HÍREK

A munkavállalók 9%-a dönthet?!

Profession.hu: a magyar munkavállalók 9 százaléka dönthet szabadon munkavégzésének helyéről

Magyarországon a munkavállalók 9 százaléka dönthet önhatalmúlag arról, hogy honnan dolgozik – közölte a Profession.hu legújabb, reprezentatív felmérésének megállapításait csütörtökön az MTI-vel.

Az állásportál az online kutatásába ezer 18-65 év közötti magyar munkavállalót vont be.

A felmérésből kiderült, hogy 9 százalék azok aránya is, akik bár rugalmasan választhatnak az iroda és a home office között, de előre meghatározott napokon be kell járniuk.

A közlemény szerint csupán a megkérdezettek 4 százaléka jelezte, hogy teljes egészében otthonról dolgozhat. És csak abban az esetben kell személyesen megjelennie a munkahelyén, ha azt egy konkrét feladat vagy esemény indokolja.

A felmérés szerint a távmunka lehetőségét biztosító munkahelyek alkalmazottai – a válaszadók 40 százaléka – minden második esetben hibrid rendszerben dolgoznak. Bizonyos napokon az irodában, máskor pedig azon kívül végzik feladataikat. Az egész céget érintő távmunka lehetősége az átlagosnál nagyobb arányban jellemző a 10 embernél kevesebbet és a 25 ezernél több embert foglalkoztató cégekre.

Az elemzők kiemelték: Magyarországon tízből hat munkavállalónak nincs lehetősége távmunkára. Minden alkalommal be kell mennie a munkahelyére.

Ugyanakkor jelezték, bevett gyakorlat, hogy nem egységes a távoli munkavégzés elérhetősége. Előfordul, hogy egy cégen belül eltérő szabályok vonatkoznak a munkavállalókra. Azoknál a cégeknél, ahol lehetőség van távmunkára, a dolgozók negyede nyilatkozta, hogy a beosztás függvényében élhet ezzel. 9 százalékuk számára pedig ezt egyéni elbírálás alapján határozzák meg. Példaként említették, hogy a kisgyerekes munkavállalóknál vagy a munkahelytől távol lakóknál rugalmasabbak a munkaadók a home office kérdéskörében.

A vállalatnál betöltött szerepköröket tekintve a legkevésbé a felsővezetőkre és a középvezetőkre vonatkozik a helyhez kötött munkavégzés – jelezte a Profession.hu.

A felmérés szerint ahol nincs lehetőség a távmunkára vagy csak alkalmanként, ott a dolgozók fele úgy látja, hogy nem is tudná elvégezni a munkáját otthonról. Ez többnyire a fizikai dolgozókra vonatkozik. A dolgozók 46 százaléka véli úgy, hogy bár saját meglátása szerint részben vagy teljesen meg tudná oldani a feladatait munkahelyétől független helyről is. Ennek ellenére nincs rá lehetősége.

A közlemény idézte Simon-Göröcs Lilit, a Profession.hu HR igazgatóját, aki rámutatott, hogy Magyarországon jelenleg alacsony azon cégek aránya, ahol lehetőség nyílik a távmunkavégzésre. Annak ellenére – hívta fel a figyelmet -, hogy 2020-ban, a BCG-vel közösen készített kutatásukban még a magyarországi munkaadók 84 és a munkavállalók 88 százaléka gondolta úgy, hogy nem csökkent a munkavégzés hatékonysága, sőt akár javult is a távmunka valamilyen formájának bevezetése után.

Készülsz az iskolakezdésre? Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#munkavállaló #profession #kutatás #homeoffice

munkavállalók

Forrás: www.mti.hu

MTI 2023. augusztus 10., csütörtök 16:15

munkavállalók

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

kgfb
átlagkereset

Nőtt a bruttó átlagkereset

A bruttó átlagkereset 658 400 forint volt 2024. márciusban, 13,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. 2024. márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete

TOVÁBB OLVASOM »
autó
autó

AutoWallis : márkakereskedéseket nyit

Az AutoWallis csoport Renault és Dacia márkakereskedést nyit Budapesten. Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál partnerével, a Salvador Caetano csoporttal.

TOVÁBB OLVASOM »
AutoWallis
autó

Csökkent az AutoWallis nyeresége

Csökkent az AutoWallis árbevétele és nyeresége. Az AutoWallis csoport 89,1 milliárd forint árbevételt ért el az első negyedévben. 11 százalékkal kevesebbet, mint az előző év

TOVÁBB OLVASOM »
autómárka
autó

Újabb két kínai autómárka jelenik meg

Újabb két kínai autómárka jelenik meg Magyarországon. Újabb két kínai autómárka jelenik meg a magyarországi autópiacon. A SERES Automotive járműveinek kizárólagos importőri szerződését csütörtökön Budapesten

TOVÁBB OLVASOM »
szallas.hu
turizmus

Pünkösd idején sokan utaznak majd

Pünkösd idején majdnem annyian utaznak, mint húsvétkor. Pünkösd idején közel annyian utaznak idén, mint húsvétkor a Szallas.hu előfoglalási adatai alapján. Régiós összesítésben Észak-Magyarország és a

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -