HÍREK

Jármű ipar a zászlóshajó?

Nagy Ádám: Magyarország jelentős jármű ipari központ

 

Magyarország európai viszonyrendszerben is jelentős jármű ipari központ. A járműgyártás alágazatai a jelen gazdasági helyzetben is növekedni tudnak. A magyar iparban a jármű gyártás aránya 25 százalék. Ez az akkumulátor ágazattal együtt 2030-ra már meg fogja haladni a 30 százalékot. – mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára szerdán Budapesten.

A fenntarthatóság útján az autóipar – versenyképes megoldások a mesterséges intelligenciától az elektrifikációig című konferencián Nagy Ádám ismertette az előkészítés alatt álló, 2030-ig terjedő középtávú iparstratégia járműipari vonatkozásait.

Közölte: a stratégia elkészítéséhez 2023 elejétől a nyár végéig – a Deloitte segítségével – hat ágazatban 1200 nagyvállalatot kérdeztek meg, nagy részük a járműiparhoz kapcsolódott.

Megállapították, hogy a járműipar előtt álló legnagyobb kihívások között szerepel a magas energiaár, a magyarországi értéklánc kialakítása és potenciális beszállítók fejlesztése és a szakképzett munkaerő hiánya. Az utóbbi szerinte a képzési rendszeren és a munkaerőt megtartó intézkedéseken keresztül orvosolható. Illetve lehetőséget jelent a digitalizáció is, amely valamilyen szinten ki tudja váltani az emberi munkaerőt – fejtette ki Nagy Ádám.

A stratégiában kidolgoztak egy beszállítói fejlesztési programot, amelyet még idén elindítanak. A stratégiában egyebek mellett szerepel az akkumulátoripari értéklánc támogatása is – mondta.

Az iparstratégia megalkotásához készített interjúk alapján a helyettes államtitkár úgy látja, Magyarországnak megvan a lehetősége, hogy Európán belül központi színtere legyen két világ találkozásának. Egyrészt a járműipar által átvett nyugat-európai gondolkodásmódot említette. Másrészt arra a tendenciára mutatott rá, hogy Ázsiából, Kínából, Koreából jelentős akkumulátorgyártó kapacitások áramlanak Európa irányába és körülöttük ökoszisztéma épül. Ezt a kettőt lehet Magyarországon ötvözni – jelezte a helyettes államtitkár.

Joggal bízhatunk abban, hogy azok a nagy értékű beruházások, amelyek még a hagyományos járműiparból, illetve az újfajta meghajtások irányába törekvő járműiparból következnek,  Magyarországon jó helyszínre találnak, és nemzetgazdasági szinten húzni fogják a termelést – vélekedett Nagy Ádám.

A magyar ipar jelenlegi helyzetéről elmondta, hogy 2023-ban az előző év egyes hónapjaival összehasonlítva az ipari kibocsátás csökkent. A kormány törekvése, hogy 2023-ban ez a folyamat megálljon, és 2024-ben visszatérjen a gazdasági növekedés.

Nagy Ádám a Központi Statisztikai Hivatal 2023 júniusi adatai alapján rámutatott, hogy a járműiparhoz szorosan kapcsolódó alágazatok (közúti járműgyártás, villamos berendezések gyártása, ipari gép- és berendezés gyártás) a mostani gazdasági helyzetben is folyamatosan magasabb termelési értéket ért el, mint 2022-ben. A KSH a villamos berendezések gyártásához veszi az akkumulátorgyárakat, jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Kiemelte, hogy Magyarországon 2010-től nő a foglalkoztatási arány, és csökken a munkanélküliség. Így az elmúlt bő egy évtizedben elérték a teljes foglalkoztatottságot. Ez a pozitívum azonban kihívás a járműipar és más ágazatok számára, hogy a telített munkaerőpiaci helyzetben megtalálják a megfelelően képzett munkaerőt.

Nagy Ádám felhívta a figyelmet az elmúlt 2-3 évben jelentkező globális problémákra is:

  • említve a koronavírus-járványt,
  • az energiaárak hullámzását és drasztikus növekedését,
  • az ellátási láncok megszakadását,
  • az áruforgalmi útvonalak elakadását.
  • Ezekhez társul a technológiai forradalom is, amely a járműipart jelentősen érinti – emelte ki.

Rámutatott: a járműipar globálisan prosperáló ágazat lesz a következő időszakban. Amelynek a mostani szerkezetét megmozgatja az alternatív hajtású járművek használatára átállás. Ezek gyártása és használata a következő időszakban Magyarországon is folyamatosan nő.
A konferenciát az autopro.hu és a Magyar Gépjárműipari Egyesület szervezte.

Új vagy használt autót vásárolnál? Utazást tervezel? Lakásfelújításba vágtok bele?  Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#jármű #gépjármű #akkumlátor #ipar #gyártás

jármű ipar

Forrás: www.mti.hu

MTI 2023. október 17., kedd 14:15

Erste

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

ChatGPT
mesterséges intelligencia

Sok fiatal használja a ChatGPT-t

 MCC Ifjúságkutató Intézet: minden második magyar fiatal használta már a ChatGPT-t. A magyar fiatalok több mint fele érzi a mesterséges intelligencia (AI) hatását a mindennapi

TOVÁBB OLVASOM »
pénzügy
pénzügyi csalások

Segítik a pénzügyi csalások áldozatait

Bankszakmai ajánlás segíti az online pénzügyi csalások áldozatainak ügyintézését. Bankszakmai ajánlást fogalmaztak meg az online pénzügyi csalások áldozataitól érkező bejelentések megfelelő fogadásának és kezelésének segítésére

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
kgfb

Kgfb-díjak konszolidációja várható

MNB: az infláció mérséklődésével a kgfb-díjak növekedésének konszolidációja várható. Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos

TOVÁBB OLVASOM »
Erste
Erste Bank

Átadták az Év menedzsere elismeréseket

Átadták az Év menedzsere elismeréseket. Átadták az Év menedzsere elismeréseket: a menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség

TOVÁBB OLVASOM »
személyautók
autóvásárlás

Használt személyautók adás-vétele

JóAutók.hu: először került havi 80 ezer fölé a gazdát cserélő használt személyautók száma. Áprilisban a DataHouse előzetes, becsült adatai szerint a gazdát cserélt személyautók száma

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
átlagkereset

Nőtt a bruttó átlagkereset

A bruttó átlagkereset 658 400 forint volt 2024. márciusban, 13,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. 2024. márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -