megoldások | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu)

KSH

 

MTI 2023. április 9., vasárnap 7:30

szallas.hu

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

munkanélküli
munkanélküliség

Októberben 4,1% munkanélküli

Októberben 4,1 százalék munkanélküli 2023 októberében 202 ezer munkanélküli volt, ezzel a munkanélküliségi ráta 4,1 százalék volt – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

TOVÁBB OLVASOM »
használtautó
autóvásárlás

Nőtt a használtautó piac

Októberben felfelé mozdult a használtautó piac, az év végére megdőlhet a tavalyi rekord is Az idei év eddigi legnagyobb havi forgalmát könyvelhette el októberben a

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -