HÍREK

7,7%-kal nőtt a beruházások volumene

7,7%-kal nőtt a beruházások volumene 2022. 3. negyedévében. A növekedés meghaladta a várakozásainkat és szinte a 2.negyedévi 7,8%-os növekedési szintet érte el a gazdaság éves alapon. A növekedés motorját a feldolgozóipar, energiaipar, éptőipar(lakásberuházások) adták. A mezőgazdaság kevésbé teljesített jól a beruházások terén, melynek az aszályos időjárás a több 100 milliárdos forgótőke hiány, a megdrágult energiaárak, stb miatti megváltozott helyzet volt a főbb okozója. A szállítás és raktározás szintén csökkenő beruházási volument tudhat magáénak. Ennek egyik oka az állami beruházások elmaradása, ha nem is a korábbi időszakhoz hasonló volumenben, de továbbra is jelentős, korábbi döntések miatti fejlesztésekre számítunk.

A jövő évben nem feltételezzük, hogy ez a nagyságrendű beruházási növekedés fennmarad. A 2022-es beruházások 7 % körüli éves növekedése 2023-ban felére, de maximum 4% körüli értékre fog csökkenni.

2023-ban jelentős, már bejelentett, működőtőke beáramlás fog megjelenni a gazdaságban, amely az idei évi feldolgozóipari beruházási aktivitást tovább erősítheti. A német befektetések mellett a kínai, japán, koreai, indiai befektetők erősödése a gazdasági kapcsolatok fejlődésének egyik megtestesítője.

A lakásberuházások mellett, melynek a zöldlakáshitel program és az otthonfelújítási program ( Személyi kölcsön kalkulátor | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) ) nagy lökést adott, az irodaberuházások egyre nagyobb számban elkészülő és a felhasználói igények változása miatt 10%-ot elérő üresedési rátát feltételezünk.

Raktározási területen, a megváltozott szállítási láncok, határidők, háborús okok miatt, illetve az igények növekedése következtében gyakorlatilag nincs kiadatlan megfelelő minőségű raktári kapacitás. A kereskedelem, gépjárműgyártás, online tér erősödésével a raktározási igények és a fejlesztések nem tudnak lépést tartani.

Az elkövetkező időszak nagy nyertese az energetikai szektor és azok beruházásai lehetnek. Az energia árak növekedése miatt még előttünk állnak a tervezett beruházások teljesülései, sőt megrendelései.

Az informatika, hadipari, szálláshely beruházások növekedésére számítunk még az elkövetkező negyedévekben, ha nem is olyan mértékben, mint a fentebb említett energetika, feldolgozóipar esetében, ahol 30-40%-os beruházási növekedés volt tapasztalható, de 10%-ot meghaladó növekedés lehetséges.

Egy-egy beruházás megtervezése, megvalósítása ma már legtöbb esetben 1 évet meghaladó projektek lehetnek. Korábban akár fele annyi idő alatt is sikerült abszolválni. Érdemes tanácsadói segítséggel alaposan előkészíteni, hogy az eredményesség szempontjából a legjobb hatást érjük el.

tanácsadás csapata műszaki, pénzügyi és projekt szakértői az adott tervhez igazodó támogatással segítik a vállalkozásokat.

Keress bennünket és mond el mire keresel megoldást és valósítsuk meg együtt a céljaidat! www.zoldhitel.hu Projekttanácsadás | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

#beruházás #KSH #feldolgozóipar #energetika #irodapiac #raktározás #lakás #hadiipar #gépjárműgyártás #kereskedelm #informatikai #működőtőke #szálláshelyfejlesztés #mezőgazdaság #tőkehiány #német #kínai #indiai #koreai #beruházások #ZöldConsulting

Forrás: KSH, www.zoldhitel.hu

hitelmegoldások

Zöld Consulting

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

munkanélküliségi ráta
munkanélküliségi ráta

Friss munkanélküliségi ráta adatok

3,9% volt a munkanélküliségi ráta A munkanélküliek száma 2023 áprilisában 190 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,9% volt. 2023. február–április az egy évvel korábbihoz képest: A 2023. február–áprilisi időszakban

TOVÁBB OLVASOM »
diákhitel
Diákhitel

Diákhitel kedvező számlával

A Diákhitel Központ által a pénzintézetek számára meghirdetett nyílt pályázaton hat jelentkezőből négy pénzintézettel, az Erste-, Gránit-, MBH- és az OTP Bankkal szerdán megkötötték a

TOVÁBB OLVASOM »
bruttó átlagkereset
bruttó átlagkereset

577 900 Ft volt a bruttó átlagkereset

2023 márciusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 577 900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 398 000 forint volt. A bruttó átlagkereset 16,6,

TOVÁBB OLVASOM »
SZJA
Egyéb kategória

SZJA beadás május 22-ig

A 2022. évi személyi jövedelemadó bevallás (SZJA) benyújtásának határideje 2023. május 22. A bevallás tervezeteket a NAV már közzétette, azok elérhetők NAV felületén, a következő

TOVÁBB OLVASOM »
NAV
NAV SZJA bevallás

NAV SZJA bevallás online

Online a legegyszerűbb és leggyorsabb az szja-tervezetek átnézése, elfogadása. Akinek még nincs ügyfélkapuja, bármikor regisztrálhat a rendszerbe. Ezután azonnal eléri elektronikusan a saját szja-bevallási tervezetét.

TOVÁBB OLVASOM »
hitel
új hitel jövedelem szabályok

Növekvő hitel jövedelem arány

Új hitel szabályok: Az adósságfék szabályok módosításáról döntött a Magyar Nemzeti Bank A Magyar Nemzeti Bank (MNB) július 1-jétől a magasabb jövedelemarányos eladósodottságot engedő jövedelmi

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -