HÍREK

Az új személyautók nem drágulnak

Fitch: a vörös-tengeri szállítási fennakadások miatt várhatóan nem drágulnak a személyautók Európában

Nem várható jelentősebb áremelkedés az új személyautók európai piacán a jemeni húszi lázadók támadásai okozta vörös-tengeri szállítási fennakadások miatt. Ez áll a Fitch Ratings pénteken Londonban bemutatott szektorelemzésében.

Semmiképpen sem valószínűsíthető az új autók árának olyan mértékű megugrása, mint amilyent a koronavírus-járvány után kialakult félvezetőhiány okozott Európában. Erről mutatott be elemzést a nemzetközi hitelminősítő.

A Fitch szakértői közölték: várakozásuk szerint a gyártók „lenyelik” a megnövekedett tengeri fuvarozási költségeket.

A konténeres szállítási díjak januárban több mint kétszeresen haladták meg a novemberit. Azonban még így is 60 százalékkal elmaradnak a 2021-ben mért legutóbbi csúcstól. A logisztikai költségek emelkedését valószínűleg ellentételezi a nyersanyagárak csökkenése. És ez korlátozza a gyártók haszonkulcsára gyakorolt hatást – áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő szerint akár húsz nappal is megtoldhatja a gyártási menetrendeket a tengeri szállítmányozás átterelése. A Szuezi-csatornától a Jóreménység fokát érintő, Afrikát megkerülő útvonalra kerül át. Ez három naptól két hétig terjedő időtartamú leállásra kényszerít néhány európai gyártót. Az ebből eredő termeléskiesés elérheti a tízezer járművet; ennek legnagyobb része a Teslára jut.

személyautók

Kattintson a képre és máris indul az online személyi kölcsön kalkulátorunk!

A feltöltött raktárkészletek miatt vélhetően marad a túlkínálat

A Fitch Ratings szerint azonban valószínűtlen, hogy mindez megszüntetné az új autók piacán kialakult túlkínálatot. Az európai gyártók raktárkészletei ugyanis 10-20 százalékkal növekedtek 2023-ban a beszállítói hálózatokban kialakult szűkös keresztmetszetek enyhülésének hatására. Ez a raktárkészlet-helyzet javulás több mint elégséges az átmeneti termelési leállás áthidalására – áll a Fitch Ratings pénteken bemutatott szektorelemzésében.

A cég szerint az elektromos autók európai piacán lassíthatja ugyan az árak csökkenésének folyamatát az importjárművek átmeneti hiánya. Különösen a kínai gyártmányok, illetve a Sanghajban készülő Tesla-modellek esetében. Ez a helyzet azonban valószínűleg rövid ideig tart. És várhatóan nem befolyásolja az elektromos autók egyébként is csökkenő fogyasztói keresletét olyan európai piacokon, mint például Németország.

Új vagy használt autót vásárolnál? Utazást tervezel? Lakásfelújításba vágtok bele?  Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#személyautók #új #ár #szállítási_díjak #autógyárak

személyautók

Forrás: MTI

átlagkereset

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

foglalkoztatottság
foglalkoztatottság

Stagnál a foglalkoztatottak száma

4 millió 699 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,5% 2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos

TOVÁBB OLVASOM »
átlagkereset
átlagkereset

Nőtt a bruttó átlagkereset

A bruttó átlagkereset 655 600 forint volt 2023 decemberében, 16,4%-kal magasabb, mint egy évvel korábban 2023 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655

TOVÁBB OLVASOM »
GINOP
munkaerőpiac

Munkaerőpiaci aktívitás a GINOP-ban

NGM: a munkaerőpiaci aktivitás növelése érdekében a kormány márciusban 70, áprilisban 200 milliárd forintos kerettel indít programot a GINOP Plusz programban A munkaerőpiaci aktivitás növelése

TOVÁBB OLVASOM »
elektromosautó
elektromosautó

Elektromosautó vásárlás támogatása

Nagy Márton: európai szintű elektromosautó-vásárlásösztönző támogatást kell indítani Európai szintű elektromosautó-vásárlásösztönző támogatást kell indítani, mert a zöld átálláshoz ez nélkülözhetetlen. Nyilatkozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -