HÍREK

A kormány letörte az inflációt

Nagy Márton: a kormány letörte az inflációt

A kormány letörte az inflációt: az erősebb versennyel az online árfigyelő-rendszerrel és a kötelező akciózással megszüntette az ár-profit spirált. Mondta a nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

 Jó hírnek nevezte a januári inflációt 3,8 százalékos mértékkel, és úgy vélte, az infláció ami ilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozik. Ez nem monetáris jelenség és nem kereslet oldali, hanem kínálat oldali infláció, amely az energia, az árfolyam és az ár-profit spirál eredménye. Az emelkedő infláció mögötti jelenségek megszűntek, ezek nem fognak visszajönni.

Kitért arra, tavaly novemberben és decemberben a kiskereskedelmi forgalom már bővült. Megjegyezte, hogy óvatos optimizmust érzékelnek a lakosság fogyasztási kedvének visszatérésével.
A fogyasztás helyreállása nem fog problémát okozni sem az inflációban, sem a külkereskedelmi egyenlegben. Az egyensúlyt fogja javítani a költségvetés áfa-bevételein keresztül.

Nagy Márton a sajtótájékoztatón beszámolt a Nemzeti Tőkeholding (NTH) első éves működéséről, a Baross Gábor Tőkeprogram menetéről is.
A helyszínen kiadott háttéranyag szerint az NTH csoport 2023. január 1-jén azzal a céllal hozta a kormány, hogy még hatékonyabbá és eredményesebbé tegye a részben vagy egészben állami hátterű tőkelapok tevékenységét. Az NTH jelenleg 51 tőkealap koordinálást végzi, amelyek jegyzett tőkéje összesen 3386 milliárd forint.

NGM

Kattintson a képre és máris indul az online személyi kölcsön kalkulátorunk!

Az NTH-val lényegében a második legfontosabb finanszírozási ágat, a hitel után a tőkét is közvetlenül a gazdaságpolitikai eszköztárhoz tudják csatolni.

Tavaly átalakították az állami tőkealapok intézményi hátterét,  azok kikerültek a fejlesztési bankok alól, valamint növelték a tőkealapok aktivitását.Kiemelte, hogy ez utóbbi által 415 milliárd forintnyi tőke jutott el a gazdaságba.

A miniszter az állami tőkealapok aktivitása érdekében tett lépések között említette például

  • a passzív (semmilyen aktivitást nem mutató alapok) felszámolását,
  • valamint hogy a többi alap számára olyan kritériumrendszert állítottak fel, amivel arra ösztönözték az érintetteket, hogy a gazdaságba kihelyezendő pénzeket növeljék.

Baross Gábor Tőkeprogram

Nagy Márton kiemelte, hogy a Baross Gábor Tőkeprogram 600 milliárd forintos keretéből eddig 165 milliárd forintot helyeztek ki. A fennmaradó 435 milliárd forintot a program másik két pillérére fordítják:

  • a zöld alapok létrehozására 140 milliárd forintot,
  • a meglévő jól működő alapok forrásainak bővítésére  250-300 milliárd forintot allokálnak.

Katona Bence, az NTH Nemzeti Tőkeholding Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, az NTH megalakításakor felmérték, hol tart az ország. Mely főbb stratégiai célok mentén szeretnék a tőkepiacot fejleszteni, aktivizálni a piaci befektetőket és ezáltal ösztönözni a magyar gazdaságba irányuló befektetéseket. Ehhez elengedhetetlen az állami szerepvállalás – hangsúlyozta.

Rámutatott, hogy a teljes kelet-közép-európai régió nagy lemaradásban van a magántőke befektetések volumenében. A teljes európai kezelt vagyonnak körülbelül az 1 százaléka (10 milliárd euró) összpontosul Kelet-Közép-Európára. Ezért fontos, hogy az állam fejlesztőként és finanszírozóként is megjelenjen a piacon.

Új vagy használt autót vásárolnál? Utazást tervezel? Lakásfelújításba vágtok bele?  Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#kormány #infláció #Baross_Gábor _Tőkeprogram #NTH

kormány

Forrás: www.mti.hu

ChatGPT

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

ChatGPT
mesterséges intelligencia

Sok fiatal használja a ChatGPT-t

 MCC Ifjúságkutató Intézet: minden második magyar fiatal használta már a ChatGPT-t. A magyar fiatalok több mint fele érzi a mesterséges intelligencia (AI) hatását a mindennapi

TOVÁBB OLVASOM »
pénzügy
pénzügyi csalások

Segítik a pénzügyi csalások áldozatait

Bankszakmai ajánlás segíti az online pénzügyi csalások áldozatainak ügyintézését. Bankszakmai ajánlást fogalmaztak meg az online pénzügyi csalások áldozataitól érkező bejelentések megfelelő fogadásának és kezelésének segítésére

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
kgfb

Kgfb-díjak konszolidációja várható

MNB: az infláció mérséklődésével a kgfb-díjak növekedésének konszolidációja várható. Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos

TOVÁBB OLVASOM »
Erste
Erste Bank

Átadták az Év menedzsere elismeréseket

Átadták az Év menedzsere elismeréseket. Átadták az Év menedzsere elismeréseket: a menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség

TOVÁBB OLVASOM »
személyautók
autóvásárlás

Használt személyautók adás-vétele

JóAutók.hu: először került havi 80 ezer fölé a gazdát cserélő használt személyautók száma. Áprilisban a DataHouse előzetes, becsült adatai szerint a gazdát cserélt személyautók száma

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
átlagkereset

Nőtt a bruttó átlagkereset

A bruttó átlagkereset 658 400 forint volt 2024. márciusban, 13,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. 2024. márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -