HÍREK

Egyhangú alapkamat döntés

Egyhangúlag döntött az alapkamat tartása mellett a monetáris tanács februárban

 

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa február végi ülésén az alapkamat 13 százalékon tartásáról a kedden közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

A monetáris tanács február 28-i kamatdöntő ülésén fenntartotta a jegybanki alapkamat tavaly szeptember óta hatályos 13,0 százalékos szintjét, valamint 18 százalékon tartotta az egynapos betéti kamatszintet.

A kamatfolyosó két szélén, az egynapos jegybanki betét 12,5 százalékos és az egynapos fedezett hitel 25 százalékos szintjén sem változtattak.
A közlemény szerint a döntéshozók egységesen a szigorú monetáris kondíciók tartós fenntartása mellett érveltek. Hangsúlyozva, hogy az alapkamat jelenlegi szintje alkalmas a fundamentális inflációs kockázatok kezelésére.

A jegyzőkönyv szerint a tanács a tartalékráta emelésével és a kamatozás átalakításával tovább szigorítja a kötelező tartalékeszköz likviditásra gyakorolt hatását. Januári ülésén döntést hozott arról, hogy a kötelező tartalékráta április 1-jei hatállyal 10 százalékra emelkedik. A február 28-i ülésen a tartalékszámla kamatozásának átalakításáról döntöttek. Ezt annak érdekében tették, hogy tovább növeljék a tartósan lekötött likviditást, és ezáltal tovább erősítsék a monetáris transzmissziót.

A monetáris transzmisszió erősítése mellett a jegybank a pénzpiaci stabilitás biztosítása érdekében a következő időszakban is alkalmazza az egynapos betéti gyorstendereket és devizacsereügyleteket. Emellett továbbra is rendelkezésre áll az energiaszámlához köthető, a piaci egyensúly eléréséhez szükséges devizalikviditási igény kielégítésében.

A tanácstagok hangsúlyozták, hogy a beérkezett januári adatok az infláció tetőzését és szerkezetének átalakulását jelzik. Az élelmiszer-infláció gyorsulása az év elején megállt és februárban is folytatódhatott a mérséklődés. Ugyanakkor a piaci szolgáltatásokat a korábbiaknál magasabb év eleji átárazások jellemezték. A döntéshozók kiemelték, hogy előretekintve a dezinflációs hatások tovább erősödnek a következő hónapokban. Az év első felét jellemző tetőzés, majd fokozatos mérséklődés után az év közepétől a hazai infláció jelentősebben csökken, amit a bázishatások kifutása is támogat. A fogyasztóiár-index 2024-ben tér vissza a jegybanki toleranciasávba.

A tanácstagok egybehangzó véleménye szerint a jegybank ősszel bevezetett, a bankközi forintlikviditás tartós lekötését célzó intézkedései a monetáris transzmisszió erősítésén keresztül sikeresen stabilizálták a pénzügyi piacokat. A kedvező tapasztalatok alapján ezen eszközök alkalmazása a következő időszakban is folytatódik.

Értékelésük szerint a globális növekedési kilátásokat kettősség jellemzi:

  • az elhúzódó orosz-ukrán háború és
  • az általánosan emelkedő kamatkörnyezet előretekintve továbbra is érdemi lefelé mutató kockázatot jelent.

Ezzel szemben az enyhe téli időjárás, valamint a gáztározók kedvező töltöttségi szintje enyhíti az európai energiaválság negatív hatásait, ami a kilátások javulását vetíti előre.

Hangsúlyozták: az MNB folyamatosan értékeli a beérkező adatokat, illetve az inflációs kilátások alakulását, és a kockázatok fokozódása esetén kész megtenni a megfelelő lépéseket.

#alapkamat #mnb #infláció #háború #Monetáristanács

Forrás: www.mti.hu; Személyi kölcsön megoldások | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu)

alapkamat

MTI 2023. március 14., kedd 14:26

MBH Bank

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

árak
fogyasztói árak

Nőttek a fogyasztói árak 3,6%-kal

3,6%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest. 2024. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

TOVÁBB OLVASOM »
ingatlan
ingatlan

Nőtt a Budapesti Ingatlan eredménye

Nőtt a Budapesti Ingatlan adózott eredménye 2023-ban A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) adózás utáni eredménye 10,56 milliárd forintra nőtt 2023-ban az előző

TOVÁBB OLVASOM »
kormány
gazdaság

A kormány csökkenti a hiányt

PM: a kormány csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot. A kedvezőtlen külső gazdasági hatások nagy nyomást gyakorolnak a költségvetésre is. A kormány azonban a

TOVÁBB OLVASOM »
forgalom
kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom nőtt

A kiskereskedelmi forgalom 1,1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg az előző hónaphoz képest 0,6%-kal mérséklődött. 2024. februárban a kiskereskedelemi forgalom volumene a

TOVÁBB OLVASOM »
zöldenergia
zöldenergia

A zöldenergia növeli az eszuverenitást

Steiner Attila: a zöldenergia felhasználása az ország energiaszuverenitását erősítheti A kormány célja, hogy minél szélesebb körű legyen a zöldenergia felhasználás. Ami Magyarország energiaszuverenitását erősítheti –

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -