HÍREK

7,7%-kal nőtt a beruházások volumene

7,7%-kal nőtt a beruházások volumene 2022. 3. negyedévében. A növekedés meghaladta a várakozásainkat és szinte a 2.negyedévi 7,8%-os növekedési szintet érte el a gazdaság éves alapon. A növekedés motorját a feldolgozóipar, energiaipar, éptőipar(lakásberuházások) adták. A mezőgazdaság kevésbé teljesített jól a beruházások terén, melynek az aszályos időjárás a több 100 milliárdos forgótőke hiány, a megdrágult energiaárak, stb miatti megváltozott helyzet volt a főbb okozója. A szállítás és raktározás szintén csökkenő beruházási volument tudhat magáénak. Ennek egyik oka az állami beruházások elmaradása, ha nem is a korábbi időszakhoz hasonló volumenben, de továbbra is jelentős, korábbi döntések miatti fejlesztésekre számítunk.

A jövő évben nem feltételezzük, hogy ez a nagyságrendű beruházási növekedés fennmarad. A 2022-es beruházások 7 % körüli éves növekedése 2023-ban felére, de maximum 4% körüli értékre fog csökkenni.

2023-ban jelentős, már bejelentett, működőtőke beáramlás fog megjelenni a gazdaságban, amely az idei évi feldolgozóipari beruházási aktivitást tovább erősítheti. A német befektetések mellett a kínai, japán, koreai, indiai befektetők erősödése a gazdasági kapcsolatok fejlődésének egyik megtestesítője.

A lakásberuházások mellett, melynek a zöldlakáshitel program és az otthonfelújítási program ( Személyi kölcsön kalkulátor | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) ) nagy lökést adott, az irodaberuházások egyre nagyobb számban elkészülő és a felhasználói igények változása miatt 10%-ot elérő üresedési rátát feltételezünk.

Raktározási területen, a megváltozott szállítási láncok, határidők, háborús okok miatt, illetve az igények növekedése következtében gyakorlatilag nincs kiadatlan megfelelő minőségű raktári kapacitás. A kereskedelem, gépjárműgyártás, online tér erősödésével a raktározási igények és a fejlesztések nem tudnak lépést tartani.

Az elkövetkező időszak nagy nyertese az energetikai szektor és azok beruházásai lehetnek. Az energia árak növekedése miatt még előttünk állnak a tervezett beruházások teljesülései, sőt megrendelései.

Az informatika, hadipari, szálláshely beruházások növekedésére számítunk még az elkövetkező negyedévekben, ha nem is olyan mértékben, mint a fentebb említett energetika, feldolgozóipar esetében, ahol 30-40%-os beruházási növekedés volt tapasztalható, de 10%-ot meghaladó növekedés lehetséges.

Egy-egy beruházás megtervezése, megvalósítása ma már legtöbb esetben 1 évet meghaladó projektek lehetnek. Korábban akár fele annyi idő alatt is sikerült abszolválni. Érdemes tanácsadói segítséggel alaposan előkészíteni, hogy az eredményesség szempontjából a legjobb hatást érjük el.

tanácsadás csapata műszaki, pénzügyi és projekt szakértői az adott tervhez igazodó támogatással segítik a vállalkozásokat.

Keress bennünket és mond el mire keresel megoldást és valósítsuk meg együtt a céljaidat! www.zoldhitel.hu Projekttanácsadás | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

#beruházás #KSH #feldolgozóipar #energetika #irodapiac #raktározás #lakás #hadiipar #gépjárműgyártás #kereskedelm #informatikai #működőtőke #szálláshelyfejlesztés #mezőgazdaság #tőkehiány #német #kínai #indiai #koreai #beruházások #ZöldConsulting

Forrás: KSH, www.zoldhitel.hu

hitelmegoldások

Zöld Consulting

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

árak
fogyasztói árak

A fogyasztói árak 7,9%-kal nőttek

7,9%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, a járműüzemanyagok ára októberhez viszonyítva csökkent 2023 novemberében a fogyasztói árak átlagosan 7,9%-kal

TOVÁBB OLVASOM »
forgalom
kiskereskedelmi forgalom

Csökkent a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom 6,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 0,3%-kal mérséklődött az előző hónaphoz képest 2023. októberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a

TOVÁBB OLVASOM »
diákhitel
Diákhitel

Diákhitel: marad kedvező feltélekkel

Jövőre is rendkívül kedvező feltételekkel lesz elérhető a szabad felhasználású diákhitel, marad a 7,99 százalékos kamat A kormány döntése értelmében 2024-ben is rendkívül kedvező feltételek

TOVÁBB OLVASOM »
BUX
tőzsde

BÉT: A BUX 3,3%-kal emelkedett

BÉT: Novemberben 3,3 százalékkal emelkedett a BUX októberhez képest Az előző hónap záróértékéhez képest a budapesti tőzsde elsődleges részvénymutatója, a BUX 57 878,43 ponton fejezte

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
kgfb

1% alatti a kgfb díjnövekedés

Egy százalék alatti a negyedéves kgfb díjnövekedés Tovább mérséklődött, s immár nyolc százalék a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítói kárráfordítások éves növekedési üteme a harmadik negyedévben az előző

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -