HÍREK

IMF friss előrejelzése Magyarországról

Az idén a korábban vártnál lényegesen erősebb lehet a magyar gazdaság növekedése, 2023-ban viszont ez jelentősen lelassulhat – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden megjelent előrejelzéséből. A szervezet szakemberei magasabban tetőző és tartósan fennmaradó inflációra és jelentős folyó fizetési mérleg hiányra számítanak.

A 2022-es 5,7%-os gazdasági növekedés után jövőre jelentősen lassulhat az aktivitás, csak 1,8%-os növekedésre számít az IMF. Persze a friss World Economic Outlook (WEO) kiadvány előrejelzései így is magasabbak, mint az MNB nemrég közölt inflációs jelentésében szereplő számok. A jegybank idén 3-4%-os, 2023-ban pedig 0,5-1,5%-os gazdasági növekedésre számít, ehhez képest a valutaalap prognózisa kifejezetten optimista.

Az éves átlagos inflációt tekintve az IMF szerint alig lesz csökkenés jövőre, az idei 13,9% után még mindig 13,3%-os lehet az áremelkedés. Ez egyébként beleesik az MNB által becsült viszonylag széles sávba is.

A lassuló növekedés és a magas infláció mellett az IMF előrejelzése szerint a folyó fizetési mérleg hiánya is komoly probléma lehet. Az idén a GDP 6,7 százaléka lehet a deficit, ami kifejezetten konzervatívnak mondható becslése, hiszen sok szakember már a 10 százalékos értéket sem tartja irreálisnak a megemelkedett energiaszámla miatt. Ráadásul a Valutaalap szerint még jövőre is a nemzeti összetermék 3 százaléka lehet a folyó fizetési mérleg hiánya, ezeket az előrejelzéseket jelentősen rontották tavaszhoz képest.

A magyar munkaerőpiaccal kapcsolatban viszont optimistábbak lettek a szervezet közgazdászai, hiszen a korábbi 4% feletti munkanélküliségi ráta helyett idén 3,4%-os, jövőre pedig 3,8%-os aránnyal számolnak.

 Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket.

További információ és segítség a www.zoldszemelyikolcson.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#IMF #GDP #Valutaalap #munkaerőpiac #szakértőitámogatás

Forrás: Portfolio, www.zoldhitel.hu

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

kgfb
átlagkereset

Nőtt a bruttó átlagkereset

A bruttó átlagkereset 658 400 forint volt 2024. márciusban, 13,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. 2024. márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete

TOVÁBB OLVASOM »
autó
autó

AutoWallis : márkakereskedéseket nyit

Az AutoWallis csoport Renault és Dacia márkakereskedést nyit Budapesten. Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál partnerével, a Salvador Caetano csoporttal.

TOVÁBB OLVASOM »
AutoWallis
autó

Csökkent az AutoWallis nyeresége

Csökkent az AutoWallis árbevétele és nyeresége. Az AutoWallis csoport 89,1 milliárd forint árbevételt ért el az első negyedévben. 11 százalékkal kevesebbet, mint az előző év

TOVÁBB OLVASOM »
autómárka
autó

Újabb két kínai autómárka jelenik meg

Újabb két kínai autómárka jelenik meg Magyarországon. Újabb két kínai autómárka jelenik meg a magyarországi autópiacon. A SERES Automotive járműveinek kizárólagos importőri szerződését csütörtökön Budapesten

TOVÁBB OLVASOM »
szallas.hu
turizmus

Pünkösd idején sokan utaznak majd

Pünkösd idején majdnem annyian utaznak, mint húsvétkor. Pünkösd idején közel annyian utaznak idén, mint húsvétkor a Szallas.hu előfoglalási adatai alapján. Régiós összesítésben Észak-Magyarország és a

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -