HÍREK

MNB: betétet kínál a Revolut

MNB: betétet kínál a Revolut, de a magyar betétgarancia védőernyőjén kívül marad

Aktív betétgyűjtésbe kezdett a litvániai székhelyű, Magyarországon határon átnyúló szolgáltatóként működő Revolut Bank. Továbbra sem kér magyarországi leánybanki engedélyt, s így nem is csatlakozik a hazai betétbiztosítási rendszerhez. A bank hazai ügyfelei, elszámolási vagy csalási jogvitáikat változatlanul külföldön, litvánul vagy angolul intézhetik. Hívta fel a figyelmet ismételten a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Minderre megoldást jelentene, ha a Revolut itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel, kellő tőkeerővel, az OBA betétgaranciájával végezné tevékenységét – fűzték hozzá.

Aktív betétgyűjtés Magyarországon

A litván Revolut Bank UAB 2024 februári bejelentése szerint a továbbiakban – díjcsomagtól függően eltérő kamatozású – forint alapú betétet kínál magyarországi ügyfelei számára. A társaság idén tehát immár ténylegesen is aktív betétgyűjtésbe kezdett Magyarországon.

A mostani üzleti lépése mellett egyelőre továbbra sem történt semmiféle változás a Revolut Bank jogállását illetően. Vagyis fióktelepi tevékenységét sem kezdte meg, Magyarországon változatlanul határon átnyúló intézményként kínál elektronikus pénzforgalmi szolgáltatásokat és immár betétet is.

Ez azt jelenti, hogy nem az MNB, hanem székhelye szerint a tevékenységét engedélyező uniós tagállam, jelesül a litván jegybank felügyeli a fogyasztóvédelmi előírások betartását. Míg – az intézmény méretére tekintettel – üzleti megbízhatóságát 2024. január 1-jétől az Európai Központi Bank ellenőrzi – ismertette az MNB.

Fizikailag elérhető bankfiókok telepítése

Miközben itthon nincs előrelépés, a társaság Franciaországban már fizikailag elérhető bankfiókok telepítését tervezi, mivel ezek megjelenése hozzájárulhat az ügyfélbizalom növeléséhez. Az MNB álláspontja szerint Magyarországon, a magyar ügyfelek esetében pontosan ugyanez volna a helyzet.

Mivel a Revolut Bank nem itthoni engedéllyel és tőkével, illetve nem az MNB által felügyelt leánybankként működik, kívül marad a hazai Országos Betétbiztosítási Alap védőernyőjén. Egy esetleges probléma esetén így nem a hazai, hanem a litvániai betétbiztosítási rendszer állna helyt a mintegy 1 millió hazai Revolut ügyfél pénzéért.

Revolut ügyfélszáma

A litvániai betétbiztosító (DII) rendelkezésre álló vagyona ugyanakkor korábban és most is jelentősen elmaradt az OBA vagyonától. Miközben a Revolut teljes ügyfélszáma meghaladta a 18 milliót – figyelmeztet az MNB.

Az MNB-nek nincs hivatalos információja a magyar ügyfelek fogyasztói jogainak érvényesüléséről, a számukra kedvező döntések arányáról. Határon átnyúló intézmény esetében ugyanis az uniós jog szerint a hazai pénzügyi felügyeletet „fogadó országként” csak rendkívül korlátozott fogyasztóvédelmi jogosítványok illetik meg.

Ahogy azt az MNB korábban is hangsúlyozta, a Revolut Bank fióktelepként való működése erősítené a hazai fogyasztóvédelmi felügyeleti hatáskört.Azonban a hazai ügyfelek pénzeszközeinek védelmére továbbra is a litván betétbiztosítás szabályai vonatkoznának. Mindezek miatt a Revolut Bank a hazai ügyfelek iránti elköteleződését azzal erősíthetné meg, ha önálló magyar leánybankként működne. Itthoni székhellyel és tőkeerővel, csatlakozva a magyar betétvédelmi rendszerhez.

Számoljunk és nézzük meg tudunk-e az Ön számára kedvezőbb lakásbiztosítást kötni a márciusi lakásbiztosítási kampányban! A biztosítók ajánlatát egyben, összehasonlítva láthatja nálunk.

Hívjon bennünket és segítünk kedvező megoldást találni: 30 326 4703, 30 648 9525, 30 342 6308, 30 373 2000. Hívj bennünket és segítünk!

Személyes és távoli, online kötés is megoldható! Vagy klikkeljen és számolja ki a következő linken – összehasonlító oldalunkon a legkedvezőbb megoldásokért:

Új vagy használt autót vásárolnál? Utazást tervezel? Lakásfelújításba vágtok bele?  Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#Revolut #betét #betétgarancia #MNB #ügyfél

Revolut

Forrás: www.mti.hu

árak

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

casco
casco biztosítás

Emelkedtek a casco díjak

5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt. 5,9 százalékkal magasabb,

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
kgfb

Biztosítás kell a robogókra

A segédmotoros kerékpárra is kell kötelező gépjármű-biztosítás kötése. A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítás  nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre kell.

TOVÁBB OLVASOM »
üzemanyagár
üzemanyag

KSH: Kísérleti üzemanyagár-statisztika

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját.

TOVÁBB OLVASOM »
befektetési
befektetési alap

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Bamosz: tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 445 milliárd forinttal nőtt márciusban. Így a hónap végén

TOVÁBB OLVASOM »
bankszámla nyitás
tudástár

Bankszámla nyitás tippek

A legtöbb banknál már online/szelfizve is van lehetőség bankszámla nyitásra. Ma már  léteznek olyan kalkulátorok amik segítenek összehasonlítani a felmerülő költségeket bankszámla nyitás eseténi. Néhány

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -