HÍREK

Az árfigyelő csökkenő árakat mutat

GM: az online árfigyelő indulása óta átlagosan 6,5 százalékkal csökkent a megfigyelt élelmiszerek átlagára

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Gazdasági Versenyhivatal szakmai együttműködésének eredményeként létrejött árfigyelő rendszer már több mint három hónapja támogatja az infláció letörését. Az online árfigyelő az árak összehasonlíthatóságával segíti a családok tudatosabb vásárlási döntéseit. Mindeközben ösztönzi a piaci versenyt a hazai kiskereskedelmi szektorban – idézte fel péneki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium(GFM).

Az árfigyelő rendszer augusztus végén egy többfunkciós, szabadon összeállítható és megosztható bevásárlólistával bővült. Míg szeptember végétől már arra is lehetőség van, hogy a fogyasztók akár a vizuális térképes boltszűrő funkció használatával válasszák ki kedvenc üzleteiket. Valamint az ott megvásárolható termékek alapján állítsák össze bevásárlólistájukat – közölték.

A legújabb funkciók még nagyobb segítséget nyújtanak a fogyasztóknak a vásárlási döntéseik meghozatalában, miközben fokozza a versenyt a kereskedelmi láncok között, hozzájárulva az infláció további csökkenéséhez.

Az árfigyelő hatékonyságát mutatja a GFM szerint, hogy az indulás óta a 62 termékkategóriából 53 termékkategóriában, átlagosan 6,5 százalékkal csökkentek az átlagárak. A megfigyelt élelmiszerek árainak július elejéhez képest mért mérséklődése több mint 0,4 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve mintegy 1,5 százalékpontos élelmiszerinflációt csökkentő hatással járhatott a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve. A tojás közel 23 százalékkal lett olcsóbb. A lisztek és a spagetti ára is 20 százalék körüli mértékben csökkent. A kenyerek és a tejtermékek átlagosan 8 százalékkal lettek olcsóbbak az árverseny hatására. A húsok közül leginkább a pulykamellfilé ára mérséklődött, közel 17 százalékkal. A csirkecomb is 6 százalékkal olcsóbb, mint július elején volt. A zöldségek átlagosan 14 százalékkal, a gyümölcsök pedig közel 7 százalékkal kevesebbe kerülnek. De egyes zöldségek ára több mint 20 százalékkal csökkent – sorolta a GFM.

Az elmúlt két hétben az átlagárak 33 termékkategóriában tovább mérséklődtek. Két hét leforgása alatt a legnagyobb mértékben a sárgarépa és a vöröshagyma ára csökkent, 15 százalék körüli mértékben. A húsok közül két hét alatt a csirkemellfilé ára közel 4 százalékkal mérséklődött. Emellett több élelmiszer, köztük egyes zöldségek (fejes káposzta, karfiol), a citrom, a tehéntúró és a trappista sajt is legalább 4 százalékkal olcsóbb lett.

Az árak csökkenését a kormányzat által június 1-jétől elindított, illetve augusztus 1-jével kibővített kötelező akciózás is támogatta – írták.

Az online platform népszerűségét bizonyítja, hogy az elindulása óta közel 1,3 millió látogatója volt. A szabadszavas keresések száma megközelíti a 760 ezret, amelyek során az elmúlt két hét során legtöbbször a csirkemell, tej, cukor, tojás és burgonya szavakra kerestek az árfigyelőt felkeresők.

Az élelmiszerárak alakulása és a friss inflációs adatok is megerősítik a kormány határozott elképzelését, miszerint az infláció már az év vége előtt egy számjegyűre csökkenhet a kormány intézkedéseinek köszönhetően – áll a közleményben.

Új vagy használt autót vásárolnál? Utazást tervezel? Lakásfelújításba vágtok bele?  Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#árfigyelő #GVH #infláció #átlagár #KSH #élelmiszer

árfigyelő

Forrás: www.mti.hu
MTI 2023. október 13., péntek 9:20

árfigyelő

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

árak
fogyasztói árak

A fogyasztói árak 7,9%-kal nőttek

7,9%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, a járműüzemanyagok ára októberhez viszonyítva csökkent 2023 novemberében a fogyasztói árak átlagosan 7,9%-kal

TOVÁBB OLVASOM »
forgalom
kiskereskedelmi forgalom

Csökkent a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom 6,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 0,3%-kal mérséklődött az előző hónaphoz képest 2023. októberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a

TOVÁBB OLVASOM »
diákhitel
Diákhitel

Diákhitel: marad kedvező feltélekkel

Jövőre is rendkívül kedvező feltételekkel lesz elérhető a szabad felhasználású diákhitel, marad a 7,99 százalékos kamat A kormány döntése értelmében 2024-ben is rendkívül kedvező feltételek

TOVÁBB OLVASOM »
BUX
tőzsde

BÉT: A BUX 3,3%-kal emelkedett

BÉT: Novemberben 3,3 százalékkal emelkedett a BUX októberhez képest Az előző hónap záróértékéhez képest a budapesti tőzsde elsődleges részvénymutatója, a BUX 57 878,43 ponton fejezte

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
kgfb

1% alatti a kgfb díjnövekedés

Egy százalék alatti a negyedéves kgfb díjnövekedés Tovább mérséklődött, s immár nyolc százalék a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítói kárráfordítások éves növekedési üteme a harmadik negyedévben az előző

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -