HÍREK

A betöltésre váró állások csökkentek

Profession.hu: nőtt az aktív munkakeresők száma, csökkentek a betöltésre váró állások

Tavaly az utolsó negyedévben a meghirdetett állásokra 20,9 százalékkal több pályázat érkezett, mint az előző év azonos időszakában. Eközben a betöltésre váró állások száma 13,5 százalékkal csökkent.

Megemelkedett a munkavállalói aktivitás

Kiemelték, két vármegye kivételével az ország egész területén jellemző volt a megemelkedett munkavállalói aktivitás, a legnagyobb növekedéseket:

  • Tolna (60,1 százalék),
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg (47,1 százalék),
  • Pest (45 százalék),
  • Békés (43,4 százalék) vármegyékben mérték.

Ugyanakkor elmaradt a jelentkezések száma Nógrád (mínusz 22,9 százalék) és Bács-Kiskun (mínusz 10,2 százalék) vármegyékben az előző évitől.

A beérkezett pályázatok száma a legnagyobb mértékben az alábbi területeken/kategóriákban meghirdetett állásoknál nőtt az előző év utolsó három hónapjához képest:

  • IT üzemeltetés és telekommunikáció (61,9 százalék),
  • vendéglátás, hotel, idegenforgalom (51,4 százalék),
  • IT programozás, fejlesztés (49,9 százalék).

A legalacsonyabb emelkedés pedig az értékesítés és kereskedelem (10,4 százalék). Csökkenés mindössze a jogi és a banki kategóriákban történt.

A meghirdetett állások száma csökkent

2023 utolsó negyedében szinte minden vármegyében elmaradt a meghirdetett állások száma az előző év azonos időszakában aktivált hirdetésekétől. Az elmaradás országos szinten átlagosan 13,5 százalék.

Heves és Veszprém vármegyék előtt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területén lassult le leginkább a munkaerőfelvétel az előző év végéhez képest. Ezekben a vármegyékben 30,5 százalékkal kevesebb betöltésre váró pozíciót hirdettek meg, mint egy évvel korábban.

A térségben leginkább az IT programozás és fejlesztés a gyártás, termelés és a mérnöki kategóriákban kínált lehetőségek szűkültek. Minimális növekedést mindössze a szakmunka, illetve a bank, biztosítás, bróker, az adminisztrációs területek és a marketing-média-PR hármasa produkált.

Budapesten szintén csökkentek az új munkalehetőségek az előző év utolsó három hónapjához képest a legtöbb területen, összesen 14,7 százalékkal. Ezek közül a legnagyobb mértékben a banki területek, a szolgáltató központok (SSC) hirdetésszáma fogyatkozott meg az előző év azonos időszakában aktiválthoz képest, viszont 27,9 százalékkal több nyitott állás volt a vendéglátásban, idegenforgalomban dolgozók számára a fővárosban.

A közlemény szerint három vármegyében nőtt a munkaerőigény. Hajdú-Biharban 20,7 százalékkal emelkedett a feladott álláshirdetések száma. A második legnagyobb gyarapodás 12,8 százalékkal Tolna vármegyében volt. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 0,2 százalékkal több állást hirdettek meg, mint egy évvel korábban.

Bár jelenleg mindössze január első napjainak adatai láthatóak, ezek egyelőre fokozott álláspiaci aktivitást jeleznek elő. Erre Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója hívta fel a figyelmet a közleményben az idei várakozásokkal kapcsolatban.

Új vagy használt autót vásárolnál? Utazást tervezel? Lakásfelújításba vágtok bele?  Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#állások #munkakeresők #munkaerőpiac #hirdetések #munkavállalói_aktivitás

állások

Forrás: MTI

állások

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

foglalkoztatottság
foglalkoztatottság

Stagnál a foglalkoztatottak száma

4 millió 699 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,5% 2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos

TOVÁBB OLVASOM »
átlagkereset
átlagkereset

Nőtt a bruttó átlagkereset

A bruttó átlagkereset 655 600 forint volt 2023 decemberében, 16,4%-kal magasabb, mint egy évvel korábban 2023 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655

TOVÁBB OLVASOM »
GINOP
munkaerőpiac

Munkaerőpiaci aktívitás a GINOP-ban

NGM: a munkaerőpiaci aktivitás növelése érdekében a kormány márciusban 70, áprilisban 200 milliárd forintos kerettel indít programot a GINOP Plusz programban A munkaerőpiaci aktivitás növelése

TOVÁBB OLVASOM »
elektromosautó
elektromosautó

Elektromosautó vásárlás támogatása

Nagy Márton: európai szintű elektromosautó-vásárlásösztönző támogatást kell indítani Európai szintű elektromosautó-vásárlásösztönző támogatást kell indítani, mert a zöld átálláshoz ez nélkülözhetetlen. Nyilatkozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -