HÍREK

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Bamosz: decemberben is nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

Decemberben 5,2 százalékkal, 694 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) tagjai a hónap végén 14 012 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. Ezt a Bamosz közölte kedden az MTI-vel.

A kategóriák közül egyedül az ingatlanalapoknál volt tőkekiáramlás. A kötvényalapok továbbra is toronymagasan emelkednek ki a tőkebeáramlásokat tekintve – közölték.

Az adataik szerint 2023-ban 50,8 százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon.

Az alap-kategóriák növekedése

A kötvényalapok kategóriája 2022 júliusában még csak a harmadik legnagyobb kategória volt, 2022 augusztusától már a legnagyobb vagyonú kategória lett. A 2023-as év pedig az újabb és újabb mérföldkövek eléréséről szólt. Februárban a kategória vagyona átlépte a 3 ezer milliárdot, augusztusban a 4 ezret, majd decemberben az 5 ezer milliárdot. Tavaly a második legnagyobb kategória az ingatlanalapok, míg a harmadik legnagyobb a vegyes alapok voltak.

A kötvényalapokhoz továbbra is áramlik a friss tőke, tavaly decemberben 290,9 milliárdnyi érkezett, amely kiemelkedő a kategóriák között. A hozamok is hozzájárultak a vagyonnövekedéshez, amely így 7,7 százalékkal nőtt a hónap során. Az éves növekedés kereken 100 százalék: a kategória vagyona tehát megduplázódott az év folyamán, 5234 milliárd forint volt december végén.

Decemberben a pénzpiaci alapokba 15,3 milliárd forintnyi tőke érkezett, amin a hozamok még némileg javítani is tudtak. Így 3,5 százalékkal nőtt a kategória vagyona decemberben. Éves szinten 69,3 százalékos a növekedés. Ez a folyamatos tőkebeáramlással és az alacsony bázissal magyarázható, a kategória vagyona év végén 559 milliárd forint volt.

A vegyes alapokhoz mindössze 0,7 milliárdnyi tőke érkezett 2023 utolsó hónapjában. Az elemzésben megemlítették, hogy egy alap hat sorozattal kategóriát váltott, így a kötvénytúlsúlyos alapok esetében csak a technikai visszaváltás miatt negatív a forgalom. A kategória vagyona a kedvező hozamok miatt 2,5 százalékkal nőtt decemberben. Éves szinten 7,3 százalékkal 1788 milliárd forintra emelkedett a vagyon.

A részvényalapoknál a tőkemozgások kiegyenlítették egymást, az árfolyammozgások azonban segítettek. Így 4,8 százalékos volt a növekedés a kategória vagyonában a hónap során. 2023-ban 18,3 százalékkal 849 milliárd forintra nőtt a vagyon.

Egyedül az ingatlanalapoknál volt tőkekiáramlás, de a vagyonuk így is nőtt

Az ingatlanalapok esetében 8,4 milliárdnyi tőke áramlott ki decemberben. A hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,3 százalékkal lett több a második legnagyobb kategóriánál. A teljes évben az ingatlanalapok vagyona 15,3 százalékkal 2016 milliárd forintra nőtt.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban 91,6 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok összességében nem tudtak jelentősen hozzájárulni a növekedéshez, ezzel együtt is a vagyon 7,1 százalékkal emelkedett a hónap során. A teljes évet értékelve 33 százalékkal 1453 milliárd forintra nőttek a zártkörű alapok.

A Bamosz 24 tagja összesen 18 400 milliárd forint vagyont kezel – olvasható a közleményben.

Új vagy használt autót vásárolnál? Utazást tervezel? Lakásfelújításba vágtok bele?  Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#befektetési #alap #vagyon #Bamosz

befektetési

Forrás: MTI

gazdaság

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

foglalkoztatottság
foglalkoztatottság

Stagnál a foglalkoztatottak száma

4 millió 699 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,5% 2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos

TOVÁBB OLVASOM »
átlagkereset
átlagkereset

Nőtt a bruttó átlagkereset

A bruttó átlagkereset 655 600 forint volt 2023 decemberében, 16,4%-kal magasabb, mint egy évvel korábban 2023 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655

TOVÁBB OLVASOM »
GINOP
munkaerőpiac

Munkaerőpiaci aktívitás a GINOP-ban

NGM: a munkaerőpiaci aktivitás növelése érdekében a kormány márciusban 70, áprilisban 200 milliárd forintos kerettel indít programot a GINOP Plusz programban A munkaerőpiaci aktivitás növelése

TOVÁBB OLVASOM »
elektromosautó
elektromosautó

Elektromosautó vásárlás támogatása

Nagy Márton: európai szintű elektromosautó-vásárlásösztönző támogatást kell indítani Európai szintű elektromosautó-vásárlásösztönző támogatást kell indítani, mert a zöld átálláshoz ez nélkülözhetetlen. Nyilatkozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -