HÍREK

Csökkent az MNB alapkamat

 Az MNB 50 bázisponttal csökkentette a alapkamat mértékét


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a  alapkamat mértékét. A kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.

Legutóbbi, márciusi ülésén a testület 75 bázisponttal 8,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a februári 100 és a januári 75 bázispontos enyhítést követően.A legutóbbi kamatdöntő ülést követő háttérbeszélgetésen Virág Barnabás, a jegybank alelnöke azt mondta, hogy lezárult a monetáris politika „gyors lépésekkel operáló szakasza”. A második negyedévben lassul a kamatcsökkentés üteme, a monetáris politika új szakaszba lép.

A monetáris tanács a jegybank honlapján kedden közzétett közlemény szerint az inflációs kilátások miatt látja indokoltnak az alapkamat csökkentését. Értékelésük szerint a magyar gazdaságban erős és általános dezinfláció érvényesül.

A növekedés az év második felében gyorsulhat

A növekedés az év második felében gyorsulhat, a magas devizatartalék és a folyó fizetési mérleg tartós javulása erősíti az ország kockázati megítélését. A bruttó államadósság és a költségvetési hiány idén mérséklődhet, a GDP 2,0-3,0 százalékkal nőhet, 2025-től kiegyensúlyozott szerkezetű növekedés várható Magyarországon.

Hozzátették, hogy az eurózóna inflációja szintén mérséklődött, a világgazdasági kereslet gyengülése és a nyersanyagárak alacsony szintje visszafogott inflációt valószínűsít.

A nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság ugyanakkor romlott a márciusi kamatdöntés óta. A rövid távú európai kilátásokat főként lefelé mutató kockázatok határozzák meg. A kontinens konjunktúrája elhúzódóan gyenge, ami visszafoghatja a magyar exportteljesítményt. Bár a kapacitásbővítő külföldi közvetlentőke-beruházások ezzel ellentétesen hatnak, az exportpiaci részesedés hosszabb távon emelkedhet – tették hozzá.

A testület a világszintű dezinflációt övező kockázatok, a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága és a belföldi dezinfláció fenntartható folytatása miatt a következő hónapokban óvatos monetáris politikát szorgalmaz. Megítélésük szerint az inflációs kilátás a korábbinál lassabb ütemű alapkamat-csökkentést, a változékony kockázati környezet türelmes megközelítést indokol.

A monetáris politika továbbra is a pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá:

  •  pénzpiaci stabilitás fenntartásához,
  • dezinfláció folytatódásához
  •  inflációs cél eléréséhez.

A makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, a kockázati környezet alakulását folyamatosan értékelik. Áprilistól kezdve a korábbinál lassabb ütemben, adatvezérelten döntenek az alapkamat további mérsékléséről – olvasható az MNB közleményében.

Új vagy használt autót vásárolnál? Utazást tervezel? Lakásfelújításba vágtok bele?  Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#alapkamat #kamat #MNB #döntés #kamatfolyosó

alapkamat

Forrás: MTI

MNB

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

MBH
MBH Bank

MBH: rendszeres megtakarítások

MBH Bank: a rendszeres megtakarítók átlagosan 80 ezer forintot tesznek félre. A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48 százaléka alkalmanként tesz félre. A rendszeresen megtakarítók pedig

TOVÁBB OLVASOM »
MBH
MBH Bank

MBH: 76 forint osztalékot fizet

Az MBH Bank 76 forint osztalékot fizet részvényenként. Az MBH Bank Nyrt. 24,512 milliárd forint, részvényenként 76 forint osztalékot fizet a 2023-as eredményéből. Amelynek a

TOVÁBB OLVASOM »
munkahely
foglalkoztatás

Biztonságos munkahelyek

NGM helyettes államtitkár: a kormány elkötelezett a biztonságos munkahelyek mellett. A kormány elköteleztetett a foglalkoztatás bővítése mellett, biztonságos munkahelyek megteremtésével, hogy minél több munkavállaló dolgozhasson,

TOVÁBB OLVASOM »
munkabér
munkabér

Munkabér munkahelyválasztási szempont

Még mindig a munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon. A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges.

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
alapkamat

Csökkent az MNB alapkamat

 Az MNB 50 bázisponttal csökkentette a alapkamat mértékét A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a  alapkamat mértékét. A kamatfolyosó

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -