HÍREK

Csökkent az MNB alapkamat

 Az MNB 50 bázisponttal csökkentette a alapkamat mértékét


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a  alapkamat mértékét. A kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.

Legutóbbi, márciusi ülésén a testület 75 bázisponttal 8,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a februári 100 és a januári 75 bázispontos enyhítést követően.A legutóbbi kamatdöntő ülést követő háttérbeszélgetésen Virág Barnabás, a jegybank alelnöke azt mondta, hogy lezárult a monetáris politika „gyors lépésekkel operáló szakasza”. A második negyedévben lassul a kamatcsökkentés üteme, a monetáris politika új szakaszba lép.

A monetáris tanács a jegybank honlapján kedden közzétett közlemény szerint az inflációs kilátások miatt látja indokoltnak az alapkamat csökkentését. Értékelésük szerint a magyar gazdaságban erős és általános dezinfláció érvényesül.

A növekedés az év második felében gyorsulhat

A növekedés az év második felében gyorsulhat, a magas devizatartalék és a folyó fizetési mérleg tartós javulása erősíti az ország kockázati megítélését. A bruttó államadósság és a költségvetési hiány idén mérséklődhet, a GDP 2,0-3,0 százalékkal nőhet, 2025-től kiegyensúlyozott szerkezetű növekedés várható Magyarországon.

Hozzátették, hogy az eurózóna inflációja szintén mérséklődött, a világgazdasági kereslet gyengülése és a nyersanyagárak alacsony szintje visszafogott inflációt valószínűsít.

A nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság ugyanakkor romlott a márciusi kamatdöntés óta. A rövid távú európai kilátásokat főként lefelé mutató kockázatok határozzák meg. A kontinens konjunktúrája elhúzódóan gyenge, ami visszafoghatja a magyar exportteljesítményt. Bár a kapacitásbővítő külföldi közvetlentőke-beruházások ezzel ellentétesen hatnak, az exportpiaci részesedés hosszabb távon emelkedhet – tették hozzá.

A testület a világszintű dezinflációt övező kockázatok, a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága és a belföldi dezinfláció fenntartható folytatása miatt a következő hónapokban óvatos monetáris politikát szorgalmaz. Megítélésük szerint az inflációs kilátás a korábbinál lassabb ütemű alapkamat-csökkentést, a változékony kockázati környezet türelmes megközelítést indokol.

A monetáris politika továbbra is a pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá:

  •  pénzpiaci stabilitás fenntartásához,
  • dezinfláció folytatódásához
  •  inflációs cél eléréséhez.

A makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, a kockázati környezet alakulását folyamatosan értékelik. Áprilistól kezdve a korábbinál lassabb ütemben, adatvezérelten döntenek az alapkamat további mérsékléséről – olvasható az MNB közleményében.

Új vagy használt autót vásárolnál? Utazást tervezel? Lakásfelújításba vágtok bele?  Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#alapkamat #kamat #MNB #döntés #kamatfolyosó

alapkamat

Forrás: MTI

MNB

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

személyautók
autóvásárlás

Használt személyautók adás-vétele

JóAutók.hu: először került havi 80 ezer fölé a gazdát cserélő használt személyautók száma. Áprilisban a DataHouse előzetes, becsült adatai szerint a gazdát cserélt személyautók száma

TOVÁBB OLVASOM »
átlagkereset
átlagkereset

Nőtt a bruttó átlagkereset

A bruttó átlagkereset 658 400 forint volt 2024. márciusban, 13,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. 2024. márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete

TOVÁBB OLVASOM »
autó
autó

AutoWallis : márkakereskedéseket nyit

Az AutoWallis csoport Renault és Dacia márkakereskedést nyit Budapesten. Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál partnerével, a Salvador Caetano csoporttal.

TOVÁBB OLVASOM »
AutoWallis
autó

Csökkent az AutoWallis nyeresége

Csökkent az AutoWallis árbevétele és nyeresége. Az AutoWallis csoport 89,1 milliárd forint árbevételt ért el az első negyedévben. 11 százalékkal kevesebbet, mint az előző év

TOVÁBB OLVASOM »
autómárka
autó

Újabb két kínai autómárka jelenik meg

Újabb két kínai autómárka jelenik meg Magyarországon. Újabb két kínai autómárka jelenik meg a magyarországi autópiacon. A SERES Automotive járműveinek kizárólagos importőri szerződését csütörtökön Budapesten

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -