HÍREK

Ingyenmilliókat kaphatsz, hogy megúszd a rezsiemelést: ezt kevesen tudják, így működik

A rezsiemelés bejelentése után a magyarok szinte azonnal lázas számolgatásba kezdtek, hogy mi mennyivel lesz drágább, és hamarosan megismerhettük a részletszabályokat is. Sokan megrettentek a magas számoktól, azonnal tapasztalható volt, hogy sokan nagyobb mértékű felújításba is belevágnának, hogy hosszabb távon elkerülhessék a rezsiemelés áldatlan hatásait.

Nem mindenkinek áll azonban rendelkezésére a nem ritkán milliós összeg, ami ehhez kell vegyük végig milyen felújítási formákban, vagy korszerűsítésben gondolkodhatunk, illetve milyen lehetőségeink vannak a források kiegészítésére, ha nekünk magunknak épp nincs ennyi pénzünk.

Több tízezres különbség is lehet a számlákon

A bejelentés pillanata óta mindenki számolgatja mennyivel lehet több a havi számlája, mennyivel többet kell fizetnie a villanyért, illetve a földgázért. Az eredmény már akkor is lesújtó volt, mikor még a pontos szabályokat sem ismertük, csütörtökön azonban pontosan kiderült, mennyi az annyi.

A rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos bejelentése szerint:

  • Az áram tarifája 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint lesz;
  • az e feletti fogyasztásnál pedig 70,10 forint/kWh-t kell majd fizetni. (Németh Szilárd közlése szerint a valós piaci ár 268 forint lenne.)
  • Az éjszakai áram ára a limitig 23,1 forint lesz, efelett 62,9 forint/kWh-t kell majd fizetni.
  • A H tarifa korlátlanul fennáll, 36 forintba fog kerülni, és marad a megújuló energiára vonatkozó B GEO tarifa ára is.

Még durvábban megdrágul a földgáz: 144 köbméter/hó limitig a kedvezményes tarifa 102 forint lesz köbméterenként, e felett viszont 747 forint/köbméter lesz a gáz ára.

Brutálisan elszálltak a szigetelés árai

A világ legnagyobb keresőjének, a Google-nek az adatai szerint az elmúlt hetekben Magyarországon megszaporodtak a keresések a ‘szigetelés’ kulcsszóra. Ebből is jól látszik, hogy a magyarok már keresik a megoldásokat, hogyan csökkenthetnék a rezsiszámlát hosszú távon, hogy ne kelljen több tíz- vagy akár százezer forinttal többet fizetni az energiáért. Ennek egyik legjobb módja, ha saját lakhelyünket tesszük korszerűbbé, melynek legismertebb módja a szigetelés.

Napenergia: csökkent a megtérülési idő

 Korábban csak azok vágtak bele például napelemek telepítésére a háztetőkre, akiknek fontos volt, hogy a házuk zöld energiát használjon, aztán ez a megoldás is lassan terjedni kezdett. Ennek eleinte a magas bekerülési árak szabtak gátat, viszont ahogy nőttek az energiaárak, egyre többen gondoltak jól megtérülő, hosszú távú befektetésként erre a megoldásra is.

Most azonban a rezsiemeléssel átszakadt egy gát: az Energiatakarék úgy számol, hogy már 9 ezer forintos havi villanyszámla esetén is megéri elgondolkozni a napelem telepítésén, és kiváltani vele az elektromos áramot. Most ráadásul a korábban számolt 10 év helyett akár 4-5 év alatt is visszajöhet a megspórolt rezsiárakon a költség.

Ablakcserével szinte nullázható a rezsiszámla

A szakemberek szerint leginkább a műanyag nyílászárókat érdemes keresni, mert ezek gondos odafigyeléssel, rendszeres takarítással 30-40 évet is bírnak, ami kiállja az idő és a hosszú táv próbáját is.

Milliós tétel a kazáncsere

Kritikus pontja a magyar háztartások energetikai lemaradásának, hogy sokan nem cserélik le az elöregedett gázkazánokat sem – vagyis az idős eszközök nem csak egyre veszélyesebbek, de a pénzt is zabálják. A szakemberek szerint a kazáncserét legfeljebb 15 évente kellene megejteni, de mivel rengeteg pénzbe kerül, a magyarok ezt is szívesen halogatják.

Cseréld le a villanykörtéket

Apróságnak tűnhet, viszont akár 22 százalékkal kevesebb energiát használhatunk el egy átlagos háztartásban, ha a hagyományos izzókat LED-esre cseréljük. Ezek ára körülbelül 500 forint darabonként, így egy átlagos háztartásban (mely 24-et használ izzókból) tízezer forint feletti költséggel kell számolnunk, hosszú távon mindenképpen megéri a csere.

Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás, tanácsadás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldszemelyikolcson.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#lakáspiac # ingatlanpiac #lakásvásárlás #zöldenergial #zöldhitel #Szakértői támogatás
Forrás: Pénzcentrum, www.zoldhitel.hu

zoldhitel-zold-otthon-energiatakarékos

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

otthonfelújítási
otthonfelújtási

Otthonfelújítási program változások

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) kezdeményezésére az otthonfelújítási program finomhangolását szolgáló javaslatokat tekintettek át az érintett tárcák, pénzügyi és szakmai közreműködő szervezetek képviselői – jelentette be

TOVÁBB OLVASOM »
bruttó
bruttó átlagkereset

Növekvő bruttó átlegkereset

2024 júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 636 700, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 438 400 forint volt. A bruttó átlagkereset 13,9,

TOVÁBB OLVASOM »
napelem
napelem

20ezer támogatott napelem beruházás

Meghaladta a húszezret a támogatott kérelmek száma a modern napelem rendszerek létesítésére ösztönző pályázaton – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel. A nyertes

TOVÁBB OLVASOM »
liszt
liszt

A liszt ára nőtt kiemelkedően

2024. augusztusban az egy évvel korábbiakat átlagosan 3,4 százalékkal meghaladták, júliushoz viszonyítva átlagosan nem változtak a fogyasztói árak – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -