HÍREK

MNB: a bankrendszer stabil, ellenálló

MNB: a magyar bankrendszer stabil és ellenálló

A magyar bankrendszer stabil és ellenálló, idei profitja kiugró mértékű lehet, de a következő évek során csökkenhet. Dancsik Bálint főosztályvezető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási jelentésének keddi online ismertetőjén mondta el.

A jegybank értékelése alapján a Magyarországon működő bankok és a külföldi anyabankjaik egyaránt jól teljesítettek a stresszteszteken. A likviditási tartalékok bőségesek, összegük az előző hónapban meghaladta a 19 000 milliárd forintot. A hitelintézeteknek ugyanakkor már most készülniük kell a hitelezés lassulására, hiszen az infláció mérséklődésével a hitel- és betéti kamatok is visszaesnek – tette hozzá Dancsik Bálint.

Az MNB nemzetközi szinten lassú növekedésre, emiatt szigorúbb gazdaságpolitikára számít, a hitelezési dinamika visszaesését is ezzel magyarázták. A bankok helyzete az első félévhez képest Európa-szerte javulni látszik ugyan, a jövedelmezőségük is javul, de az átlag feletti profitokat egyre több országban elvonják tőlük. A nemzetközi folyamatokkal belföldön is visszaesett a hitelezés, de pozitív tartományban maradt, és az év végéig elmozdulhat a mélypontról.

A hitel- és a betétállomány

A vállalati hitelállomány dinamikája az egész térségben és az eurózónában lassult, a gazdasági visszaesés miatt főképp a beruházási hitelek kereslete mérséklődött. A háztartási hitelezésen belül belföldön a személyi és szabad felhasználású jelzáloghitelek kihelyezése nőtt, a lakáshiteleké viszont csaknem 40 százalékkal visszaesett. Az ingatlanpiac visszaesése a kereskedelmi ingatlanok csökkenő forgalmán és alacsonyabb kihasználtságán is látszik.

A lakosság banki betétállománya szintén mérséklődött, de az utóbbi hónapokban a csökkenés megállt. Mindeközben pedig az állampapír-befektetések és más megtakarítások összege nőtt. A nem teljesítő hitelek aránya alacsony, jelentős emelkedés a jövőben sem várható. A kamatstopos hitelek csaknem 13 ezer céget érintenek mintegy 650 milliárd forint értékben. A lakossági kamatstoppos hitelek száma eléri a 300 ezret, összegük az 1200 milliárd forintot. A kamatstop kivezetése okozhat „feszültségeket”, de várhatóan nem jár a kockázatok jelentős növekedésével – állapították meg a jegybank szakértői.

Az MNB a bizonytalan kilátások miatt azt tanácsolja a bankoknak, hogy tartalékoljanak a kiugró nyereségükből és ragaszkodjanak a visszafogott osztalékpolitikához. Az óvatosságot azzal indokolták, hogy az idei jövedelmezőség hosszabb távon nem tartható fönn a kamatjövedelmek várható csökkenése miatt. Ez mellett a tőkekövetelmények szigorodására is készülniük kell a hitelintézeteknek.

Új vagy használt autót vásárolnál? Utazást tervezel? Lakásfelújításba vágtok bele?  Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#MNB #bankrendszer #kamat #hitel #betét

MNB

Forrás: MTI

szja

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

kgfb
átlagkereset

Nőtt a bruttó átlagkereset

A bruttó átlagkereset 658 400 forint volt 2024. márciusban, 13,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. 2024. márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete

TOVÁBB OLVASOM »
autó
autó

AutoWallis : márkakereskedéseket nyit

Az AutoWallis csoport Renault és Dacia márkakereskedést nyit Budapesten. Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál partnerével, a Salvador Caetano csoporttal.

TOVÁBB OLVASOM »
AutoWallis
autó

Csökkent az AutoWallis nyeresége

Csökkent az AutoWallis árbevétele és nyeresége. Az AutoWallis csoport 89,1 milliárd forint árbevételt ért el az első negyedévben. 11 százalékkal kevesebbet, mint az előző év

TOVÁBB OLVASOM »
autómárka
autó

Újabb két kínai autómárka jelenik meg

Újabb két kínai autómárka jelenik meg Magyarországon. Újabb két kínai autómárka jelenik meg a magyarországi autópiacon. A SERES Automotive járműveinek kizárólagos importőri szerződését csütörtökön Budapesten

TOVÁBB OLVASOM »
szallas.hu
turizmus

Pünkösd idején sokan utaznak majd

Pünkösd idején majdnem annyian utaznak, mint húsvétkor. Pünkösd idején közel annyian utaznak idén, mint húsvétkor a Szallas.hu előfoglalási adatai alapján. Régiós összesítésben Észak-Magyarország és a

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -