HÍREK

Bővült a használtautó piac

Felpörgött a második fél évben a hazai használtautó piac

Jó évet zárhat a belföldi használtautó piac elsősorban a második fél évben felpörgő adásvételeknek köszönhetően. Így éves szinten elérhető a tavalyi, 825 ezres adásvételi rekord – közölte az MTI-vel pénteken a JóAutók.hu portál.

A közlemény szerint az év egészében a használtautó-átírások száma jó eséllyel a 820-830 ezres sávon belül lehet. Az elmúlt hónapban mintegy 72 ezer személygépkocsi cserélt gazdát, 7,3 százalékkal több, mint tavaly novemberben – írták a Datahouse frissen közzétett, előzetes adataira hivatkozva.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója úgy fogalmazott: „2023 sem az új autókat értékesítő márkakereskedők, sem a használtautó-importőrök számára nem lesz gyümölcsöző év. Az előbbi piacon 3-4 százalékos, míg az utóbbin 16-17 százalékos visszaesés várható tavalyhoz képest. A belföldi használtautó-piacon ugyanakkor az előző évivel megegyező forgalmat tapasztalhatunk.”

A használtautó-piacon 2023-ban novemberig gazdát cserélő 761 ezer személyautó mennyisége 0,9 százalékkal maradt el az előző év hasonló időszakában regisztrált 768 ezres értéktől, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 98 500 volt, ami 16,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója szerint korai trendfordulóról beszélni, hiszen a piacon továbbra is jelen vannak olyan keresletet visszafogó tényezők, mint a lakosság jövedelmi helyzete, a csak lassan csökkenő kamatkörnyezet, illetve az újautó piac továbbra is visszafogott teljesítménye. A tavalyi év utolsó két hónapjában azonban igen visszafogott volt a piac forgalma. Idén az átírások száma néhány ezerrel meg is haladhatja a tavaly beállított 825 ezres rekordértéket.

A JóAutók.hu várakozása szerint 2023 végére már mintegy 4,2 millió személyautó lesz forgalomban, csaknem 600 ezerrel több, mint 2018 végén.

A legnépszerűbb használt autó típusok

A magyarországi használtautó piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát. Az előbbieknek 29, utóbbiaknak 22 százalék volt az aránya az első tíz hónapban. Az alsó-középkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra (5,3 százalék), a Ford Focus (2,8 százalék) és a Volkswagen Golf (2,7 százalék). A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift (4,4 százalék) vezeti, amelyet az Opel Corsa (2,1 százalék) és a Volkswagen Polo (1,6 százalék) követ. A leggyakoribb modellek között a felső-középkategória a Volkswagen Passattal (2,6 százalék), a Skoda Octaviával (2,4 százalék) és a BMW 3-as szériával (2,3 százalék) képviselteti magát.

Új vagy használt autót vásárolnál? Utazást tervezel? Lakásfelújításba vágtok bele?  Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#használtautó #piac #személygépkocsi #autóvásárlás

használtautó
Forrás: MTI
használtautó

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

foglalkoztatottság
foglalkoztatottság

Stagnál a foglalkoztatottak száma

4 millió 699 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,5% 2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos

TOVÁBB OLVASOM »
átlagkereset
átlagkereset

Nőtt a bruttó átlagkereset

A bruttó átlagkereset 655 600 forint volt 2023 decemberében, 16,4%-kal magasabb, mint egy évvel korábban 2023 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655

TOVÁBB OLVASOM »
GINOP
munkaerőpiac

Munkaerőpiaci aktívitás a GINOP-ban

NGM: a munkaerőpiaci aktivitás növelése érdekében a kormány márciusban 70, áprilisban 200 milliárd forintos kerettel indít programot a GINOP Plusz programban A munkaerőpiaci aktivitás növelése

TOVÁBB OLVASOM »
elektromosautó
elektromosautó

Elektromosautó vásárlás támogatása

Nagy Márton: európai szintű elektromosautó-vásárlásösztönző támogatást kell indítani Európai szintű elektromosautó-vásárlásösztönző támogatást kell indítani, mert a zöld átálláshoz ez nélkülözhetetlen. Nyilatkozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -