HÍREK

Növekvő hitel jövedelem arány

Új hitel szabályok: Az adósságfék szabályok módosításáról döntött a Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) július 1-jétől a magasabb jövedelemarányos eladósodottságot engedő jövedelmi küszöbérték, valamint kisösszegű hitel igénylésekre vonatkozó, az adósságfék szabályok alkalmazhatósága alóli kivételszabály küszöbérték megemeléséről döntött – közölte az MNB holnapján pénteken.

Az aktuális értékek alapján az 500 ezer forint feletti nettó havi jövedelemmel rendelkező adósok esetén alkalmazható a magasabb limit. Jelenleg a főszabály szerint 50 helyett 60 százalékos eladósodottságot engedő jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) limit 500e Ft-os jövedelem felett.

A magasabb infláció és az emelkedő bérek miatt a havi nettó jövedelmi küszöbértéket július elsejétől 500 ezer forintról 600 ezer forintra emelik.

A jegybank közlése szerint a módosítás az adósok alacsony arányát érinti.

A jelenlegi szabályok szerint az adósságfék szabályoknak való megfelelést nem kötelező ellenőrizni kisösszegű hitelek esetében. Jelenleg ezt a kivételszabályt a hitelfelvevők első 300 ezer forint alatti hitelfelvételekor, valamint hitelkeret-emelések esetén háromévente egyszer 300 ezer forintos vagy a hitelkeretösszeg 20 százalékos emelése közül a kisebb értékig alkalmazhatják a bankok.

A július elsejei módosítás révén a 2016-ban rögzített 300 ezer forint 450 ezer forintra emelését is szükségesnek ítélte meg az MNB a kivételszabály hatásosságának megőrzése érdekében.

A közlemény szerint az adósságfék szabályok módosítása biztosítja a hitelezési folyamatok fenntarthatóságát, miközben nem korlátozzák az egészséges hitelkihelyezést.

A jegybank 2015-ban vezette be az adósságfék szabályokat -hitelfedezeti mutatót (HFM) és jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót -, azzal a céllal, hogy csökkentse a nemteljesítési kockázatokat és a túlzott eladósodottság kialakulását.

A JTM arányszám azt mutatja, hogy egy adós havi nettó jövedelmének hány százalékát fordíthatja a hitel törlesztőrészleteire, a HFM pedig azt, hogy egy terhelendő ingatlan forgalmi értékének maximálisan hány százaléka lehet a lakáshitel vagy szabadon felhasználható jelzáloghitel.

Csökkentenéd a háztartásod kiadásait? Fűtéskorszerűsítés, szigetelés, nyílászáró csere szabadfelhasználású személyi kölcsönnel. Add meg Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon igényedet és készítünk ajánlatot számodra. 

#hitel #jövedelem #bank #MNB

Forrás: www.mti.hu; Személyi kölcsön megoldások | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu)

hitel


MTI 2023. május 12., péntek 11:26

MNB

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

kgfb
átlagkereset

Nőtt a bruttó átlagkereset

A bruttó átlagkereset 658 400 forint volt 2024. márciusban, 13,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. 2024. márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete

TOVÁBB OLVASOM »
autó
autó

AutoWallis : márkakereskedéseket nyit

Az AutoWallis csoport Renault és Dacia márkakereskedést nyit Budapesten. Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál partnerével, a Salvador Caetano csoporttal.

TOVÁBB OLVASOM »
AutoWallis
autó

Csökkent az AutoWallis nyeresége

Csökkent az AutoWallis árbevétele és nyeresége. Az AutoWallis csoport 89,1 milliárd forint árbevételt ért el az első negyedévben. 11 százalékkal kevesebbet, mint az előző év

TOVÁBB OLVASOM »
autómárka
autó

Újabb két kínai autómárka jelenik meg

Újabb két kínai autómárka jelenik meg Magyarországon. Újabb két kínai autómárka jelenik meg a magyarországi autópiacon. A SERES Automotive járműveinek kizárólagos importőri szerződését csütörtökön Budapesten

TOVÁBB OLVASOM »
szallas.hu
turizmus

Pünkösd idején sokan utaznak majd

Pünkösd idején majdnem annyian utaznak, mint húsvétkor. Pünkösd idején közel annyian utaznak idén, mint húsvétkor a Szallas.hu előfoglalási adatai alapján. Régiós összesítésben Észak-Magyarország és a

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -