HÍREK

18,7%-os órabér növekedés

Trenkwalder: a fizikai munkát végzők átlagos bruttó órabér mértéke 18,7 százalékkal nőtt az első negyedévben

Az idén az első negyedévben 1779 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabér mértéke. Ez a szint 18,7 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában tapasztalt 1499 forintos értéket. – közölte a Trenkwalder és a Moore Hungary közös közleményben hétfőn az MTI-vel.

A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder mintegy 7 ezer munkavállaló béradatait feldolgozó elemzése alapján készült a kimutatás. A régiók szerinti statisztikák azt mutatják, hogy 1600 forint alatti átlagos fizikai órabér csupán Észak-Magyarországon fordult elő. A többi régióban 1600 és 1800 forint közötti sávban alakul ez az érték. Egyedül Közép-Magyarország és Budapest ugrott ki ebből a mezőnyből. Ezeken a területeken az órabérek átlagos nagysága immár elérte a 2350 forintot, ez mintegy 30 százalékos növekedés tavalyhoz képest.

Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója a közleményben kiemelte: az adatok azt mutatják, hogy év elején a munkáltatók többsége számottevő béremelést hajtott végre a fizikai dolgozók körében. Azonban még ez is 5-6 százalékos reálbércsökkenést jelent.

A pénzromlás ütemétől függően, könnyen elképzelhető, hogy az év közepén a cégek újabb béremelésekre kényszerülnek a cégek. Különösen azokon a területeken, ahol már most is nehezen lehet a kívánt szintre feltölteni a munkaerő-állományt. – tette hozzá a szolgáltatási igazgató.

A Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég hazai leányvállalatánál végzett elemzést. Ennek keretében az ott dolgozó mintegy 500 középvezetőnek a béradatait vizsgálta meg. Kimutatták a 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak bérváltozását. Esetükben az éves béremelkedés mértéke 2023 első negyedévében átlagosan 10,5 százalékos volt.

Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere a közleményben arra hívta fel a figyelmet: a szellemi munkát végző középvezetők körében is felgyorsult az átlagbérek emelkedése. Bár tavaly ilyenkor még 7,3 százalékos éves szintű bérnövekedést mutattak ki ebben körben.

Azt tapasztalják, hogy a munkáltatók a korlátozott lehetőségeik miatt nem tudják teljes egészében ellensúlyozni az infláció negatív hatásait. Ugyanakkor ahol a munkaerő megtartása kritikus szempont, a bérek emelkedése várhatóan gyorsabb ütemre válthat a következő hónapokban – emelte ki a Moore Hungary ügyvezető partnere.

Legalább 6 hónapja folyamatos a munkaviszonyod? Bankszámlára érkezik a jövedelmed? Nincs BÁR/KHR problémás előéleted? Keress bennünket a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalon és segítünk a hiteligénylésben!

#órabér #fizikai_munka #munkavállaló #munkabér #Trenkwalder

Forrás: www.mti.hu; Személyi kölcsön megoldások | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu)

órabérMTI 2023. április 24., hétfő 6:00

SZJA

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

ChatGPT
mesterséges intelligencia

Sok fiatal használja a ChatGPT-t

 MCC Ifjúságkutató Intézet: minden második magyar fiatal használta már a ChatGPT-t. A magyar fiatalok több mint fele érzi a mesterséges intelligencia (AI) hatását a mindennapi

TOVÁBB OLVASOM »
pénzügy
pénzügyi csalások

Segítik a pénzügyi csalások áldozatait

Bankszakmai ajánlás segíti az online pénzügyi csalások áldozatainak ügyintézését. Bankszakmai ajánlást fogalmaztak meg az online pénzügyi csalások áldozataitól érkező bejelentések megfelelő fogadásának és kezelésének segítésére

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
kgfb

Kgfb-díjak konszolidációja várható

MNB: az infláció mérséklődésével a kgfb-díjak növekedésének konszolidációja várható. Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos

TOVÁBB OLVASOM »
Erste
Erste Bank

Átadták az Év menedzsere elismeréseket

Átadták az Év menedzsere elismeréseket. Átadták az Év menedzsere elismeréseket: a menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség

TOVÁBB OLVASOM »
személyautók
autóvásárlás

Használt személyautók adás-vétele

JóAutók.hu: először került havi 80 ezer fölé a gazdát cserélő használt személyautók száma. Áprilisban a DataHouse előzetes, becsült adatai szerint a gazdát cserélt személyautók száma

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
átlagkereset

Nőtt a bruttó átlagkereset

A bruttó átlagkereset 658 400 forint volt 2024. márciusban, 13,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. 2024. márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -