HÍREK

ATM lefedettség Magyarországon

A járások ATM-lefedettségében tízszeres különbségek is lehetnek

 

A hazai járások között akár tízszeres különbség is lehet a 10 ezer főre jutó bankjegykiadó automaták számában. Tájékoztatta a Helix Consulting az MTI-t legújabb interaktív térképe alapján hétfőn.

A fenti egyenlőtlenségek miatt a jegybank a lakossági érdekeket képviselve nemrég jogszabályban kötelezte a bankokat ATM hálózatuk sűrítésére.

Az interaktív térkép szerint a bankjegykiadó automaták legsűrűbben a siófoki és a keszthelyi járásban érhetők el. Előbbin 9,9, míg utóbbin 8,8 ATM jut 10 ezer lakosra.

A másik véglet a Putnoki járás, ahol tízezer lakosra mindössze 1,1 ATM jut (az egész járásban csak 2 ilyen eszköz működik). De a rétsági járásban is csak 1,2 ez a szám, a csengeri járásban pedig 1,4.

Budapest értéke 7,4, a magas lakosságszám miatt a főváros nincs az élbolyban. Annak ellenére sem, ha itt üzemel a hazai bankjegyautomaták negyede, szám szerint 1225.

A regionális ellátottság különbségei még akkor is nagyjából ötszörösek voltak, miután a cég levonta a főváros és a két legellátottabb járás adatait.

Hegedüs Tamás lokációanalízissel és -optimalizációval foglalkozó Insight üzletágának vezetője a közlemény szerint elmondta: egy ATM üzemeltetése akár veszteséges is lehet, ha a forgalma és a használatáért beszedett díjak nem fedezik az üzemeltetés, helybérlet, pénzszállítás, áram, internet, karbantartás költségeit.

Ennek megfelelően a bankok saját érdekükben az utóbbi években racionalizálták ATM-hálózatukat, és természetesen azokat az egységeket számolták fel, amelyek üzemeltetése a leginkább gazdaságtalan volt.

Előnyös megoldás lehet, ha a bankok a rendelkezésre álló „lokációanalitikai eszközökkel” felkutatják a gyengén ellátott térségekben azokat a helyeket, ahol az eszközt a legtöbben használnák majd. Így téve nyereségessé a működést, vagy minimalizálva a veszteséget, ha az mégis elkerülhetetlen.

#ATM #MNB #bank #térkép #lakosság #lefedettség

Forrás: www.mti.hu; HELIX Consulting; Személyi kölcsön megoldások | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu)

ATM

MTI 2023. február 13., hétfő 13:02

Budapest, 2023. február 13., hétfő (MTI)

SZJA

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A HITELEKKEL, TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a szabadfelhasználású hitel, személyi kölcsön iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre a heti hírlevél keretében. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

árak
casco biztosítás

Emelkedtek a casco díjak

5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt. 5,9 százalékkal magasabb,

TOVÁBB OLVASOM »
ChatGPT
kgfb

Biztosítás kell a robogókra

A segédmotoros kerékpárra is kell kötelező gépjármű-biztosítás kötése. A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítás  nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre kell.

TOVÁBB OLVASOM »
üzemanyagár
üzemanyag

KSH: Kísérleti üzemanyagár-statisztika

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját.

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
befektetési alap

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Bamosz: tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 445 milliárd forinttal nőtt márciusban. Így a hónap végén

TOVÁBB OLVASOM »
bankszámla nyitás
bankszámla nyitás

Bankszámla nyitás tippek

A legtöbb banknál már online/szelfizve is van lehetőség bankszámla nyitásra. Ma már  léteznek olyan kalkulátorok amik segítenek összehasonlítani a felmerülő költségeket bankszámla nyitás eseténi. Néhány

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

zoldszemelyikolcson_logo

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -