HÍREK

Az építőipar cégeinek száma csökkent

0,3 százalékkal csökkent tavaly az építőipar cégeinek száma

Az építőipar működő vállalkozásainak  száma tavaly meghaladta a 66 ezret, és mindössze 0,3 százalékkal volt kevesebb az előző évinél – közölte az Opten hétfőn az MTI-vel.

A közlemény idézte Alföldi Csabát, az Opten céginformációs szakértőjét.  Figyelemre méltónak nevezte ezt az eredményt, tekintettel arra, hogy az előző öt évben folyamatos növekedést tapasztaltak a szektorban működő vállalkozások számában. Évente 4-5 százalékkal, 2021-ben pedig 9 százalékkal, még a járvány ellenére is.

A céginformációs szolgáltató kiemelte, hogy 2023-ban 25 százalékkal kevesebb cég alakult a szektorban, mint az azt megelőző évben. Az alapítások fénykora 2021-ben volt, amikor évi 7500 új vállalkozás alakult, 2022-ben már nem sikerült ezt az értéket elérni.

Ezzel szemben 2022-23-ban megugrottak a megszűnések, ami 2023-ban meghaladta az 5 ezer vállalkozást, ezzel az elmúlt 6 év legmagasabb értékét adta.

személyautók

Kattintson a képre és máris indul az online személyi kölcsön kalkulátorunk!

Kényszertörlési eljárás

Közölték, hogy 2022-ig egyszerűsített kényszertörlési eljárással szűnt meg a legtöbb cég. A kényszertörlési eljárások és a KATA 2022-es szigorítása azonban átrendezte a képet. 2023-ra a felszámolási eljárások, illetve a végelszámolások lettek a meghatározóak. A felszámolások száma megnőtt, önmagában még nem lenne rossz, az viszont már szembetűnő, hogy egyre többen hagyják el a szektort. Több mint 1300-zal nőtt a számuk 2023-ban.

A szektorban működő egyéni vállalkozók száma az Opten adatai szerint tavaly év végén meghaladta a 85 ezret. Ami kis mértékű növekedés az előző évhez képest. Aggasztó tendenciának nevezték a közleményben ugyanakkor, hogy míg 2022 decemberében minden nyolcadik, 2023 decemberében már minden hatodik egyéni vállalkozó szüneteltette tevékenységét.

Az Opten Cégfluktuációs Index (CFI) – amely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest – 2023-ra az építőiparban országosan 17,57 százalék volt, ami körülbelül 1 százalékkal alacsonyabb a 2022-es értéknél.

Tavaly megyei szinten az index Zala, Veszprém és Csongrád-Csanád vármegyében érte el a legalacsonyabb értékeket. Míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye produkálta.

Új vagy használt autót vásárolnál? Utazást tervezel? Lakásfelújításba vágtok bele?  Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#építőipar #vállalkozók #növekedés #Opten

építőipar

Forrás: www.mti.hu

befektetési

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

casco
casco biztosítás

Emelkedtek a casco díjak

5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt. 5,9 százalékkal magasabb,

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
kgfb

Biztosítás kell a robogókra

A segédmotoros kerékpárra is kell kötelező gépjármű-biztosítás kötése. A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítás  nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre kell.

TOVÁBB OLVASOM »
üzemanyagár
üzemanyag

KSH: Kísérleti üzemanyagár-statisztika

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját.

TOVÁBB OLVASOM »
befektetési
befektetési alap

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Bamosz: tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 445 milliárd forinttal nőtt márciusban. Így a hónap végén

TOVÁBB OLVASOM »
bankszámla nyitás
tudástár

Bankszámla nyitás tippek

A legtöbb banknál már online/szelfizve is van lehetőség bankszámla nyitásra. Ma már  léteznek olyan kalkulátorok amik segítenek összehasonlítani a felmerülő költségeket bankszámla nyitás eseténi. Néhány

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -