HÍREK

IMF friss előrejelzése Magyarországról

Az idén a korábban vártnál lényegesen erősebb lehet a magyar gazdaság növekedése, 2023-ban viszont ez jelentősen lelassulhat – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden megjelent előrejelzéséből. A szervezet szakemberei magasabban tetőző és tartósan fennmaradó inflációra és jelentős folyó fizetési mérleg hiányra számítanak.

A 2022-es 5,7%-os gazdasági növekedés után jövőre jelentősen lassulhat az aktivitás, csak 1,8%-os növekedésre számít az IMF. Persze a friss World Economic Outlook (WEO) kiadvány előrejelzései így is magasabbak, mint az MNB nemrég közölt inflációs jelentésében szereplő számok. A jegybank idén 3-4%-os, 2023-ban pedig 0,5-1,5%-os gazdasági növekedésre számít, ehhez képest a valutaalap prognózisa kifejezetten optimista.

Az éves átlagos inflációt tekintve az IMF szerint alig lesz csökkenés jövőre, az idei 13,9% után még mindig 13,3%-os lehet az áremelkedés. Ez egyébként beleesik az MNB által becsült viszonylag széles sávba is.

A lassuló növekedés és a magas infláció mellett az IMF előrejelzése szerint a folyó fizetési mérleg hiánya is komoly probléma lehet. Az idén a GDP 6,7 százaléka lehet a deficit, ami kifejezetten konzervatívnak mondható becslése, hiszen sok szakember már a 10 százalékos értéket sem tartja irreálisnak a megemelkedett energiaszámla miatt. Ráadásul a Valutaalap szerint még jövőre is a nemzeti összetermék 3 százaléka lehet a folyó fizetési mérleg hiánya, ezeket az előrejelzéseket jelentősen rontották tavaszhoz képest.

A magyar munkaerőpiaccal kapcsolatban viszont optimistábbak lettek a szervezet közgazdászai, hiszen a korábbi 4% feletti munkanélküliségi ráta helyett idén 3,4%-os, jövőre pedig 3,8%-os aránnyal számolnak.

 Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket.

További információ és segítség a www.zoldszemelyikolcson.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#IMF #GDP #Valutaalap #munkaerőpiac #szakértőitámogatás

Forrás: Portfolio, www.zoldhitel.hu

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

SZJA bevallás
SZJA bevallás

SZJA bevallás tudnivalók

A 2022-ben szerzett jövedelem bevallása a NAV oldalának SZJA bevallás témakörében megadott információk szerint 1. Adóbevallási tervezet (SZJA bevallás) Kinek készít a Nemzeti Adó- és

TOVÁBB OLVASOM »
nőttek az ipari termelői árak
KSH jelentés

Nőttek az ipari termelői árak

Nőttek az ipari termelői árak 2022 decemberében az egy évvel korábbihoz képest 34,9%-kal. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,1%-kal mérséklődtek, 2022-ben átlagosan pedig 33,7%-kal emelkedtek 2022

TOVÁBB OLVASOM »
energiahatékonysági beruházások
energiahatékonyság

Energiahatékonysági beruházások jöhetnek

Energiahatékonysági beruházások jöhetnek több mint 3000 milliárd forint összegben   Az energiahatékonysági beruházások, kötelezettségi rendszer által ösztönzött beruházások teljes összege az évtized végéig elérheti Magyarországon

TOVÁBB OLVASOM »
babaváró
babaváró akció

120ezer Ft jóváírás babaváró igényléssel

A Babaváró támogatás/hitel | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) partnerénél, a K&H Banknál, elérhető 120.000 Forint jóváírás 10 millió Forint babaváró támogatás/hitel igénylése és folyósítása esetén!  Az akció

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -