Agrárközgazdasági Intézet: a húsárak jelentős része csökkent tavalyhoz képest
Éves összevetésben 2024 elejére csökkentek a csirke-, a pulyka- és a marha húsárak. Olcsóbb lett a tojás, valamint a sertéshúsok egy része is – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) kedden közzétett összefoglalóiban.
Az intézet adatai szerint a friss csirkehúsok feldolgozói értékesítési árai 10 és 25 százalék közötti mértékben csökkentek. A vágócsirke több mint 20 százalékkal lett olcsóbb. A ketreces tartásból származó étkezési tojás ára 2024 első 3 hetében 18 százalékkal csökkent. A mélyalmos tartásból származó étkezési tojás ára 16 százalékkal mérséklődött. A pulykahús ára ennél is nagyobb mértékben, esetenként 26-27 százalékkal esett vissza a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölték.
A baromfi-húsárak alakulása részben a takarmányköltségek változásával magyarázható. Ezek ugyanis az AKI adatai szerint ugyancsak olcsóbbak lettek 2023 végére az előző évi szinthez képest.
Az összefoglaló szerint a vágómarha húsárak szintén visszaestek, átlagosan majdnem 24 százalékkal. A sertés árának alakulása összetettebb, a vágósertés termelői ára ugyanis szinte ugyanannyi, mint egy éve. A sertéshús feldolgozói értékesítési ára viszont esetenként néhány százalékkal csökkent, de a többségük 1 és 18 százalék között drágult egy év alatt.
A nyers sertéshús kiskereskedelmi beszerzési ára hasonló változást mutat. Kisebb részük valamelyest olcsóbb lett, a többségük enyhén, 10 százalék alatti mértékben drágult. A hízósertéstáp árának emelkedése a 2023 végi adatok alapján megállt, csaknem ugyanannyiért vagy olcsóbban kapható, mint egy évvel korábban.